Ο μεγάλος όγκος ελέγχων και η "βροχή" των λουκέτων λειτούργησαν ως φόβητρο για όσους βρίσκονται ψηλά στη "μαύρη" λίστα της ΑΑΔΕ. Κάπως έτσι βρέθηκαν στην κορυφή της παραβατικότητας επαγγέλματα και επιχειρήσεις σχεδόν... υπεράνω υποψίας, αλλά και περιοχές που προκαλούν έκπληξη..
Πρωταθλήτρια στην παραβατικότητα, συγκεντρώνοντας πολύ υψηλά ποσοστά, αναδείχθηκε η Κέρκυρα με 59%. Ακολουθούν η Ζάκυνθος με 34%, η Κεφαλονιά με 32% και η Λάρισα με το ίδιο ποσοστό, ενώ από την Κρήτη ψηλά στη λίστα βρίσκεται το Ρέθυμνο με 31% παραβατικότητα όσον αφορά στη φοροδιαφυγή.
Οι υπόλοιποι νομοί του νησιού σημείωσαν χαμηλότερα ποσοστά, ενώ την ίδια ώρα "βροχή" έπεφταν και τα πρόστιμα των οικονομικών ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους στις τουριστικές περιοχές, και δη στα νησιά της χώρας μας, κυνηγώντας τη φοροδιαφυγή. Από τους ελέγχους δε γλίτωσε ούτε το νησί μας, όπου καθημερινά βεβαιώνονται δεκάδες πρόστιμα και σφραγίζονται καταστήματα, αυξάνοντας τον αριθμό στις ανακλήσεις αδειών σε περίπου 30 έως το τέλος του καλοκαιριού στο Ηράκλειο, ενώ, αν συμπεριλάβουμε και τους υπόλοιπους νομούς, σίγουρα το νούμερο αυτό θα δούμε να ανεβαίνει. Πανελλαδικά τα λουκέτα, κατόπιν ελέγχου για την παραβατικότητα, ανέρχονται στα 350. Ταυτόχρονα τα πρόστιμα ξεκινούσαν από 500 και έφταναν μέχρι και τις 5.000 ευρώ.
Ποια επαγγέλματα φοροδιαφεύγουν
Αναφορικά τώρα με τα επαγγέλματα που παρουσιάζουν μεγάλη παραβατικότητα, σύμφωνα με τη λίστα που δημιουργήθηκε μέσα από τους ελέγχους της ΑΑΔΕ, πρώτοι έρχονται οι παραγωγοί πάγου και τα ενεχυροδανειστήρια με 61%. Ακολουθεί ο κλάδος των ταξί με 56% και στη συνέχεια τα πούλμαν (54%), τα βυτιοφόρα νερού και τα θαλάσσια σπορ (53%), το χονδρεμπόριο ενδυμάτων (52%), η περιποίηση νυχιών, τα γραφεία τελετών και το κέτερινγκ (50%). Πολύ χαμηλότερα ποσοστά παραβατικότητας (με αντιπροσωπευτικότερο δείγμα τουλάχιστον 50 ελέγχων) διαπιστώνονται σε όλους τους άλλους "υπόπτους" για φοροδιαφυγή κλάδους.
Συγκεκριμένα:
* Υπηρεσίες κουρείων ανδρών (που μέχρι πρότινος δήλωναν ετήσια εισοδήματα κάτω και από 3.000 ευρώ το χρόνο): Από 52 ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε ποσοστό 34,6%.
* Υπηρεσίες εκμίσθωσης μικρής διάρκειας δωματίων σπιτιών: Σε 55 ελέγχους διαπιστώθηκε ποσοστό παραβατικότητας 32,7%.
* Λιανικό εμπόριο ψαριών, οστρακοειδών και μαλακίων εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών: 59 έλεγχοι έδειξαν παραβάσεις σε ποσοστό 32,2%.
* Υπηρεσίες μανικιούρ-πεντικιούρ: Από 50 ελέγχους προέκυψαν παραβάσεις σε ποσοστό 32%.
