Φενέκος: Νόμιμη η παρακολούθηση υπηρεσιακών τηλεφώνων πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

12:02 μ.μ. - Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023
12:02 μ.μ. - Τετ, 01/02/2023
Image: Φενέκος: Νόμιμη η παρακολούθηση υπηρεσιακών τηλεφώνων πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας

Με νόμο που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 – Τι δήλωσε στον Ηχώ 99,8 ο υποναύαρχος ε.α.

Για θέματα εθνικά και στρατιωτικά που απασχολούν τη χώρα μας τοποθετήθηκε μιλώντας στον Ηχώ 99,8 ο υποναύαρχος ε.α. κ. Στέλιος Φενέκος. Μίλησε για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, σημειώνοντας ότι σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία που ψήφισε και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018, με κοινοτική οδηγία παρακολουθούνται τα υπηρεσιακά τηλέφωνα και το γνωρίζουν όλοι, της στρατιωτικής και της πολιτικής ηγεσίας. Το ερώτημα που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι εάν παρακολουθούνται τα υπηρεσιακά ή τα ιδιωτικά γιατί ειδικά για το δεύτερο απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εισαγγελική παρέμβαση διαφορετικά στην περίπτωση παρακολούθησης ιδιωτικών τηλεφώνων χωρίς εισαγγελική εντολή, αυτό θεωρείται ως εκτροπή.

Για την ετοιμότητα της χώρας μας απέναντι σε προκλήσεις σχολίασε ότι υπάρχει ένας καλός στρατηγικός σχεδιασμός αλλά αντιστοιχεί μόλις στο 20% με 30% ίσως και λιγότερο, από αυτό που έχουμε ανάγκη.

Στάθηκε στη συνέχεια στο τραγικό συμβάν των Ιμίων υποστηρίζοντας ότι υπήρξε επιπολαιότητα, λόγω ασυμφωνίας της τότε πολιτικής ηγεσίας με την τότε στρατιωτική ηγεσία για το σχέδιο αντίδρασης, με την πολιτική ηγεσία να θέλει πολιτική λύση, η δε στρατιωτική ηγεσία να θέλει στρατιωτική εμπλοκή.

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις ανέφερε ότι ένας γενικευμένος πόλεμος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας θα ήταν ζημιογόνος και για τις δυο χώρες. Από εκεί και πέρα ως χώρα θα πρέπει να έχουμε στοχευόμενες αντιδράσεις στις αμφισβητήσεις της τουρκικής ηγεσίας και όχι γενικευμένες.

Σχετικά με τη στάση της Τουρκίας για την ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και τη διαφορετική στάση της για τις δυο αυτές χώρες, είπε ότι για την Τουρκία οι Φιλανδοί είναι τουρκογενείς και υπερασπιστές των τουρκικών συμφερόντων διαχρονικά, ενώ για τη Σουηδία υπερβάλλει για τα προβλήματα έκδοσης και άλλων απαιτήσεων της Τουρκίας .

Τέλος ο κ. Φενέκος σχολίασε ότι από Έλληνες υποψήφιους βουλευτές, υπάρχει παραπλάνηση, προεκλογική, του ελληνικού λαού με πρόσχημα την ενίσχυση του εθνικού φρονήματος και για τους εξοπλισμούς και δημιουργείται μια επικίνδυνη τάση υπέρ αισιοδοξίας και έλλειψης ρεαλισμού της πραγματικότητας .

Κλείνοντας ο κ. Φενέκος ανέφερε ότι η Τουρκία αυτοπροσδιορίζεται, με διαφόρους τρόπους, σαν ηγέτης του μουσουλμανικού στοιχείου και του ισλαμικού τόξου και της υπερδύναμης της περιοχής.