Κατάρτιση Κρατουμένων στη γεωργία από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ

7:19 π.μ. - Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021
07:07 π.μ. - Παρ, 23/19/2021
Image: Κατάρτιση Κρατουμένων στη γεωργία από τον ΕΛΓΟ  ΔΗΜΗΤΡΑ

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός πραγματοποιήθηκε χθες 21.07.2021 στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά της Κρήτης

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός πραγματοποιήθηκε χθες 21.07.2021 στο Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στα Χανιά της Κρήτης με αντικείμενο την έναρξη των εκπαιδεύσεων των Γεωτεχνικών και Σωφρονιστικών υπαλλήλων, καθώς και κρατουμένων του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς Χανίων, με στόχο την κοινωνική επανένταξη των τελευταίων. Η δράση με τίτλο: «Καλλιέργεια γης, εφόδιο ζωής», εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πρόγραμμα συνεργασίας του Οργανισμού με την Γενική Γραμματεία Αντεγκλιματικής Πολιτικής του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Στο σχετικό μνημόνιο, που είχε υπογραφεί μεταξύ των δυο, προβλέπει την βιωματική εκπαίδευση των κρατουμένων στα αγροκτήματα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία θα οδηγήσει σε πιστοποιητικό κατάρτισης. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ξεκίνησε την εφαρμογή του στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς Χανίων και στη συνέχεια θα υλοποιηθεί και στα υπόλοιπα Αγροτικά Καταστήματα της χώρας.

hxonews

Η εκπαίδευση που υλοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά είναι διήμερη και θα ολοκληρωθεί στις 22.07.2021. Οι εκπαιδευτές είναι καταξιωμένοι ερευνητές του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ σε θεματικά αντικείμενα που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς, των εσπεριδοειδών, των υποτροπικών και των αρωματικών φυτών.

hxonews

Στην έναρξη του εκπαιδευτικού προγράμματος ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Π. Χατζηνικολάου, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου στην κατάρτιση των ανθρώπων που πρόκειται να λάβουν μέρος. Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυναν η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κα Φωτεινή Αραμπατζή και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Οικονόμου οι οποίοι τόνισαν την σημασία της συγκεκριμένης Δράσης και το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει στην κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Το παρόν έδωσε η Βουλευτής κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εξήρε την πρωτοβουλία τονίζοντας τη σημαντικότητα της κοινωνικής επανένταξης των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Χαιρετισμό απέστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος τόνισε ότι με τη δράση που ξεκινά σήμερα μεταξύ του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής αποδεικνύεται ότι η πολιτική δεν λειτουργεί έξω από την κοινωνία. Αντίθετα υπάρχει για να υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της και μάλιστα σε τομείς ιδιαίτερα ευαίσθητους, όπως είναι η δημιουργία συνθηκών επανένταξης κρατουμένων, μέσα από την ενασχόλησή τους με την αγροτική οικονομία. Με το πρωτοποριακό πρόγραμμα που ξεκινά σήμερα από τις φυλακές Χανίων, δίνουμε τη δυνατότητα σε σημερινούς κρατούμενους να αποκτήσουν γνώσεις στον πρωτογενή τομέα και να μπορέσουν αύριο να γίνουν ξανά χρήσιμοι στην κοινωνία. Φιλοδοξία μας είναι το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα με στόχο την κατάρτιση και την παροχή γνώσεων σε συνανθρώπους μας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή». Χαιρετισμό απέστειλε και ο Βουλευτής κ. Μανούσος Βολουδάκης.

hxonews

Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, κα Σοφία Νικολάου τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το πρώτο βήμα της συνεργασίας μας με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έγινε. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και στα άλλα αγροτικά Καταστήματα Κράτησης προκειμένου να πετύχουμε την κοινωνική επανένταξη κρατουμένων μέσω της εκπαίδευσης και συνεπακόλουθα της βελτίωσης της απασχολησιμότητάς τους. Η Γενική Γραμματεία θα αναζητήσει και νέες εκπαιδευτικές ανάγκες των κρατουμένων, ώστε να σχεδιαστούν οι δράσεις κατάρτισης που θα ξεκινήσουν στα Αγροτικά Καταστήματα».

hxonews

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Διοίκησης του Οργανισμού για την οργάνωση της «επόμενης ημέρας», δηλαδή της αποφυλάκισης των κρατουμένων μέσω αναζήτησης συνεργασιών με εταιρείες, οι οποίες έχουν δεχθεί στο πλαίσιο της κοινωνικής υπευθυνότητας είτε να απασχολήσουν τους αποφυλακισθέντες ή να συμβολαιοποιήσουν τις καλλιέργειες όσων διαθέτουν κτήματα. Για τους υπόλοιπους υποσχέθηκε να αναζητήσει –ανάλογα με τον τόπο διαμονής τους- κρατικά αγροτεμάχια με συμβολικό ενοίκιο, τα οποία θα καλλιεργήσουν με στόχο τη σωστή τους επανένταξη.

hxonews
hxonews