Επανεκλογή με απώλειες για το κόμμα του Πούτιν – Άνοδος των κομμουνιστών

2:17 μ.μ. - Δευτέρα, 20 Σεπτεμβρίου 2021
02:09 μ.μ. - Δευ, 20/17/2021
Image: Επανεκλογή με απώλειες για το κόμμα του Πούτιν – Άνοδος των κομμουνιστών

Το κυβερνών κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» κερδίζει τις εθνικές εκλογές με ποσοστό που κυμαίνεται στο 49,76% των ψήφων, ενώ ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) με 19,61%

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κόμματος «Ενωμένη Ρωσία», ο Αντρέι Τούρτσακ, ανακοίνωσε πως ο σχηματισμός του κέρδισε τουλάχιστον 315 έδρες από τις 450 της Δούμα (κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου) και κάνοντας λόγο για μια «φανερή και καθαρή» νίκη.

Εάν διατηρηθούν αυτά τα αποτελέσματα με την καταμέτρηση των τελευταίων ψηφοδελτίων, αυτό θα αντιπροσωπεύει πτώση κοντά στο 5% του κόμματος της κυβέρνησης και σχεδόν 7% αύξηση σε αυτό του ΚΚΡΟ, το οποίο φαίνεται τα καρπώνεται σε μεγάλο βαθμό τις απώλειες του κυβερνώντος κόμματος.

Το δεξιό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα της Ρωσίας βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τρίτη θέση με 7,56% των ψήφων και το κεντροαριστερό Δίκαιη Ρωσία βρίσκεται στην τέταρτη, κερδίζοντας 7,38%.

Αξίζει να αναφερθεί πως τόσο το ΚΚΡΟ όσο και τα υπόλοιπα κόμματα που εκπροσωπούνται στο ρωσικό κοινοβούλιο, συμφωνούν με την κυβέρνηση σε ότι αφορά την πίεση της χώρας από την Δύση, αλλά και στην αντιμετώπιση της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης του Αλεξέι Ναβάλνι.

Ενδεικτική είναι και η χαμηλή υποστήριξη της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, με τους οπαδούς του Ναβάλνι να ακολουθούν μια στρατηγική «έξυπνης ψηφοφορίας» που αποσκοπούσε στην στήριξη οποιουδήποτε υποψηφίου βρισκόταν εναντίον της «Ενωμένης Ρωσίας» σε κάθε μία από τις 225 εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Το προηγούμενο διάστημα η ρωσική κυβέρνηση είχε εγκαλέσει τον Αμερικανό πρέσβη, για παρέμβαση στις ρωσικές εκλογές μέσω των αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών. H ρωσική πλευρά θεωρεί πως τα αποτελέσματα των εκλογών και η ίδια η πτώση των ποσοστών του κόμματος της κυβέρνησης αποτελούν απάντηση στις κατηγορίες της Δύσης για ρωσική παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές και το Brexit.

thepressproject.gr