Γ. Ανδρουλάκης στον Ηχώ 99,8: Άμεσες αποζημιώσεις και προετοιμασία για πλημμυρικά φαινόμενα στις καμένες περιοχές, οι προτεραιότητες της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου

11:37 π.μ. - Τετάρτη, 9 Ιουλίου 2025
11:07 π.μ. - Τετ, 09/37/2025
Image: Γ. Ανδρουλάκης στον Ηχώ 99,8: Άμεσες αποζημιώσεις και προετοιμασία για πλημμυρικά φαινόμενα στις καμένες περιοχές, οι προτεραιότητες της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου

Σημαντικές παρεμβάσεις για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πυρκαγιές, τη θωράκιση της περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα και την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος στην Κρήτη παρουσίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου, κ. Γιάννης Ανδρουλάκης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή «Καλημέρα Λασίθι» του Ηχώ 99,8

Πρώτη προτεραιότητα η κρατική αρωγή προς τους πληγέντες

Ο κ. Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε από την αρχή ότι το βασικό μέλημα της Περιφερειακής Ενότητας είναι να προχωρήσει με γρήγορα βήματα η διαδικασία της κρατικής αρωγής προς τις επιχειρήσεις και τους πολίτες που υπέστησαν καταστροφές από τη φωτιά. «Δεν μπορούμε να μιλάμε για ψίχουλα. Χρειάζεται μια γενναία πρώτη ενίσχυση προς τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που είδαν τον κόπο μιας ζωής να καταστρέφεται σε λίγες ώρες», σημείωσε.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες καταγραφής από τις αρμόδιες επιτροπές, με στόχο να αποτυπωθούν οι ζημιές σε εξοπλισμό, εμπορεύματα, πρώτες ύλες, επαγγελματικά οχήματα και αποθηκευμένα προϊόντα. Οι πληγέντες καλούνται να στείλουν στο email της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Λασιθίου αναλυτικές περιγραφές, συνοδευόμενες από φωτογραφικό υλικό, ώστε να διευκολυνθεί η επιτόπια αυτοψία.

Ο βράχος της Αγίας Φωτιάς στο επίκεντρο της μελετητικής παρέμβασης

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο μείζον θέμα της επικινδυνότητας του βράχου της Αγιάς Φωτιάς. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε μια υπόθεση που απασχολεί την τοπική κοινωνία. Όπως είπε, η Περιφέρεια είχε ξεκινήσει ήδη από το 2023 τη διαδικασία ανάθεσης μελέτης για την αποτύπωση και παρέμβαση στον βράχο. Ωστόσο, οι πρόσφατες πυρκαγιές άλλαξαν τη μορφολογία του εδάφους και επιβάλλουν επικαιροποίηση και επέκταση της μελέτης. Στόχος είναι η ολοκλήρωση της μελέτης ως τα τέλη Ιουλίου, ώστε να κατατεθεί άμεσα αίτημα χρηματοδότησης με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Η πρώτη αποτύπωση έγινε με τη βοήθεια drone και, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη, διαπιστώθηκαν αλλοιώσεις και αυξημένη πιθανότητα κατολισθήσεων σε διάσπαρτα σημεία, όχι μόνο στον κεντρικό βράχο αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει παρεμβάσεις σταθεροποίησης με δίχτυα, πλέγματα και στήριξη πρανών, ενώ εξετάζεται και η ανάγκη κοπής επικίνδυνων δέντρων.

Προετοιμασία για τα πλημμυρικά φαινόμενα του φθινοπώρου

Πέρα από τον βράχο της Αγιάς Φωτιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης έδωσε έμφαση στην ανάγκη άμεσων καθαρισμών των ρεμάτων και ενίσχυσης των υφιστάμενων τεχνικών έργων. Όπως ανέφερε, οι μεγάλες υψομετρικές διαφορές της περιοχής — με απότομες μεταβάσεις από τα 730 στα 450 μέτρα — δημιουργούν σοβαρό κίνδυνο πλημμυρών, ιδίως τους φθινοπωρινούς μήνες. Για τον λόγο αυτό, ετοιμάζεται φάκελος έκτακτης χρηματοδότησης προς το Υπουργείο, ώστε οι καθαρισμοί να ξεκινήσουν ακόμη και πριν από τον Αύγουστο.

Παράλληλα, προχωρούν μελέτες για μικρά φράγματα ανάσχεσης, κατά το πρότυπο όσων εφαρμόστηκαν με επιτυχία στη Σητεία, καθώς και για μεγαλύτερα έργα υποδομής. Μεταξύ αυτών, ο φάκελος για το φράγμα στο ρέμα ΒαΪνιάς – Αγίου Ανδρέα, προϋπολογισμού 4 εκατομμυρίων ευρώ, που πρόκειται να κατατεθεί άμεσα. Επίσης, γίνεται μελέτη για δεξαμενή στα Σχινοκάψαλα, έργο το οποίο εκτιμάται ότι θα αποσυμπιέσει τις λεκάνες απορροής, ενισχύοντας παράλληλα την αγροτική παραγωγή και τη διαχείριση του νερού σε ψηλότερα σημεία.

«Ο κόσμος κουράστηκε να ακούει για μελέτες»

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για έργα που εξαγγέλλονται επί σειρά ετών αλλά δεν υλοποιούνται, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι χωρίς μελέτη, κανένα έργο δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Είναι ο μόνος δρόμος για να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη.

Το μεταναστευτικό απαιτεί σοβαρό κεντρικό σχεδιασμό

Απαντώντας σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, με αφορμή την πρόταση δημιουργίας τεσσάρων κέντρων υποδοχής στην Κρήτη, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι η αρμοδιότητα ανήκει αποκλειστικά στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ωστόσο, τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι εκείνη που δέχεται την πίεση και καλείται να διαχειριστεί τις κοινωνικές εντάσεις.

Ο ίδιος δήλωσε κατηγορηματικά ότι τέτοια θέματα δεν μπορούν να αποφασίζονται αποσπασματικά ή ερήμην των τοπικών κοινωνιών. «Δεν μπορεί να προχωρήσει κάτι χωρίς κεντρικό σχεδιασμό, χωρίς διάλογο και χωρίς κοινωνική αποδοχή», σημείωσε.

«Χρειαζόμαστε έργα, όχι άλλες υποσχέσεις»

Κλείνοντας, ο κ. Ανδρουλάκης επανέλαβε ότι η Περιφέρεια Λασιθίου δεν διεκδικεί χρηματοδοτήσεις για τυπικούς λόγους, αλλά γιατί οι ανάγκες είναι πραγματικές και επείγουσες.