16 μέλη του ΕΛΜΕΠΑ ανάμεσα στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου

11:02 π.μ. - Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024
11:10 π.μ. - Τετ, 02/02/2024
Image: 16 μέλη του ΕΛΜΕΠΑ ανάμεσα στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου

Σημαντικός και με αυξητικές τάσεις είναι ο αριθμός των μελών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), που έχουν συμπεριληφθεί στις δύο λίστες των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου

Σημαντικός και με αυξητικές τάσεις, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι ο αριθμός των μελών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), που έχουν συμπεριληφθεί στις δύο λίστες των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου για το έτος 2023, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ στις 16 Σεπτεμβρίου 2024.

Η πρώτη λίστα προσδιορίζει τους κορυφαίους επιστήμονες με βάση το συνολικό επιστημονικό τους έργο για το έτος 2023. Σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνονται τα εξής δώδεκα (12) μέλη ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ, κατά σειρά επίδοσης:

hxonews

Επίσης, στην παραπάνω λίστα γίνεται αναφορά στον κ. Γεράσιμο Παπαδόπουλο, μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης ΕΛΜΕΠΑ, και στο νέο μέλος ΔΕΠ  Αν. Καθ. Αγγελική Μενεγάκη,  του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού του Πανεπιστημίου μας.

Η δεύτερη λίστα προσδιορίζει τους κορυφαίους μελετητές των οποίων οι ερευνητικές εργασίες έχουν επιταχύνει την πρόοδο και την έρευνα στους τομείς της ειδικότητας τους, ενώ παράλληλα είχαν μεγάλο αντίκτυπο στην εξέλιξη της εργασίας και άλλων ερευνητών με αναφορά στις επιδόσεις τους στο σύνολο της μέχρι τώρα καριέρας τους. Σε αυτή τη λίστα συμπεριλαμβάνονται τα εξής πέντε (5) μέλη ΔΕΠ του ΕΛΜΕΠΑ, κατά σειρά επίδοσης:

hxonews

Στις παραπάνω λίστες συμπεριλαμβάνεται και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Φίλιππος Βαλλιανάτος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φυσικής Εσωτερικού της Γης και Γεωκαταστροφών του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του ΕΛΜΕΠΑ.

Η εν λόγω κατάταξη πραγματοποιείται κάθε χρόνο από την ερευνητική ομάδα του Καθ. Ιωάννη Ιωαννίδη από το Meta-Research Innovation Center του Πανεπιστημίου του Stanford και βασίζεται σε τυποποιημένους δείκτες ετεροαναφορών και απήχησης, με στοιχεία τα οποία αντλούνται από τη βάση Scopus του Elsevier. Συνολικά, αφορά στις δημοσιεύσεις περίπου εννέα εκατομμυρίων επιστημόνων διεθνώς.

Οι Πρυτανικές Αρχές συγχαίρουν όλα τα μέλη ΔΕΠ για τη σημαντική αυτή διεθνή διάκριση, η οποία αποδεικνύει ότι στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο διεξάγεται έρευνα υψηλού επιπέδου. 

https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/7?fbclid=IwY2xjawFZ4xRleHRuA2FlbQIxMQABHfVObi9nSnaU223ivdesqVbBNpNzDKM7LoUHLXULPix-TeSxQsC6fFH18A_aem_LQgMJCLp8wUotCx29in0_A