Εξισωτική αποζημίωση: Οι αγρότες θα κάνουν γιορτές με γεμάτα πορτοφόλια

8:59 π.μ. - Κυριακή, 11 Αυγούστου 2019
08:08 π.μ. - Κυρ, 11/59/2019
Image: Εξισωτική αποζημίωση: Οι αγρότες θα κάνουν γιορτές με γεμάτα πορτοφόλια

Μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς τα λεφτά της εξισωτικής αποζημίωσης

Η εξισωτική αποζημίωση του 2019, το υπόλοιπο 10% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για το 2018, αλλά και το περίπου 55% της Ενιαίας Ενίσχυσης μετά την πρώτη δόση που πληρώθηκε στους δικαιούχους παραγωγούς ως προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης, είναι τα προγράμματα εκείνα που θα φέρουν “ζεστό χρήμα” στους δοκιμαζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους της Κρήτης, μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου.
 
Μέσα στις επόμενες μέρες, μάλιστα, περιμένουμε το υπόλοιπο 10% του ΕΛΓΑ, μέσα από τις πληροφορίες και τα στοιχεία που δίνει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος κάνει λόγο για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην Κρήτη και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο!
 
Αναλυτικότερα, ο Μύρων Χιλετζάκης αποκαλύπτει στην εφημερίδα μας το εξής χρονοδιάγραμμα, μέσα από δικές του άνωθεν πηγές πληροφόρησης: «Ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά θα έρθουν τα λεφτά της εξισωτικής αποζημίωσης. Πρόκειται για ποσά που δε θα διαφοροποιούνται από τα περυσινά επίπεδα. Το “ταβάνι” της εξισωτικής για τον κάθε δικαιούχο είναι 3.315 ευρώ. Και ο παραγωγός λαμβάνει από το πρόγραμμα αυτό από 8 έως 10 ευρώ το στρέμμα. Από το πρόγραμμα αυτό θα δοθούν σε όλη την Ελλάδα 232 εκατομμύρια ευρώ. Εννοείται, βέβαια, ότι οι πιο ωφελημένοι από το πρόγραμμα αυτό είναι οι κτηνοτρόφοι, αφού για να πάρει κάποιος το “ταβάνι” πρέπει να διαθέτει 400 στρέμματα. Και μόνος ένας κτηνοτρόφος μπορεί να έχει τόσα στρέμματα, αλλά και πάλι σε ό,τι αφορά την Κρήτη δε θα υπάρχουν και πολλοί. Από ’κει και πέρα, άντε να είναι ένας ελαιοπαραγωγός στην Κρήτη που μπορεί να έχει τα στρέμματα αυτά»...
 
Στόχος του μέτρου είναι η ενίσχυση ετησίως των γεωργών των ορεινών περιοχών και άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα ειδικά μειονεκτήματα, προκειμένου να αποζημιωθούν για το σύνολο των πρόσθετων δαπανών και την απώλεια εισοδήματος, που σχετίζονται με τα μειονεκτήματα της γεωργικής παραγωγής στις εν λόγω περιοχές.
 
Όπως αναφέρεται εξάλλου στη σχετική απόφαση, οι ορεινές περιοχές χαρακτηρίζονται από σημαντικό περιορισμό των δυνατοτήτων χρησιμοποίησης της γης και σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής, που οφείλονται σε συνθήκες απότομων κλίσεων ή και δυσχερών κλιματολογικών συνθηκών, λόγω υψομέτρου.
 
Έτσι, το μέτρο αυτό στοχεύει στην ενίσχυση των γεωργών που ασκούν γεωργική δραστηριότητα εντός των ορεινών περιοχών, ως αντιστάθμιση του πρόσθετου κόστους ή και του διαφυγόντος εισοδήματος που προκαλείται από τη δραστηριότητα αυτή.
 
Επίσης, συμβάλλει αφενός στην περιοχή εστίασης σχετικά με την αποκατάσταση, διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας, δεδομένου ότι με τη μη εγκατάλειψη των περιοχών αυτών, την ενθάρρυνση της συνεχούς χρήσης των γεωργικών γαιών και την προώθηση αειφόρων γεωργικών συστημάτων επιτυγχάνεται η διατήρηση της βιοποικιλότητας, και αφετέρου στην περιοχή εστίασης σχετικά με την πρόληψη της διάβρωσης και τη διαχείριση του εδάφους σε περιοχές ορεινές, οι οποίες εξ ορισμού (απότομες κλίσεις) υπόκεινται σε φαινόμενα διάβρωσης και ερημοποίησης.
 
Έρχεται και η δεύτερη δόση των επιδοτήσεων
 
Πέρα από το πρόγραμμα της εξισωτικής αποζημίωσης, «περιμένουμε ένα 55% ακόμα από την Ενιαία Ενίσχυση, δηλαδή γύρω στα 800 εκατομμύρια ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο. Και από αυτά, στην Κρήτη θα έρθουν γύρω στα 50 εκατομμύρια ευρώ», σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη.
 
Πρόκειται για το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης συν το “πρασίνισμα”. Είχε δοθεί μέσα στον Οκτώβριο (στο τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου) το 70% της βασικής ενίσχυσης, δηλαδή γύρω στο 45% της Ενιαίας Ενίσχυσης. Όπως εξηγεί ο Μύρων Χιλετζάκης, «αν ένας παραγωγός πήρε 1.000 ευρώ στην πρώτη δόση, θα πάρει τώρα 1.200 με 1.300 ευρώ»... Από ’κει και πέρα δεν αποκλείει το 10% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ από την περυσινή χρονιά να δοθεί μέσα στο προσεχές διάστημα, ίσως και εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
 
 
neakriti.gr