Έρχεται η ρύθμιση για δεκάδες χιλιάδες κόκκινα αγροτικά δάνεια χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου

5:57 π.μ. - Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2017
05:10 π.μ. - Τρί, 10/57/2017
Image: Έρχεται η ρύθμιση για δεκάδες χιλιάδες κόκκινα αγροτικά δάνεια χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου

Ανάσα σε χιλιάδες αγρότες με «κόκκινες» οφειλές προς την πρώην ΑΤΕ bank, χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου

 
Αναμένεται να φέρει τις προσεχείς εβδομάδες η εφαρμογή του τελικού σχεδίου διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τον κόσμο του πρωτογενούς τομέα.
 
Σε ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 4/10, υπό τον συντονισμό του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, δόθηκε το πράσινο φως για να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία, όσον αφορά τα κόκκινα αγροτικά δάνεια, χωρίς εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με επικεφαλής τον αρμόδιο υφυπουργό, Βασίλη Κόκκαλη, τον ειδικό γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση, εκπροσώπους της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και της εταιρείας εκκαθάρισης της πρώην ΑΤΕ, την PQH.
 
Με δεδομένο ότι ενεργοποιείται εκ νέου ο νόμος 3259/2004 (για τα πανωτόκια), η ειδική γραμματεία διαχείρισης χρέους και η εταιρεία εκκαθάρισης θα συνεργαστούν στενά, ώστε μέσα στις επόμενες εβδομάδες να κοινοποιηθεί στους ενδιαφερόμενους δανειολήπτες ο τρόπος με τον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
 
Όπως πληροφορούμαστε, ο δανειολήπτης αγρότης θα υποβάλει ειδική αίτηση στα Κέντρα Εξυπηρέτησης – Ενημέρωσης Δανειοληπτών, προκειμένου να εξετάζεται, κατά περίπτωση, με στόχο την εύρεση της καλύτερης λύσης. Συγκεκριμένα, θα εξετάζεται η αίτηση είτε για υπαγωγή στον νόμο 3259/2004 είτε για τον παράλληλο εξωδικαστικό συμβιβασμό.
 
Όσον αφορά, δε, το μείζον θέμα των κόκκινων δανείων, που ελήφθησαν με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θα εξεταστεί σε δεύτερη φάση, καθώς δεν αφορά μόνο παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα, αλλά και άλλους πολίτες (πυρόπληκτοι κ.ά.). Το πρόβλημα, ως πιο σύνθετο, θα εξεταστεί στις λεπτομέρειές του από το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία πάντα με την αντιπροεδρία της κυβέρνησης, ώστε πριν από το τέλος του χρόνου να έχει δοθεί οριστική λύση.
 
 
Πηγή: ypaithros.gr