Στα 10 ευρώ το ελαιόλαδο στην Κρήτη αλλά δεν υπάρχουν ποσότητες, προβληματίζει η ξηρασία
Μπορεί οι τιμές παραγωγού φέτος να έχουν φτάσει τα 10 ευρώ το κιλό αλλά η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε όλη την Κρήτη δεν φέρνει εισόδημα στους παραγωγούς
Μπορεί οι τιμές παραγωγού φέτος να έχουν φτάσει τα 10 ευρώ το κιλό αλλά η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου σε όλη την Κρήτη δεν φέρνει εισόδημα στους παραγωγούς.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Γαβαλάς, πρόεδρος της Ε.Α.Σ. Ηρακλείου, «φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ελαιοτριβείων να έχουν ήδη ολοκληρώσει την λειτουργεία τους. Με δυσκολία μπορείς να βρεις έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ακόμη και για να ανάψεις τα καντήλια. Η τιμή παραγωγού μπορεί να έχει φτάσει στα 10 ευρώ το κιλό αλλά αυτό δεν λέει κάτι γιατί δεν υπάρχουν ποσότητες.
Όμως οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί έχουν προβληματίσει τους ελαιοπαραγωγούς και για την ερχόμενη χρονιά. Η ξηρασία είναι μεγάλη και αναμένεται να έχουμε προβλήματα από τον ήπιο μέχρι στιγμής χειμώνα και τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Με τις καιρικές συνθήκες δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς.
Το 2022 είχαμε μια καλή χρονιά ποσοτικά και ποιοτικά για το ελαιόλαδο. Μετά ήρθε το 2023 που είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά με μειωμένες ποσότητες.
Αν και το 2024 συνεχιστεί το πρόβλημα με την μειωμένη παραγωγή τότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.
Στο μεταξύ συνεχίζεται η προσπάθεια για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο της Κρήτης να χαρακτηριστεί ΠΓΕ με την ονομασία «Κρήτη/ Kriti». Ο φάκελος βρίσκεται στις Βρυξέλλες και αναμένουμε να δημοσιευθεί στην εφημερίδα της ΕΕ για να ξεκινήσουν οι ενστάσεις. Πάντως αργά ή γρήγορα θα ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία. Είναι μια προσπάθεια που έχουν συμφωνήσει όλοι οι συνεταιρισμοί του νησιού».
Ξεκινούν δράσεις ανάδειξης και προώθησης για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο «Κρήτη/ Kriti»
Στο μεταξύ υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη προγραμματική σύμβαση με θέμα: «Υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων για την προστασία, ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου «Κρήτη/ Kriti».
Η σύμβαση υπογράφηκε παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος τόνισε πως με την υπογραφή της προγραμματικής συμβάσεως μεταξύ των συνεργαζόμενων φορέων «επιβεβαιώνεται η ομόνοια, η συνεννόηση, η συνεργασία για το καλύτερο αποτέλεσμα για το ελαιόλαδο, ένα προϊόν που είναι ταυτισμένο με την τοπική οικονομία».
Ο Υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να δημιουργηθεί διεπαγγελματική οργάνωση για το ελαιόλαδο για να πάρει το προϊόν την προβολή και προώθηση και τελικά την υπεραξία που πρέπει να έχει. «Είμαι αποφασισμένος να συνεργαστώ με τους πάντες έτσι ώστε πολύ γρήγορα και αυτή η εκκρεμότητα πολλών ετών να γίνει πράξη. Η σημερινή εξέλιξη είναι ευχάριστη. Χαίρομαι διότι η συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών του Υπουργείου, της Περιφέρειας Κρήτης, του ΕΛΓΟ Δήμητρα και του περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, βοηθάει προς την κατεύθυνση αυτή, γιατί το ισχυρότερο όπλο για τους ανθρώπους στον πρωτογενή τομέα είναι η γνώση. Όσο προσφέρεις γνώση, οπλίζεις γερά τη σχέση, αγροτικής γης, παραγωγής και ποιότητας», δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αναφερόμενος στη συνεργασία υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια συνεργασία που συνεχίζεται με τους αρμόδιους φορείς αλλά και τον Υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη, για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους αγρότες μας. Εμείς έχουμε προτάξει τη συνεργασία, τη συνέργεια και τη συμπόρευση προς όφελος των πολιτών, προς όφελος των ανθρώπων που υπηρετούμε και είμαστε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε πως εξελίσσεται μια πάρα πολύ καλή συνεργασία υπέρ των πολιτών και του αγροτικού κόσμου».
Η σύμβαση υπογράφηκε μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ, για την υλοποίηση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς, και τυποποιητές, παρουσία των εκπροσώπων των φορέων.
Όπως εξήγησε η Αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή τομέα Ειρήνη Χουδετσανάκη – Γιακουμάκη, «η προγραμματική σύμβαση έγινε «με στόχο την ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεση του ελαιόλαδου σε θέματα που αφορούν στην ποιότητα του προϊόντος και τη διασύνδεσή του με τον τουρισμό και τη γαστρονομία. Αφορά στην υλοποίηση ενημερωτικών – εκπαιδευτικών και συμβουλευτικών δράσεων σε παραγωγούς, ελαιουργούς, και τυποποιητές και τη σύνταξη πρωτοκόλλου ορθών πρακτικών για την παραγωγή ποιοτικού ελαιόλαδου», ανέφερε.
Στην αξία της συνεργασίας και τη σημασία της σύμβασης για τον αγροτικό κόσμο της Κρήτης, την ανάδειξη του προϊόντος και την ωφέλεια που θα προκύψει με τη συμβολή όλων των εμπλεκομένων φορέων, αναφέρθηκαν ο Αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ, Αθανάσιος Μαλάμος καθώς και ο Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ, Νεκτάριος Βιδάκης.
Στην υπογραφή παραβρέθηκαν ακόμα ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου, (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ – ΙΕΛΥΑ) Γιώργος Ψαρράς και ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης.
agrotypos.gr