«Ελεύθερη» μετακίνηση υπό όρους: Το sms στο 13033 μένει, αλλά...αλλάζει

10:57 π.μ. - Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020
10:04 π.μ. - Τετ, 22/57/2020
Image: «Ελεύθερη» μετακίνηση υπό όρους: Το sms στο 13033 μένει, αλλά...αλλάζει

Όπως ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας η άρση των μέτρων θα είναι σταδιακή ενώ θα υπάρχει 15ημερη επανεξέταση της κατάστασης

Όπως τόνισε και για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς θα ισχύσουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν και τώρα, άρα υποχρεωτικό θα είναι το SMS μετακίνησης στο 13033.

Μπορεί η άρση των μέτρων να είναι προ των πυλών ωστόσο το SMS μετακίνησης στο 13033 δεν θα φύγει τόσο εύκολα από την καθημερινότητά μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί παράταση για ορισμένους καθώς προχωρά το σχέση άρσης των περιορισμών.

Το σχέδιο της κυβέρνησης φέρεται να περιλαμβάνει ειδική μέριμνα για άτομα άνω των 65 ετών και όσους πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.

Εκτιμάται ότι θα παραταθεί για τις συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών ο περιορισμός στις μετακινήσεις. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που το sms στο 13033 θα παραμείνει στη ζωή μας για αρκετό καιρό ακόμα. Τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα απαιτείται για την μετακίνηση η χρήση του sms με αλλαγές όμως.

Παράλληλα, το SMS που στέλνουμε κάθε μέρα όταν βγαίνουμε από το σπίτι δεν θα είναι το ίδιο. Από τις 4 Μαΐου όταν και θα υπάρχει το άνοιγμα μικρών καταστημάτων και καφετεριών, θα αφαιρεθούν αρκετοί κωδικοί όπως η μετάβαση στο σούπερ μάρκετ ή στο φαρμακείο.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση θέλει τον περιορισμό για μετάβαση σε άλλο δήμο να παραμένει, καθώς συνεχίζει να υπάρχει ανησυχία στο Μαξίμου για τον κίνδυνο συγχνωτισμού. Σύμφωνα με πληροφορίες, κυβερνητικά στελέχη δεν θέλουν σε καμία περίπτωση την πρώτη εβδομάδα άρσης των μέτρων να κατακλήσουν τις τηλεοράσεις πλάνα με μαζική κάθοδο πολιτών που διαμένουν στα βόρεια προάστεια στην Γλυφάδα και σε περιοχές με θάλασσα.

Για τον λόγο αυτό, εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο περιορισμός των μετακινήσεων σε άλλους δήμους για περίπου 20 μέρες.

13033: Τι ισχύει σήμερα με τους κωδικούς μετακίνησης

Για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές: SMS στο 13033, εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης, ή και χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

1. Αποστολή SMS

Μπορείτε να στείλετε από το κινητό σας μήνυμα SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση.

Το SMS πρέπει να είναι της μορφής:

X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1 Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.

2 Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3 Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4 Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.

5 Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6 Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Θα λαμβάνετε ως απάντηση:

Μετακίνηση [κενό] X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Η υπηρεσία είναι διαθέσιμη από κινητά τηλέφωνα με κάρτα SIM των παρόχων κινητής τηλεφωνίας που λειτουργούν στην Ελλάδα (Cosmote, Vodafone GR, Wind). Προκειμένου να κάνουν χρήση της υπηρεσίας 13033 οι πολίτες με συσκευή που έχει κάρτα SIM δικτύου του εξωτερικού, μπορούν να προμηθευτούν μια σύνδεση καρτοκινητού από τα σημεία πώλησης των παρόχων. Υπενθυμίζεται ότι η χρήση της υπηρεσίας 13033 είναι δωρεάν.

2. Συμπλήρωση Εντύπου

Εναλλακτικά, μπορείτε να κατεβάσετε, να συμπληρώσετε, και να φέρετε μαζί σας ένα από τα ακόλουθα έντυπα, κατά περίπτωση.

3. Χειρόγραφη Βεβαίωση

Η χειρόγραφη βεβαίωση πρέπει να έχει τις εξής πληροφορίες:

Όνομα/Επίθετο

Διεύθυνση Κατοικίας

Λόγο μετακίνησης που εμπίπτει στις παραπάνω επιτρεπόμενες κατηγορίες και διεύθυνση προορισμού

Ημερομηνία, ώρα, υπογραφή

dikaiologitika.gr