Η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού και τα νεότερα για το κτίριο του παλιού Οικοτροφείου Ιεράπετρας

1:56 μ.μ. - Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022
01:03 μ.μ. - Πέμ, 17/56/2022
Image: Η προώθηση του θρησκευτικού τουρισμού και τα νεότερα για το κτίριο του παλιού Οικοτροφείου Ιεράπετρας

Συνέντευξη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας στον Ηχώ 99.8 - Θλίψη για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε με την Υφυπουργό Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη μίλησε στον Ηχώ 99,8 ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος. Όπως σημείωσε ο Σεβασμιώτατος, με την ιδιότητά του και ως Πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, συζήτησε με την κ. Ζαχαράκη, προτάσεις και δράσεις για την προστασία, προβολή και ανάδειξη των εκκλησιαστικών μνημείων της Κρήτης. Ιδιαίτερα τονίστηκε η αναγκαιότητα ενεργοποίησης και επικαιροποίησης του Πρωτοκόλλου συνεργασίας που είχε υπογραφεί τον Νοέμβριο του 2013 μεταξύ του Υπουργείου Τουρισμού και της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, με κύριο σκοπό την προώθηση του θρησκευτικού και προσκυνηματικού τουρισμού, σε συνδυασμό με άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού. Αξιοποιώντας μάλιστα τις νέες τεχνολογίες,ώστε οι πληροφορίες να είναι πιο εύκολα διαθέσιμες στο ευρύ κοινό πχ μέσω εφαρμογών στα κινητά τηλέφωνα.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Ιεράς Μητρόπολης και του Δήμου Ιεράπετρας για την αναστήλωση της παλαιάς ερειπωμένης οικίας του Πατριάρχου Μελετίου Μεταξάκη και της διαμόρφωσης του αύλειου χώρου στο Μεταξοχώρι, ένα έργο με προϋπολογισμό 133.000,00 ευρώ που θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Κρήτης. Το ανακαινισμένο κτίριο θα είναι επισκέψιμο και στο εσωτερικό του θα εκτεθούν προσωπικά αντικείμενα του Πατριάρχη, φωτογραφικό και λοιπό ενημερωτικό υλικό. Εκτιμάται ότι σε ένα χρόνο περίπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες.

Κατόπιν, έκανε αναφορά στην πρόσφατη επίσκεψη στο Γηροκομείο Ιεράπετρας που ανακαινίζεται μετά από συνεργασία Μητρόπολης, Περιφέρειας, Δήμου. Οι εργασίες στο κτίριο έχουν ολοκληρωθεί και αναμένεται να τρέξουν οι διαδικασίες για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό ώστε οι φιλοξενούμενοι στο Γηροκομείο να απολαμβάνουν αξιόλογες υπηρεσίες και τη φροντίδα που τους αξίζει. Μάλιστα, εκτός των άλλων παρισταμένων, παρών στη συγκεκριμένη επίσκεψη ήταν και ο Περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης με τον οποίο στο πλαίσιο των συζητήσεων που ακολούθησαν, συζήτησαν ένα ακόμα θέμα που αφορούσε το κτίριο του παλιού Οικοτροφείου που βρίσκεται στον αύλειο χώρο των γραφείων της Μητρόπολης , με τον κ. Περιφερειάρχη να δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει τη μελέτη ανακατασκευής και συντήρησης του συγκεκριμένου κτιρίου. Έγινε ένα πρώτο βήμα ώστε το κτίριο που παρουσιάζει στατικά προβλήματα, βρίσκεται στο παραλιακό μέτωπο της πόλης , έχει τη δική του ιστορία, να ανακαινιστεί και στην πορεία να αξιοποιηθεί κατάλληλα, σημείωσε ο Σεβασμιώτατος ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη για τη συνεργασία τόσο με τη Μητρόπολη όσο και με την Εκκλησία της Κρήτης ευρύτερα.

Ακούστε εδώ τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Κύριλλο ο οποίος στην αρχή της συνέντευξης εξέφρασε την λύπη του για τον πόλεμο στην Ουκρανία, μίλησε με συγκίνηση για τους πρόσφυγες και τις μνήμες που ξυπνούν από τη μικρασιατική καταστροφή και εξέφρασε την ελπίδα σύντομα να καταπαύσουν τα πυρά. Μάλιστα στην επόμενη συνεδρίαση της Ιερά Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης θα τεθεί το θέμα στήριξης προσφύγων που θα έρθουν στο νησί και θα χρειαστούν συμπαράσταση.