Μέση Ανατολή / «Σφαγείο» η αποκλεισμένη Βόρεια Γάζα – «Σφυροκόπημα» στη Βηρυτό

10:40 π.μ. - Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2024
10:10 π.μ. - Τετ, 23/40/2024
Image: Μέση Ανατολή / «Σφαγείο» η αποκλεισμένη Βόρεια Γάζα – «Σφυροκόπημα» στη Βηρυτό

«Αποκομμένοι από τον κόσμο» είναι οι Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα, όπως καταγγέλλουν φορείς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Αποκομμένοι από τον κόσμο» είναι οι Παλαιστίνιοι στη βόρεια Γάζα, όπως καταγγέλλουν φορείς υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς το Ισραήλ εξαπολύει περισσότερες θανατηφόρες επιθέσεις στην πολιορκημένη περιοχή.

Παλαιστίνιοι που εγκαταλείπουν την Beit Lahiya της Γάζας λένε ότι είδαν πτώματα να κείτονται στους δρόμους και Ισραηλινούς στρατιώτες να συλλαμβάνουν και να χτυπούν άνδρες.

Ανταποκριτές του Al Jazeera αναφέρουν ότι ο ισραηλινός στρατός συνέχισε να βομβαρδίζει γειτονιές στη Γάζα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ισραηλινοί βομβαρδισμοί πυροβολικού αναφέρθηκαν σε:

Τζαμπάλια, στα βόρεια

Beit Lahiya, επίσης στη βόρεια Γάζα

Βορειοδυτικές περιοχές της Ράφα στα νότια.

Εκκλήσεις για πιέσεις στο Ισραήλ

Η Ένωση των Γιατρών για την Πρόληψη του Πολέμου (Medical Association for the Prevention of War) ενημέρωσε ότι έστειλε επιστολή στην υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong ζητώντας της να «χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά εργαλεία» για να πείσει το Ισραήλ να «αποκαταστήσει τη ζωτικής σημασίας πρόσβαση της Γάζας στις διεθνείς ιατρικές ομάδες».

Η οργάνωση που εδρεύει στη Μελβούρνη προειδοποίησε ότι η απαγόρευση του Ισραήλ θα «αυξήσει τους θανάτους, τις ασθένειες και τον πόνο που μπορούν να προληφθούν» στη Γάζα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οκτώ ομάδες υγειονομικών και περισσότεροι από 50 εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας έχουν αποκλειστεί από την είσοδο στη Γάζα από τις ισραηλινές αρχές από τον Αύγουστο.

Η Γουόνγκ κατέστησε τον περασμένο μήνα την προστασία του ανθρωπιστικού προσωπικού κεντρικό θέμα της ομιλίας της στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σχεδόν έξι μήνες μετά την ισραηλινή επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος που σκότωσε την Αυστραλέζα εργαζόμενη σε ανθρωπιστική οργάνωση Ζόμι Φράνκομ και έξι συναδέλφους της στο World Central Kitchen στη Γάζα.

Βομβαρδίζεται συνεχώς η Βηρυτός

Το Ισραήλ πραγματοποιεί νέα πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού. Το Εθνικό Πρακτορείο Ειδήσεων του Λιβάνου αναφέρει δύο ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο χωριό Khiam, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ.

Ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έβαλαν στο στόχαστρο το κέντρο του χωριού.

Στοι μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός λέει ότι σκότωσε τον ανώτερο αξιωματούχο της Χεζμπολάχ Χασέμ Σαφιεντίν σε επίθεση νωρίτερα αυτό το μήνα και την οργάνωση να μην έχει ακόμη σχολιάσει τον ισχυρισμό.

Ο Σαφιεντίν ήταν μέλος του κυβερνητικού Συμβουλίου Shura της Χεζμπολάχ και θεωρήθηκε ευρέως ως ο πιθανός διάδοχος του Νασράλα..

Ήταν ο πρώτος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ που μίλησε δημοσίως μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου του περασμένου έτους, λέγοντας σε μια συγκέντρωση μια μέρα αργότερα ότι τα «όπλα μας είναι μαζί σας» αναφερόμενος στη Χαμάς.

Σπούδασε σε θρησκευτικά σεμινάρια στην ιρανική πόλη Κομ πριν επιστρέψει στον Λίβανο τη δεκαετία του 1990 για να αναλάβει ηγετικά καθήκοντα στη Χεζμπολάχ.

Έχει διατηρήσει ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν. Ο γιος του, Ρίντα, είναι παντρεμένος με την κόρη του εκλιπόντος Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολειμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράκ το 2020.

Ο Shawky Amine Eddine, σύμβουλος ανθρωπιστικών υποθέσεων της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στον Λίβανο, δήλωσε στο Al Jazeera ότι «τα νοσοκομεία είναι φάροι ελπίδας και καταφύγια ανθρώπινης ζωής» και γι’ αυτό πρέπει να προστατεύονται σε πολέμους.

Οι γιατροί και οι νοσηλευτές «δεν μπορούν να σώσουν ζωές όσο ανησυχούν για τις δικές τους», πρόσθεσε.

tvxs.gr