Δ. Βίτσας: Διεθνές δίκαιο είναι το δίκιο του ισχυρού

12:24 μ.μ. - Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2022
12:03 μ.μ. - Τετ, 02/24/2022
Image: Δ. Βίτσας: Διεθνές δίκαιο είναι το δίκιο του ισχυρού

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας στον Ηχώ 99,8

Για τις εξελίξεις σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο κ. Δημήτρης Βίτσας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει διατελέσει υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Όπως είπε, άποψή του είναι ότι αυτή τη στιγμή γίνονται συναντήσεις όχι διαπραγματεύσεις. Είναι όμως και πάλι σημαντικό ότι γίνονται συναντήσεις. Η Ρωσία έχει προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία. Έχουμε πόλεμο και η ευθύνη είναι στην κυβέρνηση του προέδρου Πούτιν και δεν νομίζω να βρεθεί εύκολα λύση αν δεν απομακρυνθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την Ουκρανία και επιστρέψουν στις βάσεις τους. Και αυτό όμως είναι δύσκολο. Δεν μπορεί ωστόσο κανείς να προβλέψει τι έχει στο μυαλό του ο Πούτιν. Θα πρέπει πάντως να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις , να πιάσουμε το νήμα ήδη από τη συμφωνία του Μίνσκ, είπε ο κ. Βίτσας.

Προσθέτοντας πως, στη σύγχρονη εποχή οι πόλεμοι διαρκούν λιγότερο σε ημέρες αλλά οι επιπτώσεις τους έχουν μεγάλη διάρκεια. Επιπτώσεις ως προς την οικονομία και τις υποδομές αλλά και στο ότι διαμορφώνονται πια, άλλοι όροι στις σχέσεις των δυο λαών που είχαν φιλικά αισθήματα μεταξύ τους. Πια τους χωρίζει αίμα. Η Ελλάδα τώρα, πρέπει να σταθεί από τη μία με το διεθνές δίκαιο. Από την άλλη χιλιάδες Έλληνες ζουν στην Ουκρανία και πολλοί από αυτούς είναι πια πρόσφυγες όπως και χιλιάδες Ουκρανοί πολίτες. Τώρα ως προς το διεθνές δίκαιο είναι το πιο επικίνδυνο σημείο. Με την επισήμανση βέβαια ότι δεν πρέπει να παρακαμφθεί η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Από εκεί και πέρα όμως η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, για άλλη μια φορά έδειξε ότι με την πρώτη ευκαιρία αξιοποιείται από κάποιες χώρες το δίκαιο του ισχυρού. Και με αυτό το δίκαιο χτύπησε την πόρτα και την έσπασε και μπήκε ο Πούτιν στην Ουκρανία. Άρα έχει μεγάλη σημασία να υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις διεθνείς σχέσεις η υποκρισία περισσεύει. Για αυτό επιμείναμε στη Βουλή ότι ένα από τα σημαντικά κριτήρια που θα πρέπει να υπάρχουν για την Ελλάδα είναι ότι η χώρα μας πρέπει να κοιτάζει κάθε φορά το επίπεδο των δίκαιων συμφερόντων. Επέμεινε σε αυτό και ο Α. Τσίπρας, είπε ο κ. Βίτσας.

Ανέφερε σε άλλο σημείο ότι είμαστε σε φάση όξυνσης. Αν θα μπορούσε να γίνει κατάπαυση του πυρός θα ήταν θεία ευχή. Αλλά είμαστε στην κορύφωση της σύγκρουσης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Στο πλευρό της Ουκρανίας , ανεξάρτητα από αισθήματα για την ουκρανική κυβέρνηση, στέκεται και η ΕΕ και το ΝΑΤΟ και διεθνείς οργανισμοί. Επιπλέον ο μεν Πούτιν προσπαθεί να πάρει θέσεις επι του πεδίου για να έχει καλύτερη θέση στη διαπραγμάτευση στοχεύοντας στην εξόντωση του Ζελένσκι . Η δε Δύση προσπαθεί να εξοντώσει το καθεστώς Πούτιν. Δεν ξέρουμε μέχρι που μπορεί να φτάσει η κατάσταση. Με ανησυχεί ιδιαίτερα που στην πρώτη δυσκολία μια υπερδύναμη έθεσε σε λειτουργία το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Εδώ πλέον μιλάμε για μια διαφορετική κατάσταση για τη συνέχιση της ηρεμίας στον κόσμο και της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη.