Ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

8:52 π.μ. - Τετάρτη, 25 Σεπτεμβρίου 2019
08:09 π.μ. - Τετ, 25/52/2019
Image: Ακυρώθηκε η συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ

Μετά την παραπομπή του Προέδρου των ΗΠΑ προς καθαίρεση με το ερώτημα της προδοσίας

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε ότι ξεκινά επίσημη έρευνα με το ερώτημα της παραπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ακυρώθηκε και η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που σχεδόν συνέπεσε με την ανακοίνωση.
 
Την είδηση είχε αποκαλύψει νωρίτερα το βράδυ της Τρίτης η εφημερίδα Washington Post επικαλούμενη στελέχη του Δημοκρατικού Kόμματος που της μίλησαν ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία τους ενώ επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής της Επιτροπής Εποπτείας, Ρίτσαρντ Νιλ.
 
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Βουλής, τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, ο Νιλ είπε ότι εκείνη αποφάσισε πως ήρθε η ώρα για κάτι τέτοιο, μια θέση που συμμερίζονται και οι πρόεδροι άλλων Επιτροπών.
 
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης σε απευθείας σύνδεση από την Βουλή των Αντιπροσώπων η ίδια η Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας. 
 
Νωρίτερα είχε κατηγορήσει τον επικεφαλής της υπηρεσίας Εθνικών Πληροφοριών (DNI) Τζόζεφ Μαγκουάιρ ότι, κατ' εντολή της κυβέρνησης Τραμπ, παραβιάζει τον νόμο επειδή δεν παραδίδει στο Κογκρέσο την καταγγελία που έκανε ένας μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, μέλος και ο ίδιος μιας υπηρεσίας πληροφοριών. Απέφυγε όμως να διευκρινίσει ποιες θα είναι οι επόμενες ενέργειές της. Η καταγγελία αυτή υποβλήθηκε τον Αύγουστο και αφορούσε την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στα τέλη Ιουλίου ο Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
 
Πελόζι: Ο Πρόεδρος πρόδωσε τον όρκο του 
 
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου την πλειοψηφία κατέχουν οι Δημοκρατικοί, θα εξετάσει αν ο Τραμπ επιδίωξε τη βοήθεια της Ουκρανίας για να δυσφημίσει τον Τζο Μπάιντεν, πρώην αντιπρόεδρο των ΗΠΑ και υποψήφιο για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του 2020.

 
«Οι πράξεις της προεδρίας Τραμπ αποκάλυψαν την προδοσία του Προέδρου στον όρκο του, την προδοσία της Εθνικής μας Ασφάλειας και την προδοσία της νομοθεσίας μας. Γι’ αυτό σήμερα ανακοινώνω ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρούν σε επίσημη έρευνα για καθαίρεση. Ο προέδρος πρέπει να λογοδοτήσει. Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου», ανέφερε μεταξύ άλλων η Νάνσι Πελόζι.





«Μια τόσο σημαντική μέρα στα Ηνωμένα Έθνη, τόσο πολλή δουλειά και τόσο μεγάλη επιτυχία, και οι Δημοκρατικοί σκόπιμα έπρεπε να την καταστρέψουν και να την καταστρέψουν με πιο σπάνια νέα σκουπίδια και κυνήγι μαγισσών. Τόσο άσχημα για τη χώρα μας!», σχολίασε μέσω twitter ο Ντόναλντ Τραμπ.
 
Παράλληλα συνέχισε τις «βολές» εναντίον των Δημοκρατικών κάνοντας λόγο για «προεδρική παρενόχληση», ενώ ανέβασε και ένα βίντεο που δείχνει τις προσπάθειες των Δημοκρατικών για παραπομπή του, τονίζοντας ότι ο στόχος τους είναι να μην επανεκλεγεί, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να τον νικήσουν.
 
Η Γερουσία ζητά να λάβει το Κογκρέσο την καταγγελία του «μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος» σε βάρος του Τραμπ
 
Η Γερουσία, που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους, ενέκρινε ψήφισμα με το οποίο ζητείται να υποβληθεί στις Επιτροπές Πληροφοριών του Κογκρέσου –τόσο σε εκείνη της Βουλής των Αντιπροσώπων όσο και σε εκείνη της Γερουσίας– η καταγγελία που έκανε ο μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε τον Ιούλιο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
 
Ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους συναδέλφους του να στηρίξουν αυτό το ψήφισμα.
 
"Δεν μπορώ να φανταστώ κάποια νομικά έγκυρη ή σοβαρή αιτία" να προβάλει κανείς αντιρρήσεις, είπε ο Τσακ Σούμερ, υποστηρίζοντας ότι ο μοναδικός λόγος θα ήταν "να προστατευθεί ο πρόεδρος από την απόδοση ευθυνών".
 
 
real.gr