Μητσοτάκης: Αρχίζουν οι έρευνες της ExxonMobil νότια της Κρήτης - Αναφορά στη Λιβύη και τα 12 ναυτικά μίλια

8:25 μ.μ. - Δευτέρα, 7 Νοεμβρίου 2022
08:11 μ.μ. - Δευ, 07/25/2022
Image: Μητσοτάκης: Αρχίζουν οι έρευνες της ExxonMobil νότια της Κρήτης - Αναφορά στη Λιβύη και τα 12 ναυτικά μίλια

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ουσιαστικά ότι είναι καθαρά πολιτική απόφαση η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης, προανήγγειλε άνοιγμα της Αθήνας προς τη Λιβύη και την έναρξη των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες στο νησί

Στο σκέλος των εθνικών θεμάτων, και δη των ελληνοτουρκικών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 επανέλαβε πως δεν μπαίνει σε μία λογική καθημερινής φραστικής αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. «Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με στιβαρότητα και σαφήνεια, τα είπα στον κ. Ερντογάν και στην Πράγα, όλο αυτό έχει και μία εσωτερική διάσταση εν όψει των τουρκικών εκλογών, υπάρχει, ωστόσο και αναθεωρητισμός, ο οποίος απαντάται με αυστηρότητα και συνέπεια μέσω του Διεθνούς Δικαίου, της οικοδόμησης συμμαχιών και της ενίσχυσης της αποτρεπτικής μας δυνατότητας.

Για πιθανή επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια νοτίως της Κρήτης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι «θα το κάνουμε όποτε και όταν το κρίνουμε, τη στιγμή, που θα το κρίνουμε» συμπληρώνοντας ότι «όλοι αυτοί που μας ασκούν κριτική δεν έχουν κάνει τίποτε επ αυτού». Για το τουρκολιβυικό μνημόνιο σημείωσε πως ουδείς το αναγνωρίζει και επιβεβαίωσε πως η Αθήνα θέλει να κάνει άνοιγμα προς τη Λιβύη για να οριοθετήσουμε τη μεταξύ μας ΑΟΖ, ώστε να διερευνήσουμε την προοπτική από κοινού εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πόρων με τη Λιβύη.

Ξεκινούν έρευνες νότια της Κρήτης

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα, σε μία - δύο ημέρες, όπως είπε χαρακτηριστικά, ξεκινούν σεισμικές έρευνες για την εξόρυξη φυσικού αερίου στα δύο οικόπεδα νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης από την exxon mobil, κάτι, που θα συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. "Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil.

Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης" διαβεβαίωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε, δε, ότι ματαιώνεται η διαδικασία πώλησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, καθώς εξ αιτίας της μεγάλης στρατηγικής του σημασίας κρίθηκε πως πρέπει να παραμείνει υπό τον έλεγχο του Δημοσίου.

Σε ό,τι αφορά στη θέση της χώρας για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η στάση μας υπέρ του αμυνόμενου στέλνει μήνυμα σε όλους όσοι διατηρούν αυτοκρατορικές φαντασιώσεις.

Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι άδειες δόθηκαν το 2019 και έχουν λήξη το 2023 και το χρονικό περιθώριο που υπάρχει είναι από τον Νοέμβριο του 2022 ως τον Μάρτιο του 2023 καθώς στη συνέχεια δεν θα μπορεί να προχωρήσει η έρευνα εξαιτίας της αναπαραγωγής των θαλασσίων κητών.

Νέα Κρήτη