Spiegel: Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε έρευνα των καταγγελιών για τις επαναπροωθήσεις

12:49 μ.μ. - Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2022
12:07 μ.μ. - Παρ, 29/49/2022
Image: Spiegel: Η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών ζήτησε έρευνα των καταγγελιών για τις επαναπροωθήσεις

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Αθήνα να διαλευκάνει τις καταγγελίες για εμπλοκή της Frontex στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Spiegel, η Αναλένα Μπέρμποκ, μετά την επίσκεψή της στο γραφείο διασύνδεσης της Frontex στην Αθήνα, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να είναι σε θέση «να διασφαλίσει ακόμη πιο αποτελεσματικά ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται σεβαστά διαρκώς στα ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα». Και πρόσθεσε: «Η επαναπροώθηση προσφύγων έξω από τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι ασύμβατη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Όπως είπε, «αν γυρίσουμε αλλού το βλέμμα, οι αξίες μας θα χαθούν στη Μεσόγειο».

Όπως επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό, η Frontex, η υπηρεσία προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων, «έκανε τα στραβά μάτια» όταν η ελληνική ακτοφυλακή απωθούσε παράνομα πρόσφυγες πίσω στη θάλασσα και μετά τη δημοσίευση από το Spiegel μυστικής έκθεσης της Ε.Ε. (OLAF) που τεκμηριώνει την εμπλοκή της, η ομοσπονδιακή υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας ζήτησε διεξοδική διευκρίνιση των νέων καταγγελιών κατά της Frontex.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση αρνείται πως γίνονται επαναπροωθήσεις, ισχυριζόμενη ότι απλώς προστατεύει τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

tvxs.gr