«Κοινό μέτωπο» για τη διεκδίκηση κατοχύρωσης του παραδοσιακού γύρου στην ΕΕ

7:31 π.μ. - Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2020
07:02 π.μ. - Τρί, 11/31/2020
Image: «Κοινό μέτωπο» για τη διεκδίκηση κατοχύρωσης του παραδοσιακού γύρου στην ΕΕ

Ελληνική Βιομηχανία Κρέατος, Ομοσπονδία Χοιροτρόφων Ελλάδος και Εθνική Διεπαγγελματική Κρέατος, ασπάστηκαν την πρόταση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Ελληνική Βιομηχανία Κρέατος, Ομοσπονδία Χοιροτρόφων Ελλάδος και Εθνική Διεπαγγελματική Κρέατος, ασπάστηκαν την πρόταση της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να προχωρήσουν τελικά ενωμένοι και να διεκδικήσουν σθεναρά το μείζον -την κατοχύρωση του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

Τα χέρια έδωσαν σήμερα, μετά από διαφωνίες χρόνων, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για την από κοινού κατάθεση φακέλου πιστοποίησης του Γύρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινής Αραμπατζή.

Ελληνική Βιομηχανία Κρέατος, Ομοσπονδία Χοιροτρόφων Ελλάδος και Εθνική Διεπαγγελματική Κρέατος, ασπάστηκαν την πρόταση της υφυπουργού να προχωρήσουν τελικά ενωμένοι και να διεκδικήσουν σθεναρά το μείζον- την κατοχύρωση του Γύρου ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)- και όχι το έλασσον- την αναγνώριση δηλαδή του Γύρου ως Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν (ΕΠΙΠ)-, που ήταν η τελευταία λύση ύστερα από τη χρόνια ασυνεννοησία των εμπλεκομένων, επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου.

Ασυνεννοησία και διαφωνίες, που είχαν ωθήσει πριν ένα χρόνο τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος (ΣΕΒΕΚ), να υποβάλει μεμονωμένα φάκελο κατοχύρωσης του Γύρου ως ΕΠΙΠ (αρ. πρωτ. 183/12468/22-01-2019) ως ελάχιστη προστασία, έναντι του σφετερισμού του προϊόντος από αθέμιτες, διεθνείς πρακτικές, προκαλώντας τις ενστάσεις τόσο της ΕΔΟΚ όσο και της Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων.

hxonews

-

Βρέθηκε η «χρυσή τομή»

Τελικά και με την παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, βρέθηκε η «χρυσή τομή» και προέταξαν όλοι το κοινό καλό, στην ανάγκη η χώρα να βαδίζει συντεταγμένα και με εθνική στρατηγική για τα προϊόντα της, διασφαλίζοντας την προέλευση, τη φήμη και την προστιθέμενη αξία τους, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Στη συνάντηση αποφασίστηκε να επανακατατεθεί ο φάκελος διεκδίκησης ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), με ορίζοντα τα τέλη Μαρτίου και η υφυπουργός ζήτησε τη συνδρομή όλων για την πληρότητα και αρτιότητά του, υποσχόμενη την αμέριστη συμπαράσταση τόσο των υπηρεσιακών του Υπουργείου όσο βεβαίως και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Επεξεργασίας Κρέατος, κ. Εμμανουήλ Δομαζάκης, ο Αντιπρόεδρος, κ. Στέλιος Σκαρίμπας, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος, κ. Γιώργος Οικονόμου, ο Πρόεδρος της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτροφικών Συλλόγων Ελλάδος, κ. Γιάννης Μπούρας, ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος, κ. Λευτέρης Γίτσας και αρμόδιοι Υπηρεσιακοί Παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

«Έγινε η αρχή ενός απαιτητικού αγώνα»

«Θέλω να ευχαριστήσω και να συγχαρώ όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για τη σημερινή τους απόφαση να εγκαταλείψουν διαφωνίες και μεμονωμένες στρατηγικές και να διεκδικήσουμε με αποφασιστικότητα και ομοψυχία μια σημαντική κατοχύρωση για ένα προϊόν σήμα-κατατεθέν» δήλωσε η κυρία Αραμπατζή αμέσως μετά τη συνάντηση, και πρόσθεσε:

«Ο στόχος να κατοχυρώσουμε ότι ο Γύρος έχει συγκεκριμένη χώρα προέλευσης και παραγωγής και αυτή είναι μόνον η Ελλάδα, μας δυναμώνει απέναντι στις δυσκολίες, που θα βρεθούν, μετά από τόσα χρόνια απουσίας διεκδίκησης. Η σημερινή απόφαση ήταν η αρχή ενός απαιτητικού αγώνα, που όλοι, Πολιτική Ηγεσία, βιομηχανία, παραγωγοί και κτηνοτρόφοι θα δώσουμε ενωμένοι».

in.gr