Σπύρος Δανέλλης: Η αλήθεια για ΒΟΑΚ και ενιαία διαχείριση υδάτων στην Κρήτη

12:53 μ.μ. - Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου 2024
12:02 μ.μ. - Πέμ, 08/53/2024
Image: Σπύρος Δανέλλης: Η αλήθεια για ΒΟΑΚ και ενιαία διαχείριση υδάτων στην Κρήτη

Τι είπε για αγροτικές κινητοποιήσεις και ΚΑΠ

Οκ. Σπύρος Δανέλλης, επικεφαλής της παράταξης του περιφερειακού συμβουλίου "Η Κρήτη μας αλλιώς" μίλησε στον Ηχώ 99,8 σχετικά με την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών της Ελλάδας, κ. Σταϊκούρα στην Κρήτη, την διαχείριση των υδάτων και τα μπλόκα των αγροτών.

Καταρχάς, στην επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα φάνηκε ότι δεν υπάρχει τίποτα νεότερο σχετικά με τον ΒΟΑΚ που να περιλαμβάνει το κομμάτι από την Παχειά Άμμο έως και την Σητεία. Ο κ. Δανέλλης υπογραμμίζει πως δεν υπάρχουν οι πόροι για να συμπεριληφθούν αυτές οι περιοχές. «Οι καθυστερήσεις που γίνονται στον ΒΟΑΚ έχουν να κάνουν με πολιτική βούληση. Είναι ξεκάθαρο πως η Κρήτη υστερεί κατά πολύ σε σχέση με άλλες περιφέρειες».

Αναφορικά με την ενιαία διαχείριση των υδάτων ο κ. Δανέλλης τόνισε πως θα έπρεπε να είναι αυτονόητη. Υπάρχει από το 2018 μια μελέτη από τον ΟΑΚ για την ενιαία διαχείριση των υδάτων όμως δεν έχει παρουσιαστεί ακόμα στην περιφέρεια και το σίγουρο είναι ότι θα χρειάζεται επικαιροποιήση. «Αν εμπλακεί οποιαδήποτε εταιρεία στην διαχείριση του υδάτινου δυναμικού παύουμε να μιλάμε για ενιαία διαχείριση». Επιπλέον, οι ειδικοί θα πρέπει να προτείνουν πως θα γίνει η βέλτιστη αξιοποίηση των υδάτινων πηγών ύδρευσης και άρδευσης.

Ως προς τα μπλόκα των αγροτών, ο κ. Δανέλλης τόνισε πως είναι ευδιάκριτη η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια επειδή υπάρχουν οι μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ευρώπη. Επιπρόσθετα, η νέα ΚΑΠ χαράχθηκε το 2018 και άρχισε να υλοποιείται το 2023, γεγονός που δημιουργεί μεγάλα προβλήματα και γι’ αυτό χρήζει επικαιροποίησης. Μεταξύ άλλων ανέφερε πως ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μειώνεται και θα μειώνεται για τα επόμενα χρόνια. Αναλυτικότερα, μέχρι το 2027 θα έχει μειωθεί κατά 87 δις, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι χάνονται 2 χρόνια άμεσων ενισχύσεων. Κλείνοντας, τόνισε πως στην Ελλάδα δεν εξελίσσεται το γεωργικό εισόδημα και αν δεν γίνει αναδιοργάνωση της γεωργίας, δεν μπορούμε να μιλάμε για βιωσιμότητα.