2 ασθενείς στη κλινική Covid του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

10:43 π.μ. - Τρίτη, 2 Αυγούστου 2022
10:08 π.μ. - Τρί, 02/43/2022
Image: 2 ασθενείς στη κλινική Covid του Νοσοκομείου Ιεράπετρας

Σήμερα, νοσηλεύονται συνολικά 113 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ χθες 120

Μικρή μείωση παρουσιάζουν οι νοσηλείες κορωνοϊού στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Κρήτης, σήμερα Τρίτη 2 Αυγούστου, συγκριτικά με τα στοιχεία της Δευτέρας 1 Αυγούστου. Σήμερα, νοσηλεύονται συνολικά 113 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ χθες 120.

Πιο αναλυτικά, από τους 113 ασθενείς, οι 106 νοσηλεύονται σε κλινική covid και οι 7 σε ΜΕΘ, όπου είναι διασωληνωμένοι. Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο Νεάπολης καταγράφονται μηδενικές νοσηλείες.

Αναλυτικά ο «χάρτης» των νοσηλειών:

  1. ΠΑΓΝΗ: Συνολικά 49 ασθενείς, 45 σε κλινική Covid, 4 σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 4 είναι διασωληνωμένοι.
  2. Βενιζέλειο: Συνολικά 24 ασθενείς, 23 σε κλινική Covid, 1 σε ΜΕΘ και διασωληνωμένος.
  3. Νοσοκομείο Χανίων: Συνολικά 28 ασθενείς, 26 σε κλινική Covid, 2 σε ΜΕΘ και οι 2 διασωληνωμένοι.
  4. Νοσοκομείο Ρεθύμνου: 4 ασθενείς σε κλινική Covid.
  5. Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου: 5 ασθενείς σε κλινική Covid.
  6. Νοσοκομείο Σητείας: 1 ασθενής σε κλινική Covid.
  7. Νοσοκομείο Ιεράπετρας: 2 ασθενείς σε κλινική Covid.

Περίπου 500.000 τα ενεργά κρούσματα στη χώρα

Σχεδόν μισό εκατομμύριο είναι τα ενεργά κρούσματα στη χώρα, όπως εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής ανέφερε πως, εκτός από τα κρούσματα κορωνοϊού, τόσο οι διασωληνώσεις όσο και οι θάνατοι από κορωνοϊό παρουσιάζουν αύξηση, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό, ο οποίος είναι εδώ. Δεν έχει αλλάξει τόσο δραματικά και ακόμα μας ταλαιπωρεί. Στέλνει ανθρώπους και στο νοσοκομείο και στις ΜΕΘ», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, κρούοντας το «καμπανάκι» του κινδύνου.

Όπως είπε, η «Όμικρον 5»... «χτυπά» το κατώτερο αναπνευστικό, και μπορεί να γίνει χειρότερη αν κάποιος έχει και υποκείμενα νοσήματα.

«Τα κρούσματα είναι διπλάσια από αυτά που καταγράφονται, γιατί και ο αριθμός των τεστ είναι σχετικά χαμηλός. Τα ενεργά κρούσματα είναι στα 400.000-500.000. Το θέμα είναι ότι οι σκληροί δείκτες, οι θάνατοι, ακόμα και οι διασωληνώσεις έχουν ήδη δώσει μια αύξηση, η οποία περιμένουμε να συνεχιστεί λίγο ακόμα. Αντίστοιχα, θα υπάρχει πτώση στα κρούσματα», κατέληξε.

Μειώνονται τα κρούσματα

Την ίδια ώρα, για μείωση των κρουσμάτων στη χώρα, για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, υποστηρίζοντας παράλληλα πως οι διασωληνωμένοι έχουν μείνει σε ένα σταθερό επίπεδο, πολύ κάτω από το νούμερο το οποίο πιέζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Οι σκληροί δείκτες στο κομμάτι των διασωληνώσεων δεν αυξάνονται, είμαστε στις 140 περίπου διασωληνώσεις», είπε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι «πολλοί από τους ειδικούς που έβγαιναν, που δεν ήταν όμως στην ομάδα του υπουργείου, μιλούσαν για 400 διασωληνωμένους στο τέλος Ιουλίου» και «τώρα ξαναβγαίνουν και δημιουργούν μία εικόνα ότι θα έχουμε αύξηση».

