Η Κ.Ν.Ε Ιεράπετρας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: «Το περιβάλλον δεν είναι επιχείρηση – Το περιβάλλον είναι ζωή! Διεκδικούμε αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής μας!»
Τα μέλη της ΚΝΕ καθάρισαν βασικά σημεία της πόλης.
Ένας από τους χώρους που καθαρίστηκε από τα σκουπίδια ήταν αυτός του χώρου των ανοιχτών γηπέδων. Αυτήν την φορά αναδεικνύεται όχι μόνο η εγκατάλειψη των αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και συνολικά του χώρου, καθώς υπάρχουν ελάχιστοι κάδοι, ένας κάδος είναι σπασμένος στο πλάι και με σπασμένη ρόδα, άλλος κάδος μεταλλικός και σκουριασμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι βρέθηκε πεταμένος και ένας χαρταετός, κάτι που σημαίνει πως ο χώρος έχει να καθαριστεί, με έναν πιο προσεκτικό τρόπο, ουσιαστικά τουλάχιστον από την Καθαρά Δευτέρα!
Είναι φανερό πως πέρα από την ανάγκη για αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων (που πλέον κάθε καθυστέρηση φαντάζει εγκληματική, αφού με βάση καταγγελίες την προηγούμενη βδομάδα στο κλειστό γυμναστήριο, έσπασε το σχοινί από τα βάρη την ώρα που γυμναζόταν κάποιος αθλητής), χρειάζεται να παρθούν μέτρα και επαρκούς καθαριότητας με αντίστοιχο προσωπικό με πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
Τα μέλη της ΚΝΕ τονίζουν ομως παράλληλα σε σχετική ανακοίνωσή τους ότι:
«γνωρίζουμε πολύ καλά ότι αυτό από μόνο του αυτό δεν φτάνει. Εμείς μπορεί να συμβάλουμε με αυτήν την κίνηση σε ένα πιο καθαρό περιβάλλον, αλλά όσο μαζεύουμε ένα κιλό σκουπίδια, από την άλλη βιομηχανίες και μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι ρίχνουν έναν τόνο. Με αυτήν την συλλογική προσπάθεια (που μπορεί να την επιλέγουν και άλλοι νέοι) μπορούμε μόνο να καθυστερήσουμε την καταστροφή, ή ακόμα και να στείλουμε ένα μήνυμα ευαισθητοποίησης, όχι όμως και να την αποτρέψουμε.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικά τα παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι χρειάζεται μία συνολικότερη κοινωνική αλλαγή, χρειάζεται μία κοινωνία που δεν θα βάζει μπροστά τα κέρδη των λίγων, ανάμεσά τους και την θυσία του περιβάλλοντος για τα κέρδη, αλλά θα βάζει μπροστά τις ανάγκες των πολλών. Είναι χαρακτηριστικό , ότι 100 εταιρείες αποτελούν την πηγή άνω του 70% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως, από το 1980 και μετά.
Ακόμα, το εμπόριο ρύπων, όπου χώρες της ΕΕ αλλά και παγκόσμια αγοράζουν το δικαίωμα τους να ρυπαίνουν. Η πολιτική κόστους – οφέλους της ΕΕ, όπου για να γίνει μία περιβαλλοντική παρέμβαση όπως αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα πρέπει να αφορά προστασία κερδών! Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι ότι κάθε χρόνο καίγεται και πλημμυρίζει η μισή Ελλάδα.
Ταυτόχρονα αποδεικνύεται ότι η δήθεν «πράσινη» ανάπτυξη μόνο πράσινη δεν είναι, αφού έχουμε και το χαρακτηριστικό παράδειγμα των αιολικών, που ξεριζώνονται δέντρα για να φυτευτούν ανεμογεννήτριες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στον τόπο μας με την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στην Ιεράπετρα που προχωράει κόντρα στα «θέλω» των κατοίκων και στην επιστημονική γνώμη αρχαιολόγων, επιστημόνων υγείας, μηχανικών.
Τέλος τονίζουν: «Συνεχίζουμε την πάλη μας για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος, κόντρα στο σύστημα που το καταστρέφει, για την ανατροπή του, για να μπορούμε να ανασάνουμε, για να νικήσει η ζωή!»