Ο Π. Σαρρής στο 6ο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία
«Στα οφέλη του ελαιολάδου για την ανθρώπινη και την πλανητική υγεία εστιάζει το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale που θα γίνει στο Ηράκλειο, 1 με 5 Δεκεμβρίου 2024»
Με αφορμή το 6ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο του Πανεπιστημίου του Yale για το Ελαιόλαδο και την Υγεία, το οποίο φέτος θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο, ο κος Παναγιώτης Σαρρής, καθηγητής Μικροβιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ και του Πανεπιστήμιο Κρήτης, φιλοξενήθηκε στον αέρα του Ηχώ 99,8.
Όπως είπε, φέτος έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στο Ηράκλειο ένα από τα σημαντικότερα συνέδρια παγκοσμίως για το ελαιόλαδο από τη 1 έως τις 5 Δεκεμβρίου 2024 με τίτλο «Πέρα από τον ελαιώνα: Διαμόρφωση δημόσιας και πλανητικής υγείας, πολιτική και βιωσιμότητα» στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου. Το συνέδριο είναι ανοιχτό στον κόσμο και μπορούν να το παρακολουθήσουν όλοι, συμπλήρωσε ο κος Σαρρής ο οποίος επιλέχθηκε ώστε να συμμετέχει στην επιστημονική επιτροπή και στη διοργάνωση του συνεδρίου.
Οι ερευνητές που ηγούνται της μελέτης των πιθανών πλεονεκτημάτων του ελαιολάδου για την υγεία θα συζητήσουν μια ποικιλία θεμάτων όπως την ποιότητα του ελαιολάδου, τη βιωσιμότητα και τις τρέχουσες πολιτικές σχετικά με την επισήμανση και τη χρήση του ελαιολάδου αλλά και νέες μελέτες και ευρήματα που αφορούν την υγεία του καταναλωτή.
Το συνέδριο, το οποίο συνδιοργανώνεται από το Yale School of Public Health (YSPH), σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, έχει ως στόχο να φέρει κοντά επιστήμονες, εμπειρογνώμονες, υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, ειδικούς του κλάδου παραγωγής και παραγωγούς από όλο τον κόσμο, μέσω επιστημονικών παρουσιάσεων και συζητήσεων.
Κλείνοντας, ο κος Σαρρής ανέφερε ότι «Το ελαιόλαδο αποτελεί αντικείμενο επιστημονικής έρευνας παγκοσμίως, ειδικά για τα οφέλη του στην υγεία του ανθρώπου. Σύμφωνα με την EFSA (Επιτροπή Ασφάλειας Τροφίμων) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η πρόσληψη ελαιολάδου - ιδιαίτερα του παρθένου ελαιόλαδου - έχει σπουδαία καρδιαγγειακά οφέλη, λόγω της σύνθεσης των λιπαρών οξέων του και της αντιοξειδωτικής δράσης των φυσικών πολυφαινολών του, οι οποίες καταπολεμούν τις φλεγμονές. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τους κινδύνους που σχετίζονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες καταστάσεις όπως ο διαβήτης τύπου-2, καθώς και άλλα φλεγμονώδη νοσήματα».
-
* Ρεπορτάζ: Μαρία Τσαγκαράκη - Βαγγέλης Βενέτης
* Κείμενο - Επιμέλεια: Ελένη Ζαχαράκη
* Τεχνική επιμέλεια - Υποστήριξη: Κατερίνα Κοντού
- Ακολουθήστε μας στο facebook
- Κάντε εγγραφή στο κανάλι μας στο YouTube