Οι Γερμανοί καταγράφουν το τσουνάμι που «χτυπά» την Κρήτη

11:59 π.μ. - Δευτέρα, 28 Μαρτίου 2016
11:03 π.μ. - Δευ, 28/59/2016
Image: Οι Γερμανοί καταγράφουν το τσουνάμι που «χτυπά» την Κρήτη

Το σενάριο είναι τρομακτικό, θυμίζει αμερικανική ταινία, για πολλούς όμως, πρέπει να γίνει αντιμετωπίσιμο.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι θα καταγραφεί ολόκληρο, σε μορφή ταινίας, από το κρατικό Γερμανικό κανάλι ZDF!
Πρόκειται για την άσκηση με τίτλο "Σεισμός και Τσουνάμι στη Μεσόγειο - Μέτρα Προφύλαξης", που θα λάβει χώρα σε Ηράκλειο και Σαντορίνη στις 12 Απριλίου. Θα συμμετέχουν 60 άτομα με συντονιστή του όλου εγχειρήματος τον κ. Σταμάτη Λυμπερόπουλο, ενώ θα συμμετέχουν Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο με τον διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών και υπεύθυνο του Εθνικού Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι Γεράσιμο Παπαδόπουλο, το Εθνικό Κέντρο Προειδοποίησης Τσουνάμι, ένα από τα τέσσερα επιχειρησιακά κέντρα της UNESCO στην Ευρώπη και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.
Ακριβώς επειδή η Κρήτη βρίσκεται στο επίκεντρο σεισμικής δραστηριότητας που παράγει τσουνάμι, όπως έχει γίνει παλαιότερα, πρέπει να γνωρίζουμε και να μελετάμε τα φαινόμενα και ταυτοχρόνως να μεριμνούμε για να λαμβάνουμε μέτρα για τη μείωση του κινδύνου, καθώς δεν είναι δυνατό να αποτρέψουμε το τσουνάμι και το σεισμό
 
Το τσουνάμι χτυπά το Ηράκλειο
 
Το εφιαλτικό σενάριο προβλέπει τις αντιδράσεις και τα μέτρα προφύλαξης σε περίπτωση που ένα μεγάλο τσουνάμι χτυπήσει το Ηράκλειο. Το σχέδιο περιλαμβάνει τρία σημεία συγκέντρωσης του πληθυσμού: στην Πλατεία Ελευθερίας, τον 'Αγιο Μηνά και τον λοφίσκο πάνω από το Λιμάνι (κοντά στα ξενοδοχεία Gloria και Ποσειδών). 
Οι τρεις ομάδες διάσωσης, αποτελούμενες από 20 άτομα η κάθε μία, οι οποίες θα διαθέτουν σύστημα κινητού εντοπισμού, θα βρίσκονται σε τρία σημεία της πόλης: στο MARE στην παραλιακή, στην είσοδο της 25ης Αυγούστου από τη θάλασσα, και στο σταθμό του ΚΤΕΛ κάτω απο το Μέγαρο Φυτάκη και πρέπει θα κινηθούν προς τα ασφαλή σημεία συγκέντρωσης των πολιτών σε Αγιο Μηνά, Πλατεία Ελευθερίας και λοφίσσκο αντίστοιχα.
Οπως τονίζεται η άσκηση δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα στο Ηράκλειο, τόσο στο κυκλοφοριακό όσο και στην καθημερινή ζωή στην πόλη.

ekriti.gr