Τα μαζεύουν για τις ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Εύβοια μετά τις αντιδράσεις

11:34 π.μ. - Τρίτη, 28 Σεπτεμβρίου 2021
11:09 π.μ. - Τρί, 28/34/2021
Image: Τα μαζεύουν για τις ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Εύβοια μετά τις αντιδράσεις

Άρον - άρον και με νομοθετική ρύθμιση παίρνει πίσω το υπουργείο Περιβάλλοντος την αδειοδότηση για ανεμογεννήτριες για τη δημιουργία αιολικού πάρκου για διάστημα 25 ετών στο όρος Τελέθριο, το μοναδικό βουνό που δεν επλήγη από τις φωτιά του περασμένου Αυγούστου στη βόρεια Εύβοια. Ο κ. Σκρέκας δήλωσε μάλιστα «έκπληκτος» στο άκουσμα της είδησης για τις άδειες

Την αναστολή στην έκδοση νέων αδειών έργων ΑΠΕ στα καμένα της Εύβοιας ζήτησε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που ξέσπασε.

Το απόγευμα της Δευτέρας με επιστολή του προς τη ΡΑΕ ο υπουργός επεσήμανε ότι «παρά τη ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις πυρόπληκτες περιοχές μέχρι την υποβολή του σχεδίου της Επιτροπής, με έκπληξη ενημερώθηκα ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας χορήγησε άδεια» για εγκατάσταση 13 ανεμογεννητριών στο όρος Τελέθριο – Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού για 25 έτη.

Καλεί την Αρχή να προχωρήσει σε αναστολή έκδοσης αδειών και ανάκληση αδειών που εκδόθηκαν προσφάτως και αναγγέλλει ότι το ΥΠΕΝ θα καταθέσει άμεσα σχετική νομοθετική ρύθμιση (αναστολής έκδοσης και ισχύος αδειών που εκδόθηκαν τελευταίως) μέχρι την ολοκλήρωση του σχεδίου ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της βόρειας Εύβοιας.

Θυμίζεται πως ο βουλευτής Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ Β. Αποστόλου κατήγγειλε ότι «σήμερα που η Εύβοια αγωνιά όχι μόνο για την επιβίωση των κατοίκων της, αλλά και για την εκτέλεση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων, η ΡΑΕ προχώρησε ακάθεκτη στην έκδοση νέων αδειών για εγκατάσταση και άλλων 15 αιολικών πάρκων, ισχύος 455,1 MW, εκ των οποίων τα 4, ισχύος 174,8 MW στις πληγείσες περιοχές, ενώ συνολικά ξεπερνούν εν τέλει σε ισχύ τα 2.000 MW και τις 1.000 ανεμογεννήτριες». Ζήτησε δε απαντήσεις στο γιατί εκδίδονται άδειες, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει καταθέσει αναπτυξιακό σχέδιο για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών, απευθυνόμενος στους κ. Σκρέκα και Μπένο.

thepressproject.gr