Σε έρευνα για το γενετικό υλικό της ελιάς μετέχει ο Π. Σαρρής, καθηγητής ΙΤΕ

1:32 μ.μ. - Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018
01:02 μ.μ. - Τετ, 14/32/2018
Image: Σε έρευνα για το γενετικό υλικό  της ελιάς μετέχει ο Π. Σαρρής, καθηγητής ΙΤΕ

Σκοπός της δράσης η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελιάς

Με πρωτοβουλία του τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του ΥΠΠΕΘ και του αναπληρωτή υπουργού κ Κ Φωτάκη, ξεκινά στην χώρα μας η δημιουργία Δικτύου για στοχευμένη έρευνα στην αποκρυπτογράφηση του γενετικού υλικού της ελιάς στον ελληνικό χώρο, με την χρήση της γονιδιωματικής τεχνολογίας. Σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών της ελιάς, η αναβάθμιση της παραγωγής, η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων της και οι μηχανισμοί ανθεκτικότητας σε παθογόνα. 
Για το πρόγραμμα και το ρόλο του σε όλη αυτή την προσπάθεια μίλησε στον Ηχώ Fm 99,8 ο Ιεραπετρίτης Αναπληρωτή Καθηγητής Βιοτεχνολογίας και Μικροβιολογίας ΙΤΕ κ. Παναγιώτης Σαρρής. Η πρωτοβουλία αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα των εμβληματικών δράσεων που υλοποιεί ο Τομέας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου για να εξασφαλίσει την έγκαιρη παρουσία της πολιτείας στην επιστημονική έρευνα σε εθνικά προϊόντα υψηλής αξίας όπως το ελαιόλαδο, το κρασί και το μέλι που θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού. Η εμβληματική δράση «Δρόμοι της Ελιάς» θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την συμμετοχή σημαντικών ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων της χώρας που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας, της γονιδιωματικής τεχνολογίας και της μοριακής βιολογίας. 
Το Δίκτυο αρχικά θα ασχοληθεί με την περιγραφή και κατοχύρωση ταυτοποιημένου γενετικού υλικού και ελληνικών ποικιλιών ελιάς στον επίσημο Ευρωπαϊκό κατάλογο καθώς και με την διάσωση και διατήρηση σημαντικών κλώνων. Το Δίκτυο αναμένεται να διευρύνει τις δραστηριότητές του για επόμενες εμβληματικές δράσεις «Οι Δρόμοι του Αμπελώνα» και «Οι Δρόμοι του Μελιού». Ο κ. Σαρρής κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αναφέρθηκε και στο βακτήριο “Ξυλέλλα” (Xylella fastidiosa), το οποίο μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί στην Ελλάδα, αλλά έχει διαπιστωθεί σε γειτονικές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, και προκαλεί εκτεταμένες καταστροφές κυρίως στην ελαιοκαλλιέργεια και στα αμπέλια. Ωστόσο, η απειλή να έρθει το βακτήριο με κάποιο τρόπο και στη χώρα μας είναι ορατός και για αυτό θα πρέπει να παρθούν σειρά προληπτικών μέτρων καθώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Ακολουθεί συνέντευξη κ. Σαρρή: