
Ο Αργύρης Πανταζής, μέλος της παράταξης «Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το Μέλλον», καταγγέλλει την έλλειψη προγραμματισμού στη διαχείριση απορριμμάτων και τις υψηλές δαπάνες για ιδιώτες, μιλώντας στον Ηχώ 99,8
Σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση της καθαριότητας στον Δήμο Ιεράπετρας έκανε το πρωί της Τετάρτης 14 Μαΐου ο κ. Αργύρης Πανταζής, μέλος της παράταξης «Δήμος Ιεράπετρας - Προοπτική για το Μέλλον», μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Λασίθι" στον Ηχώ 99,8.
Ο κ. Πανταζής χαρακτήρισε την παρούσα εικόνα του τομέα καθαριότητας ως απογοητευτική και κατηγόρησε τη δημοτική αρχή για ελλιπή σχεδιασμό και απουσία πρόβλεψης. Αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη πολιτικής προνοητικότητας, επικρίνοντας την αντίδραση της διοίκησης του Δήμου, η οποία, όπως τόνισε, περιορίζεται σε σπασμωδικές κινήσεις μόνον όταν «ο κόμπος φτάσει στο χτένι».
Ως προς το θέμα της μίσθωσης ιδιωτών για την αποκομιδή απορριμμάτων, αποκάλυψε ότι ο Δήμος προχώρησε σε απευθείας αναθέσεις για την κάλυψη των θερινών αναγκών: δύο ιδιώτες αναλαμβάνουν, για 80 ημέρες συνολικά, την αποκομιδή με κόστος περίπου 70.000 ευρώ με ΦΠΑ. Ο ένας για τη Δημοτική Ενότητα Ιεράπετρας και ο άλλος για τη Δημοτική Ενότητα Μακρύ Γιαλού, με συχνότητα τρεις φορές την εβδομάδα. Παράλληλα, προέκυψε επιπλέον δαπάνη 15.000 ευρώ για τη μεταφορά ογκωδών απορριμμάτων.
Κατά τον κ. Πανταζή, η επιλογή αυτή είναι αποτέλεσμα ελλιπέστατης διαχείρισης και όχι στρατηγικής απόφασης. Επισήμανε ότι η αποχώρηση 17 εργαζομένων στην καθαριότητα λόγω λήξης συμβάσεων και απορριπτικών δικαστικών αποφάσεων ήταν γνωστή και προβλέψιμη, ωστόσο η δημοτική αρχή επέλεξε να ζητήσει την πρόσληψη μόλις πέντε νέων υπαλλήλων αντί των απαιτούμενων δεκαπέντε.
Ο ίδιος παρέθεσε αναλυτικά την εικόνα του στόλου καθαριότητας: από τα δέκα απορριμματοφόρα, μόνο τα τρία είναι σχετικά καινούργια (πενταετίας), ενώ τα υπόλοιπα είναι άνω των 15 ετών. Από τα περίπου 110 οχήματα του Δήμου, μεγάλο ποσοστό αντιμετωπίζει σοβαρές φθορές και δυσλειτουργίες. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τα οχήματα εκτελούν διπλά δρομολόγια, λόγω της αυξημένης ζήτησης και της έλλειψης εφεδρειών.
Αναφορά έκανε και στην υπολειτουργία του σταθμού μεταφόρτωσης, σημειώνοντας ότι απορρίμματα πολλές φορές στοιβάζονται και σπρώχνονται χειρωνακτικά σε κοντέινερ, για να μεταφερθούν με τεράστιο κόστος στον ΧΥΤΑ Αγίου Νικολάου. «Πληρώνουμε και τη μεταφορά και το θάψιμο – ενώ θα μπορούσαν να παράγουν έσοδα για τον Δήμο», τόνισε.
Ιδιαίτερη μνεία έγινε στο εργοστάσιο κομποστοποίησης της Ιεράπετρας, ένα έργο άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο παραμένει ανενεργό παρά τις δοκιμές. «Υπάρχει κομπόστ που παρήχθη – και τώρα σαπίζει. Το έργο έχει κατεβάσει ρολά και κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνη», ανέφερε, κάνοντας λόγο για χαρακτηριστικό παράδειγμα αδράνειας.
Ανέδειξε επίσης την εγκατάλειψη χημικών τουαλετών που αγοράστηκαν για τη νήσο Χρυσή και οι οποίες πλέον θεωρούνται εγκαταλελειμμένες. «Και την ίδια στιγμή, για εκδηλώσεις ή ανάγκες καθαριότητας, ενοικιάζουμε τουαλέτες ενώ έχουμε δικές μας να σαπίζουν», σημείωσε.
Κλείνοντας, υπογράμμισε την ανάγκη σοβαρού σχεδιασμού και διεκδίκησης ευρωπαϊκών πόρων για την ανανέωση του στόλου καθαριότητας, μέσω ΠΕΔ, ΚΕΔΕ και πίεσης στο Υπουργείο Εσωτερικών. Παράλληλα, αναρωτήθηκε γιατί δεν αξιοποιήθηκαν εγκαίρως οι δυνατότητες για οργανωμένο σύστημα αποκομιδής και ανακύκλωσης σε τουριστικές περιοχές που έχουν αυξημένες ανάγκες.
«Η καθαριότητα δεν είναι πολυτέλεια – είναι υποχρέωση. Οι πολίτες πληρώνουν δημοτικά τέλη και περιμένουν ανταποδοτικότητα. Δεν μας τα δίνουν για να τα μοιράσουμε σε απευθείας αναθέσεις», κατέληξε.