Η κυβέρνηση θέτει σε κίνηση το δεύτερο «εμβληματικό» μέτρο, την αύξηση του κατώτατου μισθού, με το οποίο φιλοδοξεί να τονώσει προεκλογικά το φιλολαϊκό της προφίλ.
Έτσι, μία ημέρα μετά τα θετικά μηνύματα για τις συντάξεις, την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων υπό τον πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας Αγ. Ζησιμόπουλο. Η πρώτη συνεδρίαση έγινε χωρίς τη ΓΣΕΕ, η οποία διαφωνεί και ζητεί την επαναφορά της ευθύνης διαμόρφωσης του μισθού στις ελεύθερες διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Πάντως, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει τη νέα διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού με υπουργική απόφαση, εφαρμόζοντας σχετικό νόμο ο οποίος ψηφίστηκε το 2013.
Το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να προλάβει τις χρονικές προθεσμίες και να προχωρήσει σε αυξήσεις προ των εκλογών, τροποποίησε τις χρονικές προθεσμίες της διαδικασίας θέσπισης κατώτατου μισθού που προβλέπει ο σχετικός νόμος, διευκρινίζοντας ότι αυτές θα ισχύσουν μόνο για το 2018. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019, με απόφαση της Εφης Αχτσιόγλου για τον προσδιορισμό του νέου ύψους, και τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία για τον καθορισμό της αύξησης των κατώτατων αμοιβών για το 2020. Για την αύξηση του 2019 οι εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων είναι εξαιρετικά συγκρατημένες. Η αύξηση δεν αναμένεται να ξεπερνά τα 20 έως 25 ευρώ μηνιαίως – ήτοι 3,5% ως 4% (νέος κατώτατος μισθός στα 606 έως 610 ευρώ από τα 586 ευρώ). Υψηλότερη θα είναι για τους νέους κάτω των 25 ετών, καθώς οι αμοιβές τους θα είναι ίδιες με των υπόλοιπων εργαζομένων, αφού καταργείται ο λεγόμενος υποκατώτατος μισθός που ίσχυσε από το 2012 έως και σήμερα, στα 511 ευρώ.
Οι εργοδοτικές οργανώσεις διατυπώνουν επιφυλάξεις και θέτουν προϋποθέσεις, αλλά δεν αντιδρούν σε μια «λελογισμένη» αύξηση του κατώτατου μισθού. Οι βιομήχανοι εκτιμούν ότι τυχόν υπερβολικές αυξήσεις θα έχουν αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στην εξέλιξη της ανεργίας. Μάλιστα, πιστεύουν ότι η όποια αύξηση στους μισθούς θα πρέπει να συνδυαστεί με μείωση των εισφορών και της φορολογίας των χαμηλόμισθων.
Θετικότερη είναι η στάση των εμπόρων (ΕΣΕΕ) και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΓΣΕΒΕΕ). Οι έμποροι τάσσονται υπέρ της σταδιακής αύξησης του κατώτατου μισθού, ώστε το 2022 να ανέλθει στα 751 ευρώ, ενώ ζητούν ταυτοχρόνως τον εξορθολογισμό των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών.
in.gr