Ο υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε πολλές απλές νοσηλείες». Σχετικά με τους θανάτους, οι οποίοι είναι αυξημένοι, εξήγησε ότι «κάποιος που προσέρχεται με έμφραγμα ή με εγκεφαλικό στο νοσοκομείο και συγχρόνως βγαίνει θετικός, το σύστημα που έχει η χώρα μας είναι ότι άπαξ και βγεις θετικός μπαίνεις σε μονάδα COVID και από οποιονδήποτε λόγο κι αν πεθάνεις θα χαρακτηριστείς θάνατος COVID. Δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν θάνατοι COVID, το ξεκαθαρίζω να μην παρεξηγηθούμε.

Οι θάνατοι συνδέονται κυρίως με κόσμο μεγάλης ηλικίας ή με κόσμο που είναι και με COVID. Δηλαδή, όπως ακριβώς είπατε, νοσεί από κάτι άλλο και συγχρόνως παθαίνει και COVID».

Ο κ. Πλεύρης είπε ότι το φθινόπωρο αναμένεται αύξηση κρουσμάτων, τονίζοντας όμως ότι υπάρχουν και «όπλα. Έχουμε καλύτερα θεραπευτικά πρωτόκολλα, έχουμε τα αντιιικά, 500 αιτήσεις περίπου εξυπηρετούνται την ημέρα, που απευθύνονται σε πληθυσμό που θα ήταν ευάλωτος και έχουμε και πολύ καλή εμβολιαστική κάλυψη πια του πληθυσμού».

Σκέψεις για μάσκες;

Ο κ. Πλεύρης ανέφερε ότι η αρχική πρόθεση είναι να μην υπάρξουν μέτρα με τη μορφή υποχρεωτικότητας που υπήρξαν. Σημείωσε ότι η μάσκα υπάρχει ως μέτρο, αλλά υπάρχει ως μέτρο σε συγκεκριμένους χώρους υποχρεωτικά που πολλές φορές δεν τηρείται, όπως στα πλοία και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Υπάρχει η σύσταση για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.

Αναφορικά με τα επικαιροποιημένα εμβόλια, είπε ότι έχουμε δύο στάδια: «Το πρώτο είναι ότι οι εταιρείες βρίσκονται κοντά στο εμβόλιο που συνδέεται με την “Όμικρον” και βρίσκονται λίγο πιο μακριά από το εμβόλιο το οποίο συνδυάζεται με τη μετάλλαξη τη συγκεκριμένη που έχουμε τώρα, 4 και 5. Αυτό το οποίο λέμε, κι είναι ξεκάθαρο, είναι ότι επειδή το εμβόλιο προστατεύει από τη βαριά νόηση και τα υπάρχοντα εμβόλια, οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να εμβολιαστούν».

«Δε θέλουμε να μπούμε στη λογική ούτε των πιστοποιητικών που υπήρξαν όλο το προηγούμενο διάστημα, ούτε των προστίμων», ανέφερε ο υπουργός. «Η λογική μας είναι πλέον να μπούμε σε μια άλλη φάση, που συνδέεται με συγκεκριμένες συστάσεις, να απευθυνόμαστε κυρίως στον ευάλωτο πληθυσμό. Ευελπιστούμε ότι δε θα χρειαστεί, δεν είναι κάτι που το αποκλείουμε, το ξεκαθαρίζω, αλλά ευελπιστούμε ότι πλέον έχει δημιουργηθεί μία τέτοια κουλτούρα».

Επανέλαβε ότι μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί θα βρίσκονται σε αναστολή, καθώς ισχύει η υποχρεωτικότητα, αναφέροντας ότι «δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να επανεξετάσει αλλαγή του μέτρου πριν τις 31/12».

Δωρεάν rapid tests

Στο μεταξύ, σε κεντρικά σημεία της Κρήτης θα βρίσκονται και σήμερα Τρίτη Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ, όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν rapid tests για τους πολίτες. Συγκεκριμένα, οι ΚΟΜΥ θα βρίσκονται:

Στο Ηράκλειο: Στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στο Isobox του προαυλίου της 7ης Υ.ΠΕ. από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., και στο κτήριο της Κοινότητας Τυμπακίου από 10 π.μ. έως 3 μ.μ.

Στο Λασίθι: Στο παλιό δημαρχείο Αγίου Νικολάου, από 9:30 π.μ. έως 4 μ.μ.

Στο Ρέθυμνο: Στον Δημοτικό Κήπο, στην Ηγουμένου Γαβριήλ, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ.

Στα Χανιά: Στο αίθριο του Δημαρχείου της πόλης, στην οδό Κυδωνίας 29, από 9 π.μ. έως 3 μ.μ., στον αύλειο χώρο του 1ου Κέντρου Υγείας Χανίων (λεωφόρος Καραμανλή 99), από 9 π.μ. έως 12 μ., και στο Πολιτιστικό Κέντρο Ταυρωνίτη, από 9:30 π.μ. έως 2 μ.μ.

neakriti.gr