Ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο για την προστασία της Χρυσής

10:31 π.μ. - Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2020
10:02 π.μ. - Πέμ, 13/31/2020
Image: Ετοιμάζεται νέο νομοσχέδιο για την προστασία της Χρυσής

Ψηλά στην ατζέντα Χατζηδάκη η προστασία του νησιού

Στην Αθήνα μετέβη πρόσφατα η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη μετά από πρόσκληση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη, για να συμμετέχει σε θεματική σύσκεψη εργασίας στο Υπουργείο.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο Υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, η Συντονίστρια καθώς και, υπηρεσιακά στελέχη, δικηγόροι και συνεργάτες από το νομικό τμήμα του ιδιαίτερου γραφείου του Υπουργού. Η σύσκεψη επικεντρώθηκε κυρίως σε ειδικά νομολογιακά, τεχνικά και δασολογικά ζητήματα για την εξέλιξη της διαδικασίας κύρωσης των Δασικών Χαρτών της χώρας, ενόψει της θεώρησης και ανάρτησής τους για το σύνολο της ελληνικής επικράτειας καθώς και της Κρήτης το 2020, για γενικότερα θέματα της εθνικής Δασικής Πολιτικής αλλά και ζητήματα που απασχολούν ειδικότερα την Κρήτη όπως, τα ανταγωνιστικά δασικά μέτρα πρόληψης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος από φυσικές καταστροφές του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης του αρμόδιου Υπουργείου ΥΠ.Α.Α.Τ., η διαχείριση και λειτουργία του Εθνικού Δρυμού της Σαμαριάς και η προστασία της νήσου Χρυσή Ιεράπετρας.

Η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης μίλησε στον Ηχώ 99,8 λέγοντας πως οι δασικοί χάρτες για την Κρήτη είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Θα αναπτυχθούν ιδιαίτερα εντός του 2020 και θα είναι ένα μεγάλο « τσουνάμι» γιατί είναι ένα βασικό στάδιο του Κτηματολογίου και είναι ένας χάρτης που κατοχυρώνει το χαρακτήρα όλων των εκτάσεων, τόνισε.

Ειδικότερα για τη νήσο Χρυσή, αυτό που ανέφερε είναι ότι τα προβλήματα είναι καταγεγραμμένα, είναι γνωστά και έχουν αποτυπωθεί. Προβλήματα από ανθρώπινες παρεμβάσεις, προβλήματα στο οικοσύστημα , ξήρανση κέδρων και άλλων ειδών βλάστησης και άλλα που χρήζουν άμεσης διαχείρισης. Στο πλαίσιο αυτό στόχος είναι να γίνει ένα θεσμοθετημένο σχέδιο διαχείρισης , με Υπουργική απόφαση που θα εφαρμοστεί από τη φετινή περίοδο. Θα προβλέπει έργα , δράσεις αλλά και μέτρα που θα έχουν να κάνουν με τον αριθμό επισκεπτών που μπορεί να δεχθεί το νησί, την αστυνόμευση, τη διαχείριση των απορριμμάτων , του νερού κ.α.. Η Χρυσή είναι ψηλά στην ατζέντα της Κρήτης για το Περιβάλλον όπως είναι και η Σαμαριά, τόνισε.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα είπε πως τα έργα αυτά και οι δράσεις θα γίνουν είτε από τις υπηρεσίες είτε από ιδιώτες ως ανάδοχοι εργολήπτες και όχι ως ανάδοχοι διαχειριστές και μάλιστα υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών, διευκρίνισε.

Ακούστε αναλυτικά την κα Κοζυράκη: