Η Ελένη Βλάσση στο παλάτι του Φεστιβάλ των Καννών και στην τελετή λήξης

1:02 μ.μ. - Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2023
01:06 μ.μ. - Πέμ, 01/02/2023
Image: Η Ελένη Βλάσση στο παλάτι του Φεστιβάλ των Καννών και στην τελετή λήξης

Συζητείται η προβολή της ταινίας της Ε. Βλάσση στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών για την επόμενη χρονιά

Στο Παλάτι των Καννών και στο κόκκινο χαλί βρέθηκε η Ελένη Βλάσση, Καλλιτεχνική Διευθύντρια και δημιουργός του «Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards» και του «Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards», ως επίσημη προσκεκλημένη του «76ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών 2023», όπου παρακολούθησε στην αίθουσα Grand Theatre Lumiere το Σάββατο 27 Μαΐου την Τελετή Λήξης και απονομής των βραβείων του «Χρυσού Φοίνικα».

hxonews

Μεγάλη επιτυχία για την κα Βλάσση είναι κυρίως η επίσημη συμμετοχή της για το 2024 στο «77o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών», οι σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, καθώς και οι διεθνείς προτάσεις συμπαραγωγής για την νέα της ταινία με γνωστούς κινηματογραφιστές και προσωπικότητες της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ήδη συζητείται η προβολή της ταινίας της στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Καννών για την επόμενη χρονιά.

hxonews

Η επιτυχημένη αποστολή της αντιπροσωπείας των διεθνών 5στερων και χρυσών Φεστιβάλ της Ιεράπετρας και της Κρήτης αλλά και η επαγγελματική τους παρουσία στο εκθεσιακό τους περίπτερο στο κέντρο της Παγκόσμιας Κινηματογραφικής αγοράς του Φεστιβάλ των Καννών, Marche du film, είχε ως επίτευγμα την αποκλειστική συνεργασία των Φεστιβάλ με το κορυφαίο διαδικτυακό δίκτυο για επαγγελματίες του κινηματογράφου “Cinando”. Η κα Βλάσση και οι συνεργάτες της ολοκλήρωσαν επάξια το ταξίδι στο Φεστιβάλ των Καννών προωθώντας και προβάλλοντας διεθνώς τον Ελληνικό Κινηματογράφο, τον Ελληνικό Πολιτισμό , την Ελλάδα, την Κρήτη και την Ιεράπετρα, σε μια από τις μεγαλύτερες και λαμπρότερες κινηματογραφικές εκδηλώσεις του κόσμου.

hxonews

Το Σάββατο 27 Μαΐου έπεσε φαντασμαγορικά η αυλαία του «76ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών» σε μια υπέρλαμπρη τελετή στο Παλάτι. Το Φεστιβάλ των Καννών απένειμε τον Χρυσό Φοίνικα στην Γαλλίδα Ζυστίν Τριέ για την ταινία «Η Ανατομία μιας Πτώσης», βραβεύοντας για τρίτη φορά στην ιστορία του μια σκηνοθέτιδα. Η 44χρονη κινηματογραφίστρια διαδέχεται την Τζέιν Κάμπιον («Μαθήματα Πιάνου», 1993) και την Ζουλιά Ντουκουρνό («Τιτάν», 2021), επιβεβαιώνοντας το βραδύ βήμα προς την ισότητα στην βιομηχανία του κινηματογράφου, όπου ιστορικά κυριαρχούν οι άνδρες.

hxonews

Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η σκηνοθέτης κατήγγειλε έντονα τον τρόπο με τον οποίο, η γαλλική κυβέρνηση απέρριψε το κίνημα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Τον Χρυσό Φοίνικα έδωσε η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός Τζέιν Φόντα, στην Ζυστίν Τριέτ , που είναι η 7η γυναίκα που συμμετείχε με ταινία της στο «76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών», διεκδικώντας την κορυφαία διάκριση στην ιστορία του παγκόσμιου κινηματογραφικού διαγωνισμού. Συγκινητική ήταν και η βράβευση της Τουρκάλας ηθοποιού Μερβέ Ντιζντάρ με το βραβείο Α’ γυναικείου ρόλου για την ταινία «Σε ξηρά χόρτα», η οποία τόνισε χαρακτηριστικά στη ομιλία της, ότι αφιερώνει το βραβείο της «στις γυναίκες και σε όλα τα πνεύματα, που δεν σκύβουν το κεφάλι και αγωνίζονται και προσδοκούν να ζήσουν καλύτερες ημέρες στην Τουρκία».

hxonews

Στις φαντασμαγορικές Τελετές Έναρξης και Λήξης και στο κόκκινο χαλί των Καννών, όπως πάντα, παρέλασαν επώνυμοι αστέρες του σινεμά για να τιμήσουν την φετινή γιορτή του παγκόσμιου κινηματογράφου, όπως η Έλεν Μίρεν, η Ούμα Θέρμαν, η Κατρίν Ντενέβ, η Ναόμι Κάμπελ , ο Τζόν Ρέιλι, που ήταν και πρόεδρος της ειδικής επιτροπής του φεστιβάλ «Un Certain Regard Jury», ο Μάικλ Ντάγκλας, που έλαβε τον τιμητικό Χρυσό Φοίνικα στην τελετή έναρξης του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών και πλήθος άλλων.

hxonews

Προσωπικότητες του διεθνούς κινηματογράφου ήταν τα μέλη της κριτικής επιτροπής του «76ου Φεστιβάλ των Καννών» με πρόεδρο τον δύο φορές βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα Σουηδό σκηνοθέτη Ρούμπεν Έστλουντ. Μέλη της επιτροπής ήταν :οι Αμερικανοί ηθοποιοί Πολ Ντέινο και Μπρι Λάρσον, η Μαροκινή ηθοποιός Μαριάμ Τουζανί και ο Γάλλος ηθοποιός Ντενίς Μενοσέτ. Επίσης, η σεναριογράφος και σκηνοθέτις Ρουνγκάνο Νιόνι, ο Αφγανός συγγραφέας Ατίκ Ραχιμί, ο Αργεντινός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Νταμιάν Σιφρόν και η Γαλλίδα Ζουλιά Ντουκουρνό, η οποία απέσπασε τον Χρυσό Φοίνικα το 2021 για την ταινία «Titane».

hxonews

Η κα Βλάσση επιστρέφοντας από τις Κάννες «έφερε» μια καινούργια εποχή για το «Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας & Awards» και το «Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κρήτης & Awards» , με πολλές επώνυμες συνεργασίες και συμπαραγωγές, αποδεικνύοντας ότι πρώτιστο μέλημά της είναι η προβολή του τόπου μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς καθώς και η προώθηση του Ελληνικού Πολιτισμού και Τουρισμού, σε παγκοσμία κλίμακα, φέροντας έτσι επάξια τον τίτλο της πρέσβειρας πολιτισμού, που της απένειμε η Ελληνοκινέζικη Ακαδημία Κινηματογράφου από το 2018.

Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης

Ακούστε τι δήλωσε η Ελένη Βλάσση στον Ηχώ 99,8

hxonews
hxonews
hxonews
hxonews