«Άγρια» η νύχτα σε Λέσβο και Χίο - Γενική απεργία σήμερα στα νησιά

10:04 π.μ. - Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020
10:02 π.μ. - Τετ, 26/04/2020
Image: «Άγρια» η νύχτα σε Λέσβο και Χίο - Γενική απεργία σήμερα στα νησιά

Γενική απεργία έχουν κηρύξει σήμερα σε όλα τα νησιά η περιφέρεια και οι δήμοι Βορείου Αιγαίου, μετά τα επεισόδια που εκδηλώθηκαν καθώς οι νησιώτες αντιδρούν στις νέες κλειστές δομές για το μεταναστευτικό

Όλη τη νύχτα σημειώνονταν εντάσεις γύρω από τους χώρους που πραγματοποιούνται εργασίες για τις νέες δομές σε Λέσβο και Χίο

«Άγρια» ήταν η νύχτα στην Λέσβο και στην Χίο όπου παρότι τα μηχανήματα έργων έφτασαν στα οικόπεδα που πρόκειται να γίνουν οι νέες δομές μεταναστών και τοποθετήθηκαν αστυνομικές δυνάμεις περιμετρικά των οικοπέδων, αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που δεν επέστρεψαν στα σπίτια τους, παρέμειναν στα σημεία αυτά και συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Στην Λέσβο ένα περιπολικό υπέστη φθορές από επιθέσεις διαδηλωτών ενώ υπάρχουν αναφορές και για ένα όχημα της Περιφέρειας. Το βράδυ της Τρίτης υπήρξαν αψιμαχίες μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών τόσο στο Διαβολόρεμα όσο και στην Καράβα, τα δύο άκρα του δρόμου που οδηγούν στην έκταση Καβακλή που έχει επιτάξει η κυβέρνηση στη Λέσβο, για τη νέα κλειστή δομή. Επεισόδια έγιναν και στη Χίο, στην περιοχή Φλώρι, δύο χιλιόμετρα από το «17», το σημείο που έχει επιταχθεί για τη νέα κλειστή δομή στο νησί, ενώ έγινε πορεία που κατέληξε στο πολιτικό γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη.

Στη Σάμο, αποκλεισμένη παραμένει η είσοδος που οδηγεί στις εγκαταστάσεις του, υπό κατασκευή, νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη θέση «Ζερβού».

hxonews

Το πρωί βρίσκει τα νησιά σε νέο γύρο κινητοποιήσεων εν μέσω απεργιών και καλεσμάτων για νέες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πορείες και διαδηλώσεις στις επίμαχες περιοχές.

Οι κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς συμμετέχουν στη γενική απεργία, ενώ συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έχουν προγραμματιστεί στη Μυτιλήνη (πλατεία Σαπφούς στις 11:00), τη Χίο (πλατεία Βουνακίου στις 11:00) και τη Σάμο (πλατεία Πυθαγόρα στις 12:30).

hxonews

Οι κινητοποιήσεις, σύμφωνα με τους διοργανωτές, γίνονται για να καταδικαστεί «η βάρβαρη και άκρως επιθετική ενέργεια της κυβέρνησης να αποστείλει τα ΜΑΤ στα δύο νησιά Λέσβο και Χίο, για να επιβάλουν τη βίαιη μετατροπή τους σε νέες φυλακές, προκαλώντας την βούληση και την αξιοπρέπεια των νησιωτών». Επίσης, καταγγέλλονται «οι επιθέσεις από τις δυνάμεις καταστολής σε ανυπεράσπιστους νησιώτες και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμό των οδών».

hxonews

Η Αστυνομία προχώρησε στην σύλληψη ενός 45χρονου στην Χίο για τα επεισόδια που έγιναν χθες το πρωί. Στην Χίο επίσης τραυματίστηκαν 5 αστυνομικοί και από πολίτες, μία γυναίκα και ο Δήμαρχος της Χίου που χθες το πρωί στο λιμάνι εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα. Στην Λέσβο τραυματίστηκαν ελαφρά 11 πολίτες εκ των οποίων οι έξι εμφάνισαν αναπνευστικά προβλήματα.

dikaiologitika.gr