
Η Ιεράπετρα υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τον καθηγητή Γιάννη Φασούλα και τρεις μαθητές του από το Γυμνάσιο Λειψών Δωδεκανήσου, οι οποίοι συμμετείχαν με την παράσταση «Αιμίλιον Years» στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου Λασιθίου
Η Ιεράπετρα υποδέχτηκε με ενθουσιασμό τον καθηγητή Γιάννη Φασούλα και τρεις μαθητές του από το Γυμνάσιο Λειψών Δωδεκανήσου, οι οποίοι συμμετείχαν με την παράσταση «Αιμίλιον Years» στο 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου Λασιθίου. Η παράσταση παρουσιάστηκε την Τρίτη 8 Απριλίου και άφησε έντονα συναισθήματα σε κοινό και συντελεστές.
Οι νεαροί ηθοποιοί, μαζί με τον δάσκαλό τους, μίλησαν το πρωί της επομένης στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» στον Ηχώ 99,8, μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους από τη συμμετοχή τους στο φεστιβάλ, το πολυήμερο ταξίδι, αλλά και την αίσθηση ότι «η Τέχνη τελικά βρίσκει πάντα τον δρόμο της, ακόμη κι από τα πιο μικρά νησιά».
«Δεν είναι υπερβολή, είναι υπερπροσπάθεια»
Ο Γιάννης Φασούλας, ψυχή της προσπάθειας, μίλησε για την αφοσίωση που χρειάζεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές:
«Ένας δάσκαλος που αγαπά αυτό που κάνει, καταθέτει ψυχή. Δεν είναι απλά μια δουλειά. Στους Λειψούς έχουμε την τύχη να υπάρχει στήριξη – από τον δήμο, τη διεύθυνση, τους γονείς, τους μαθητές. Είναι σαν να σου δίνουν μια λευκή επιταγή και σου λένε: κάνε τα όνειρά σου πράξη.»
Μια παράσταση γεμάτη ηθικά διλήμματα και δημιουργία
Το έργο «Αιμίλιον Years» δεν είναι μια απλή θεατρική παράσταση. Πρόκειται για μια διαδραστική εμπειρία με έντονα φιλοσοφικά και κοινωνικά ερωτήματα. Οι θεατές συμμετέχουν στην εξέλιξη της πλοκής μέσα από ηθικά διλήμματα, όπως «αν μπορούσες να αποτρέψεις τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σκοτώνοντας τον μωρό Χίτλερ, θα το έκανες;» ή «θα πρόδιδες ή θα κάλυπτες τον Ρομπέν των Δασών;»
Οι ρόλοι μοιράστηκαν στα παιδιά με έναν φυσικό τρόπο, βασισμένο στη δυναμική και το ταλέντο τους. Ο ένας μαθητής ενσάρκωσε τον «τρελό επιστήμονα», ένας άλλος τον «σερίφη», ενώ ο τρίτος είχε έναν πιο «σκοτεινό» ρόλο – κάτι που, όπως είπε ο καθηγητής, του ταιριάζει καθώς «ποτέ δεν παίζει τον καλό».
Τα παιδιά μιλούν με ενθουσιασμό για την εμπειρία
Οι μαθητές περιέγραψαν με ενθουσιασμό τις πρόβες που διήρκεσαν περίπου έξι μήνες, τις παραστάσεις που έδωσαν στο νησί τους αλλά και την υπερηφάνεια τους που κατάφεραν να ταξιδέψουν την παράσταση στην Ιεράπετρα.
«Δεθήκαμε πάρα πολύ μέσα από αυτή τη διαδικασία. Η συνεργασία, οι πρόβες, τα ταξίδια – όλα αυτά μας έκαναν πιο δεμένη ομάδα αλλά και πιο φίλους», ανέφεραν χαρακτηριστικά.
Το κοινό της Ιεράπετρας αγκάλιασε θερμά τους νεαρούς συντελεστές, με τον κ. Φασούλα να δηλώνει συγκινημένος:
«Είμαι 20 χρόνια στο θέατρο και τέτοιο κοινό δεν έχω ξανασυναντήσει. Δεν υπήρξε ανταγωνισμός, μόνο υποστήριξη, αγάπη, selfies και αγκαλιές. Ένα κομμάτι της καρδιάς μου θέλει να μείνει εδώ.»
32 ώρες ταξίδι, χιλιόμετρα δημιουργίας
Το ταξίδι από τους Λειψούς στην Ιεράπετρα δεν ήταν καθόλου απλό. Καράβια, λεωφορεία και αεροπλάνα συνέθεσαν μια διαδρομή 32 ωρών, που όμως οι ίδιοι τη χαρακτηρίζουν «το πιο όμορφο ταξίδι της χρονιάς».
Η αγκαλιά της Ιεράπετρας, η ενέργεια του φεστιβάλ και η εμπειρία της σκηνής ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για όλους – μαθητές, καθηγητές και θεατές.
Ένας δάσκαλος που εμπνέει
Ο Γιάννης Φασούλας, με πάθος και αφοσίωση, αποδεικνύει πως το σχολείο μπορεί να είναι φάρος πολιτισμού, ακόμη και στα πιο απομονωμένα σημεία της χώρας.
«Για να γίνεις εκπαιδευτικός σήμερα, χρειάζεται ρομαντισμός και συνείδηση. Δυστυχώς, συχνά υπάρχουν "χειροπέδες" στα χέρια μας. Όμως, σε μέρη όπως οι Λειψοί, μπορείς να είσαι πραγματικά αυτός που είσαι.»
Το Γυμνάσιο Λειψών και ο Γιάννης Φασούλας απέδειξαν με την παρουσία τους στο Φεστιβάλ Λασιθίου ότι όταν υπάρχει πάθος, ταλέντο και συλλογικότητα, η απόσταση παύει να είναι εμπόδιο και γίνεται γέφυρα.