Ακόμα χαμηλότερα σε παραβατικότητα βρίσκονται οι υπηρεσίες εστίασης, που είχαν στοχοποιηθεί κατά μείζονα λόγο από τους ελέγχους και τα λουκέτα τα οποία επιβλήθηκαν. Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισοί έλεγχοι (οι 26.780 από τους συνολικά 62.000 που έχουν καταγραφεί από την 1 Ιανουαρίου έως και την 31η Αυγούστου 2017) στόχευσαν σε επιχειρήσεις εστίασης και τα αποτελέσματα ήταν:
* Διανομή πίτσας σε πακέτο: Σε 63 ελέγχους διαπιστώθηκε ποσοστό παραβάσεων 31,75%.
* Κυλικεία σε αεροδρόμια, δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιους χώρους: Από 60 ελέγχους διαπιστώθηκαν παραβάσεις σε ποσοστό 31,7%.
* Υπηρεσίες καντίνας: Από 234 ελέγχους, το ποσοστό παραβατικότητας που προέκυψε ήταν 30%.
* Σουβλατζίδικα: Σε 2.581 ελέγχους διαπιστώθηκε ποσοστό παραβατικότητας 24,5%.
* Εστιατόρια, ταβέρνες, ψησταριές κ.λπ.: Από 7.885 ελέγχους εντοπίστηκαν φορολογικές παραβάσεις σε ποσοστό 24%.
* Καφενεία: Σε 2.076 ελέγχους το ποσοστό παραβατικότητας ήταν 21%.
* Ουζερί, μεζεδοπωλεία, τσιπουράδικα, μπιραρίες: 936 έλεγχοι και ποσοστό 20%.
* Σνακ μπαρ: 1.073 έλεγχοι και ποσοστό 19%.
* Fast food: 942 έλεγχοι και ποσοστό παραβατικότητας 17,4%.
* Αναψυκτήρια: Με 1.570 ελέγχους το ποσοστό παραβατικότητας έφτασε στο 17,3%.
* Καφέ μπαρ: Σε 3.275 ελέγχους εντοπίστηκαν παραβάσεις σε ποσοστό 13,8%.
* Καφετέριες: Σε 6.319 ελέγχους βρέθηκε ποσοστό παραβατικότητας 13%.
Σημειωτέον ότι στις δραστηριότητες εστίασης έχουν γίνει πάνω από 23.000 έλεγχοι από την αρχή της χρονιάς κι αυτό συνέβαλε καθοριστικά στο να περιοριστεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα το ύψος της φοροδιαφυγής στον κλάδο.
Συμπερασματικά λοιπόν, σύμφωνα με τα στοιχεία, μία στις πέντε επιχειρήσεις που ελέγχθηκαν το καλοκαίρι πιάστηκε να φοροδιαφεύγει. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορούσε τη μη έκδοση ή κυρίως την ανακριβή έκδοση αποδείξεων.
Μία στις 5 επιχειρήσεις "κλέβει" στις αποδείξεις
Παρά τον αποτρεπτικό χαρακτήρα των επιτόπιων ελέγχων, 1 στις 5 επιχειρήσεις που ελέγχθηκε το καλοκαίρι (ποσοστό παραβατικότητας 19%) πιάστηκε να φοροδιαφεύγει. Από τις 61.653 καταγεγραμμένες υποθέσεις ελέγχου, σε 10.916 επιχειρήσεις διαπιστώθηκαν 28.839 παραβάσεις, εκ των οποίων σχεδόν όλες (28.177) αφορούσαν μη έκδοση ή, κυρίως, την ανακριβή έκδοση αποδείξεων, ενώ σε 634 περιπτώσεις μόνον διαπιστώθηκαν άλλα παραπτώματα.
Σε τουλάχιστον 28 περιπτώσεις υπήρξε παρεμπόδιση του ελέγχου, οι 17 εκ των οποίων (πάνω από τις μισές) καταγράφηκαν το μήνα Ιούλιο. Σε πάνω από 350 επιχειρήσεις επιβλήθηκε η ποινή της αναστολής λειτουργίας για δύο, τέσσερις ή και δέκα ημέρες, ανάλογα με το παράπτωμα, έναντι μόλις 110 πέρυσι.
Πηγή: neakriti.gr