Εντοπίστηκαν 84 μετανάστες νότια της Κρήτης

9:53 π.μ. - Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024
09:02 π.μ. - Παρ, 23/53/2024
Image: Εντοπίστηκαν  84 μετανάστες νότια της Κρήτης

Ακόμη μια "φουρνιά" μεταναστών εντοπίστηκαν σε σκάφος 50 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης στη διάρκεια της νύχτας

Ακόμη μια "φουρνιά" μεταναστών εντοπίστηκαν σε σκάφος 50 ναυτικά μίλια νότια της Κρήτης και πραγματοποιήθηκε επιχείρηση διάσωσης στη διάρκεια της νύχτας. Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στους Καλούς Λιμένες σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες.

Για το ακυβέρνητο μονοκινητήριο πολυεστερικό σκάφος μήκους 15 μέτρων ενημέρωσε ο θάλαμος επιχειρήσεων του ΥΕΝ τις τοπικές λιμενικές αρχές λίγο μετά τις 6 το πρωί. Στην περιοχή έσπευσε παραπλέον δεξαμενόπλοιο, το οποίο παρέλαβε τους 84 άνδρες και αυτή την ώρα πλέει προς τους Καλούς Λιμένες. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Στους Καλούς Λιμένες θα μεταβεί και το σκάφος του Λιμενικού από την Αγία Γαλήνη, προκειμένου, με την άφιξη του δεξαμενόπλοιου κατά τις μεσημεριανές ώρες, να συνδράμει στην ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στην ξηρά.

Στην συνέχεια οι μετανάστες θα μεταφερθούν με λεωφορεία στο Ηράκλειο, στον παλιό σταθμό του ΚΤΕΛ, όπου θα παραμείνουν προσωρινά, μέχρι την ολοκλήρωση της προανάκρισης.

Στο μεταξύ χθες το πρωί είχε εντοπιστεί ακόμη ένα σκάφος που έπλεε περίπου 31 ν.μ. νότια του νησιού και σ’ αυτό επέβαιναν συνολικά 35 άτομα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι άπαντες οι αλλοδαποί διασώθηκαν από παραπλέον σκάφος που προσέγγισε το σκάφος των αλλοδαπών. Και οι 35 άνθρωποι μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης Ρεθύμνου. 

Όπως έγινε γνωστό χθες, πρόκειται για 34 υπηκόους Μπαγκλαντές κι έναν Αιγύπτιο. Σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, οι 34 με καταγωγή από το Μπαγκλαντές «δείχνουν» ως διακινητή τους στις Ελληνικές Αρχές τον Αιγύπτιο.

Στο μεταξύ, οι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν στο χώρο του Παλαιού Λιμεναρχείου Ρεθύμνου. Εκεί επρόκειτο να διανυκτερεύσουν. Πριν από περίπου μια εβδομάδα, 35 αλλοδαποί – μεταξύ των οποίων και ανήλικοι - εντοπίστηκαν στην παραλία της Τρυπητής, στη Γαύδο.

Εξάλλου, μέσα στον Φεβρουάριο, εντοπίστηκαν άλλοι 70 πρόσφυγες που επέβαιναν σε ξύλινο σκάφος στ’ ανοικτά των Καλών Λιμένων. Το ίδιο χρονικό διάστημα άλλη μια “καραβιά” με 64 αλλοδαπούς εντοπίστηκε στ’ ανοικτά της Κρήτης. Οι πρόσφυγες διασώθηκαν, στην εν λόγω περίπτωση, από εμπορικό πλοίο που τους μετέφερε με ασφάλεια στο λιμάνι του Κόκκινου Πύργου στη Μεσαρά.

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι πριν από μερικές ημέρες, άλλοι 34 ταλαιπωρημένοι πρόσφυγες αποβιβάστηκαν από ξύλινο σκάφος, στην παραλία Ίλιγγας, στη Χώρα Σφακίων. Οι περισσότεροι από τους αλλοδαπούς φέρονται να ξεκίνησαν το ταξίδι τους, από τα παράλια της Λιβύης και της ευρύτερης περιοχής του Τομπρούκ.Σε ρεπορτάζ του neakriti.gr, στις αρχές Φεβρουαρίου, ο πρόεδρος της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Ανατολικής Κρήτης Γιώργος Σφακιανάκης είχε αναφέρει ότι ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που έχουν αφιχθεί (ή ναυαγήσει κι εν συνεχεία μεταφερθεί) στην Κρήτη, από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, εκτιμάται περίπου στους 2000! 

neakriti.gr