Ρόλο «hot spot» ανέλαβε η Ελλάδα στην επιχείρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

3:25 μ.μ. - Κυριακή, 29 Μαρτίου 2020
03:03 μ.μ. - Κυρ, 29/25/2020
Image: Ρόλο «hot spot» ανέλαβε η Ελλάδα στην επιχείρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Μπαίνει η Κρήτη στο κάδρο της άσκησης «Ειρήνη» για τη διάσωση μεταναστών από τη Λιβύη;

Τον ρόλο του λιμανιού «πρώτης αποβίβασης» συμφώνησε να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση στην ναυτική επιχείρηση της επιτήρησης του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, υπό την κωδική ονομασία «Ειρήνη». Κατά τη συμφωνία, όσοι περισυλλέγονται στη θάλασσα, θα διανέμονται στη συνέχεια σε όσες χώρες συμμετέχουν στην επιχείρηση.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν για την ενεργοποίηση της ναυτικής επιχείρησης «Ειρήνη» για την επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, με την Ελλάδα να αναλαμβάνει ρόλο «hot spot» για πρόσφυγες και μετανάστες που περισυλλέγονται στη θάλασσα στο πλαίσιο των περιπολιών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η χώρα μας ήταν η μόνη που διέθεσε λιμάνι της για αυτόν τον σκοπό, ενώ η απόφαση θα μπορεί να αναθεωρηθεί ανά τετράμηνο. Όπως αναφέρεται, οι διασωθέντες θα μεταφέρονται σε ελληνικό λιμάνι, και στη συνέχεια θα διανέμονται σε όσες χώρες συμμετέχουν με εναέρια ή πλωτά μέσα στην επιχείρηση, ενώ το κόστος θα καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους.

Αξίζει να σημειωθεί πως ακόμα και για αυτή τη συμφωνία, στην πορεία των συζητήσεων σημειώθηκαν ενστάσεις, καθώς Αυστρία και Ουγγαρία θεωρούσαν πως θα αποτελέσει πόλο έλξης μεταναστών προς την Ευρώπη, ενώ όπως αναφέρεται, αποτέλεσε αντικείμενο μακράς διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται πως έχει προηγηθεί η επιχείρηση «Σοφία», η οποία υποτίθεται πως στόχευε στον «έλεγχο της λαθραίας διακίνησης ανθρώπων» από τη Λιβύη, η οποία είχε επί της ουσίας χρεοκοπήσει από τον περσινό Μάρτιο, μετά από απόφαση του Σαλβίνι, να μην υποδέχεται η Ιταλία διασωθέντες στα λιμάνια της.

The Press Project