Σιγουράκης απούλητα ή σε εξευτελιστικές τιμές τα κηπευτικά της Ιεράπετρας

12:56 μ.μ. - Πέμπτη, 9 Μαΐου 2024
12:05 μ.μ. - Πέμ, 09/56/2024
Image: Σιγουράκης απούλητα ή σε εξευτελιστικές τιμές τα κηπευτικά της Ιεράπετρας

Για τις τιμές των δύο προηγούμενων εβδομάδων μας μίλησε ο Σπύρος Σιγουράκης, Οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Golden Farm, στην εκπομπή "Ιεραπετρίτικη Γη"

“Εβδομάδες των παθών” για τους παραγωγούς χαρακτήρισε ο κ. Σιγουράκης τις δύο εβδομάδες που πέρασαν. Την προηγούμενη εβδομάδα δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση για δύο λόγους. Ο πρώτος ήταν η μεταφορά της πρωτομαγιάς που όμως κάποιοι την χρησιμοποίησαν κανονικά ως αργία και ο δεύτερος ήταν ότι λόγω της πληρότητας τον κηπευτικών προϊόντων που υπάρχουν πλέον σε όλη την Ελλάδα, είχαν φροντίσει να τροφοδοτηθούν έγκαιρα ώστε να διαθέσουν αυτές τις ποσότητες σε κεντρικές λαχαναγορές και σε σούπερ μάρκετ και αυτοί με τη σειρά τους σε εστιατόρια και ξενοδοχεία. Την εβδομάδα που διανύουμε επίσης δημιουργήθηκε μία δυσλειτουργία από το γεγονός ότι τόσο τη Δευτέρα του Πάσχα όσο και την Τρίτη, λόγω μεταφοράς της πρωτομαγιάς, οι αγορές ήταν κλειστές και άνοιξαν ξανά την Τετάρτη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την μεγάλη συσσώρευση προϊόντων στους χώρους των δημοπρατηρίων. Έχουμε λοιπόν μεγάλες ποσότητες και σε συνδυασμό με την έλλειψη εξαγωγών τα προϊόντα είναι δύσκολο να διατεθούν στην εγχώρια αγορά.

Όσων αφορά τις εξαγωγές, ο κ. Σιγουράκης μας ενημέρωσε ότι τα συμβόλαια εξαγωγών για τα αγγούρια ολοκληρώνονται συνήθως μέχρι τέλος Απριλίου. Η πιπεριά κέρατο εξάγεται ακόμη και εάν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό πιστεύεται ότι θα συνεχίσει μέχρι και τα μέσα Ιουνίου. Η πιπεριά φλωρίνης συγκομίστηκε σε μεγάλες ποσότητες και δεν υπήρξε εξαγωγή αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να απορροφηθεί από τις εσωτερικές ελληνικές αγορές. Η εξαγωγή της πιπεριάς φλωρίνης πιστεύεται ότι θα συνεχιστεί το Μάιο και ίσως και τον Ιούνιο με κάποια προγράμματα από τους εξαγωγείς. Το βελανίδι πασχίζει να κρατήσει μία τιμή γύρω στο 1 ευρώ η οποία είναι πολύ χαμηλή. Υπάρχουν μεγάλες ποσότητες καθώς οι παλιές καλλιέργειες δίνουν ακόμα προϊόν και παράλληλα έχουμε τις δεύτερες καλλιέργειες. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε απούλητα προϊόντα τα οποία είτε πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές, μετά από συνεννόηση με τον παραγωγό, είτε παραχωρούνται σε κτηνοτρόφους. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να γεμίζουμε φορτηγά και να πετάμε προϊόντα όπως έχει συμβεί παλαιότερα.

hxonews

Για την πορεία διάθεσης των προϊόντων την επόμενη εβδομάδα, ο κ. Σιγουράκης ανέφερε ότι σύμφωνα με πληροφορίες η αγορά είναι ακόμα λασπωμένη τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη. Η πρωιμότητα της παραγωγής και στην υπόλοιπη Ελλάδα έχει οδηγήσει σε μεγάλες ποσότητες παραγωγής στην Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και τον Μαραθώνα. Αυτές οι περιοχές τροφοδοτούν τις αγορές με χαμηλότερες τιμές κάτι που εμείς δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε λόγω του κόστους μεταφοράς και συσκευασίας.

Κλείνοντας, ο κ. Σιγουράκης είπε ότι η αγορά προσπαθεί αυτή τη στιγμή να ισορροπήσει και να δει τι μπορεί να κινηθεί στην εσωτερική αγορά. Κάποιες καλλιέργειες φτάνουν στο τέλος τους οπότε εάν αποσυρθούν οι παλιές καλλιέργειες θα έχουμε τις νέες με πιο φρέσκο και ποιοτικό προϊόν.