Εξέγερση για το υποθηκοφυλακείο

10:47 π.μ. - Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2016
10:01 π.μ. - Πέμ, 07/47/2016
Image: Εξέγερση για το υποθηκοφυλακείο

Γενικό ξεσηκωμό των Ιεραπετριτών, για να μη χάσει η πόλη ακόμα μία υπηρεσία, ζήτησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου. Συνέντευξη και του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου.

 
Εξέγερση των Ιεραπετριτών έφτασε να ζητήσει, μέσω του ΗΧΩ FM, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Ιωάννης Τζιρβελάκης, μετά την αποκάλυψη ότι φεύγει από την πόλη το υποθηκοφυλακείο. Ταυτοχρόνως, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λασιθίου, Νίκος Παπαδάκης, προειδοποίησε για την αποψίλωση των περιφερειακών πόλεων και την ταλαιπωρία των πολιτών με την απομάκρυνση των υπηρεσιών που έχουν έδρα σε αυτές.
 
Ο κ. Παπαδάκης είπε ότι ο νέος νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπει την συρρίκνωση των υποθηκοφυλακείων. Με βάση το νόμο αυτό, η διαβούλευση του οποίου ολοκληρώνεται στις 5 Ιουλίου, καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία του Αγίου Νικολάου, της Σητείας και της Ιεράπετρας και μεταφέρονται στη Νεάπολη. 
«Αντί να πηγαίνουμε στην πόλη μας ή στην πιο κοντινή πόλη θα πρέπει να πηγαίνουμε σε άλλες πόλεις,  με περισσότερα έξοδα. Και καθώς η εξυπηρέτηση δεν γίνεται αυθημερόν θα χρειάζονται διπλά δρομολόγια, ή θα πρέπει να πληρώνεις δικηγόρο να το κάνει. Η Ιεράπετρα εξυπηρετούσε και τις γύρω περιοχές», δήλωσε ο κ. Παπαδάκης.
 
Οργισμένη ήταν η αντίδραση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιεράπετρας. «Κάποιοι σχεδιάζουν επίθεση στην Ιεράπετρα. Όσο η Ιεράπετρα κάθεται στον καναπέ και δε βγαίνει να διεκδικήσει όσα της κλέβουν υπάρχει θέμα», είπε. Ο κ. Τζιρβελάκης θύμισε ότι «ο κατήφορος του νοσοκομείου σταμάτησε με την κινητοποίηση των πολιτών. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με όλες τις άλλες υπηρεσίες και με το υποθηκοφυλακείο. Το θέμα αυτό είναι ξεχωριστό. Φανταστείτε σε τι ταλαιπωρία θα μπει ο κόσμος για να χρησιμοποιήσει την υπηρεσία, σε τέτοια απόσταση και δεν μας έχουν εξηγήσει το λόγο», είπε.
 
«Η Ιεράπετρα πρέπει να μπει σε επαγρύπνηση, για να δούμε τι θα γίνει. Να δώσουμε ένα ηχηρό μήνυμα, να ξεσηκωθούμε, για να διεκδικήσουμε όσα μας κλέβουν. Δε φτάνουν οι φωνές Δημάρχων, παρατάξεων και φορέων. Πρέπει όλοι να ξεσηκωθούμε», είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και τόνισε ότι η Δημοτική Αρχή, σε όλα τα επίπεδα, ετοιμάζει ενέργειες προς κάθε κατεύθυνση.
 
Χωροταξικό πρόβλημα
 
 Μιλώντας για το υποθηκοφυλακείο, ο κ. Παπαδάκης τόνισε ότι ένα σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει με τη μεταφορά των υπηρεσιών στη Νεάπολη είναι το χωροταξικό. «Το υποθηκοφυλακείο της Νεάπολης είναι σε μικρό χώρο που ήδη με το ζόρι ανταποκρίνεται στις ανάγκες. Ο όγκος των αρχείων είναι τεράστιος και θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα χωροταξικό. Οι τόμοι με τα συμβόλαια δεν είναι μουσειακοί. Οι τόμοι χρειάζονται συνεχώς, όσο παλιά κι αν είναι τα έγγραφα που περιέχουν. Μηχανοργάνωση δεν υπάρχει.  Άρα δε γίνεται εξοικονόμηση χώρου. Το θέμα δεν καίει μόνο τους δικηγόρους, αλλά κυρίως τους πολίτες. Οι δικηγόροι έχουν ήδη ενημερώσει τους Δήμους που θίγονται, τονίζοντας ιδιαίτερα την αποψίλωση που υφίστανται οι πόλεις, χάνοντας μία υπηρεσία», είπε ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Λασιθίου.
 
Ο ίδιος επισήμανε ότι εφόσον δεν υπάρχει τέτοια μηχανοργάνωση που να επιτρέπει στον πολίτη να έχει πρόσβαση από οπουδήποτε στην υπηρεσία των υποθηκοφυλακείων, όπως γίνεται με τα ΚΕΠ, έχει σημασία το πού βρίσκεται η υπηρεσία, γιατί πρέπει να την επισκεφτείς. Οι μέθοδοι εργασίας στα υποθηκοφυλακεία είναι στην ουσία τριτοκοσμικές και μόνο μερικοί υπάλληλοι κάνουν μηχανοργάνωση με δικό τους τρόπο, για δική τους εξυπηρέτηση. Και οι μέθοδοι που ακολουθούν οι υπάλληλοι σε κάθε υποθηκοφυλακείο δεν είναι συμβατές μεταξύ τους», είπε, εξηγώντας πόσα προβλήματα προκύπτουν.

Συνέντευξη κ. Παπαδάκη