
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιώσιμη Κινητικότητα μιλά στην εκπομπή «Ιεραπετρίτικη Γη» του Ηχώ 99,8
Με λόγο ξεκάθαρο, ρεαλιστικό και άμεσο, ο Γιάννης Αναστασάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για την Κλιματική Αλλαγή και τη Βιώσιμη Κινητικότητα, παραχώρησε εκτενή συνέντευξη στην αγροτική εκπομπή του Ηχώ 99,8 «Ιεραπετρίτικη Γη». Μέσα από τα λόγια του σκιαγραφείται μια Κρήτη που βρίσκεται ήδη μέσα σε μια νέα, αμετάκλητη κλιματική εποχή – όχι στο μέλλον, αλλά στο παρόν.
«Δεν επιστρέφουμε στα προηγούμενα» – Η νέα πραγματικότητα
Ο κ. Αναστασάκης υπογράμμισε από την αρχή πως η αλλαγή δεν είναι πρόσφατη ούτε προσωρινή:
«Η πρώτη αναγνώριση που πρέπει να κάνουμε είναι ότι δεν πρόκειται για ένα φαινόμενο της φετινής χρονιάς. Δεν συνέβη ούτε πέρυσι, ούτε πριν από 3-4 χρόνια. Η ελπίδα ότι θα επιστρέψουμε στα προηγούμενα, "κανονικά" δεδομένα είναι ψευδαίσθηση. Δεν μιλάμε πλέον για κλιματική κρίση. Πρέπει να μιλάμε για μια νέα κλιματική εποχή.»
Η Κρήτη βρίσκεται ήδη σε συνθήκες που προσομοιάζουν τροπικό κλίμα, με έντονη μεταβλητότητα, παρατεταμένες ανομβρίες και απότομες καιρικές μεταβολές. Τα φυτά δεν αναγνωρίζουν πλέον τα κλιματικά ερεθίσματα στα οποία είχαν προσαρμοστεί.
Ξεπεράσαμε τα όρια – Τα δεδομένα αναθεωρούνται
Σύμφωνα με τα επιστημονικά στοιχεία που επικαλέστηκε ο κ. Αναστασάκης, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο του 1,5°C που είχε τεθεί για το 2001. Όλα τα κλιματικά μοντέλα αναθεωρούνται πλέον προς τα πάνω.
Επιπλέον, οι απότομες θερμοκρασιακές πτώσεις πλήττουν την καρποφορία των φυτών. Παράλληλα, η έλλειψη νερού είναι μια καθημερινή πραγματικότητα που απαιτεί ορθολογική και προσαρμοστική διαχείριση:
«Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην ποτίζουμε σωστά. Πρέπει να γνωρίζουμε αν τα είδη που καλλιεργούμε μπορούν να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες. Αυτό πρέπει να το αξιολογήσουμε άμεσα.»
Η ανάγκη για ψυχραιμία, σχέδιο και συνεργασία
Ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε ως προτεραιότητα την ψύχραιμη αντιμετώπιση και τον σχεδιασμό με προνοητικότητα:
«Αν δεν υπάρξει τώρα ψύχραιμη προσέγγιση, αργότερα θα είναι άλυτο. Είμαστε στο όριο – οριακά προλαβαίνουμε.»
Στο πλαίσιο αυτό, η Περιφέρεια Κρήτης κινητοποιήθηκε άμεσα, προσκαλώντας επιστήμονες, καθηγητές και ειδικούς φορείς, οι οποίοι ανέλυσαν το φαινόμενο. Δημιουργήθηκε ένα απλό, κατανοητό φυλλάδιο με οδηγίες για την προσαρμογή, το οποίο διανεμήθηκε στους δήμους του νησιού:
«Αυτό είναι η βάση για να μάθουμε πώς να διαχειριζόμαστε τα έκτακτα φαινόμενα που θα συνεχίσουν να έρχονται.»
Από την αποζημίωση στην πρόληψη – Το μοντέλο πρέπει να αλλάξει
Ο κ. Αναστασάκης θέτει το καίριο ερώτημα:
«Προτιμάμε να σώσουμε το χωράφι μας ή να ζητάμε κάθε χρόνο αποζημιώσεις για ένα ξερό χωράφι;»
Τονίζει ότι δεν είναι ρεαλιστικό να συνεχίσουμε να βασιζόμαστε σε διαρκείς κρατικές ενισχύσεις, προτείνοντας τη στροφή σε ένα σύστημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης με ασφάλιση και πρόληψη.
Ενιαία διαχείριση νερού στην Κρήτη – Δεν υπάρχει άλλος δρόμος
Το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του νερού βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης:
«Δεν μπορούμε να αφήνουμε το νερό να πηγαίνει στη θάλασσα. Πρέπει να αποθηκεύεται και να αξιοποιείται. Η Κρήτη χρειάζεται ενιαία στρατηγική – από άκρη σε άκρη – τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση.»
Ο Αντιπεριφερειάρχης αποκάλυψε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μελέτη για την ενιαία υδατική διαχείριση στην Κρήτη, με τη συμβολή και διεθνών ειδικών, όπως Ολλανδοί τεχνοκράτες. Όμως, ξεκαθάρισε:
«Δεν περιμένουμε κανέναν να μας “ξεστραβώσει”. Γνωρίζαμε την κατάσταση, απλώς δεν κινηθήκαμε με τη σωστή ταχύτητα.»
Προσαρμογή αγροτών – Τεχνολογία και νέες πρακτικές
Με σεβασμό προς τους παραγωγούς, ο κ. Αναστασάκης υπογράμμισε την ανάγκη για εκπαίδευση και προσαρμογή:
- Σωστό πότισμα και τεχνολογίες εξοικονόμησης.
- Επένδυση σε ανθεκτικές καλλιέργειες.
- Εφαρμογή έξυπνων λύσεων, όπως αγρο-φωτοβολταϊκά.
«Στην Κρήτη έχουμε ήδη νέους, μορφωμένους παραγωγούς που καινοτομούν. Είναι ώρα η τεχνολογία να συναντήσει την πράξη.»
Αγροτικός τομέας και τουρισμός – Μία συμμαχία για το μέλλον
Ο Αντιπεριφερειάρχης προτείνει τη διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, μέσα από την ανάδειξη της κρητικής διατροφής και τη λογική της κυκλικής οικονομίας:
«Μπορούμε να αναδείξουμε την ποιότητα, να μειώσουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να δώσουμε υπεραξία στα τοπικά προϊόντα.»
Το μήνυμα: Δεν είναι ώρα για λόγια – είναι ώρα για έργα
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Αναστασάκης έστειλε σαφές μήνυμα:
«Η πρόκληση είναι μπροστά μας και είναι συλλογική. Αν δεν δράσουμε τώρα, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και μη αναστρέψιμες. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την "παιδεία που κάποτε θα έρθει". Πρέπει να κάνουμε κάτι άμεσα – μεθοδικά και με πίστη ότι μπορούμε.»