Πανταζής: Εκτός χάρτη η Ιεράπετρα από τη 18η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων

9:50 π.μ. - Πέμπτη, 18 Μαΐου 2023
09:05 π.μ. - Πέμ, 18/50/2023
Image: Πανταζής: Εκτός χάρτη η Ιεράπετρα από τη 18η Μαΐου, Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Η ανακοίνωση από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα»

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), επιθυμώντας να αναδείξει το σημαντικό ρόλο των Μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, όρισε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων. Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ενίσχυση της μόρφωσης, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης, την ειρήνη και τη συνεργασία μεταξύ των λαών”. Κάθε χρόνο, παράλληλα με το γενικότερο μήνυμα του εορτασμού, διερευνάται σ’ όλες τις χώρες-μέλη του ICOM, με ομιλίες, εκθέσεις, συναντήσεις και άλλες εκδηλώσεις με ένα ειδικό θέμα να συνδέεται με τα μουσεία και το ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία. Με την ευκαιρία του εορτασμού, το Ελληνικό Τμήμα του ICOM διοργανώνει κατά τον μήνα Μάιο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις σ’ ολόκληρη την Ελλάδα. Επίσης τιμά κάθε χρόνο ένα ή περισσότερα Ελληνικά μουσεία, όπου πραγματοποιείται η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού.

hxonews

Για τη φετινή χρονιά τιμώμενο μουσείο έχει επιλεγεί το Μουσείο Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή όπου πρόσφατα είχε επισκεφθεί ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης ‘’Μαζί αλλάζουμε την Ιεράπετρα’’ κος Αργύρης Πανταζής, προκειμένου να παραλάβει σειρά εκδόσεων βιβλίων και λευκωμάτων (δωρεά του Μουσείου και του Ιδρύματος) τα οποία, παρέδωσε στη νεοσύστατη βιβλιοθήκη του Μύρτου.

Η Ιεράπετρα για άλλη μια φορά, από άλλη μία Δημοτική Αρχή, μένει εκτός του χάρτη των Μουσείων παρά τις από το 2015 υποσχέσεις της Δημοτικής Αρχής Καλαντζάκη η οποία θυμάται το θέμα της κατασκευής σύγχρονου μουσείου κάθε παραμονές δημοτικών εκλογών. Συναντήσεις επί των συναντήσεων, πληθώρα φωτογραφιών αλλά με μηδενικό αποτέλεσμα. Η τουριστική Ιεράπετρα με τα πλούσια αρχαιολογικά ευρήματα και σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους, αξιώνει εδώ και χρόνια ένα σύγχρονο Μουσείο αντάξιο των προσδοκιών και των σοβαρών εκθεμάτων που ανευρέθηκαν στην περιοχή, τα οποία παραμένουν διάσπαρτα σε Μουσεία άλλων πόλεων και σε άλλους νομούς.

Για την παράταξή μας η κατασκευή σύγχρονου μουσείου στην Ιεράπετρα είναι βασική προτεραιότητα με απώτερο στόχο τα επόμενα χρόνια και μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του, το Μουσείο της Ιεράπετρας να επιλεγεί ως ένα από τα τιμώμενα μουσεία.

Τη 18η Μαΐου, η είσοδος σε όλα τα Μουσεία είναι ελεύθερη.

Για τη δημοτική παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Ο Επικεφαλής

ΑΡΓΥΡΗΣ Θ. ΠΑΝΤΑΖΗΣ