Πανταζής: Όλη η αλήθεια για το κοιμητήριο της Καλαμαύκας

1:36 μ.μ. - Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022
01:03 μ.μ. - Τετ, 23/36/2022
Image: Πανταζής: Όλη η αλήθεια για το κοιμητήριο της Καλαμαύκας

Γιατί καταφύγαμε σε αναφορά στον Εισαγγελέα για την ταφή στο κλειστό κοιμητήριο Καλαμαύκας

Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ιεράπετρας ένα από τα θέματα που τέθηκαν στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, αφορούσε την παραπομπή του Δημάρχου κ. Θ. Καλαντζάκη σε δίκη, με τις κατηγορίες της ηθικής αυτουργίας και της παράβασης καθήκοντος, για μια υπόθεση που έχει να κάνει με ταφή στο κλειστό κοιμητήριο της Καλαμαύκας. Η δίκη έχει οριστεί για τις 14 Απριλίου 2022. Το θέμα τέθηκε από την παράταξη «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα» με επικεφαλής τον κ. Αργύρη Πανταζή.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στον Ηχώ 99,8 ο κ. Πανταζής αναφέρθηκε στο ιστορικό της υπόθεση και για ποιους λόγους ως παράταξη προχώρησαν στην κατάθεση αναφοράς στον Εισαγγελέα. Όπως μεταξύ άλλων ανέφερε, κλήση στη δίκη έχουν λάβει και ο ίδιος και τα άλλα μέλη της παράταξης. Επίσης ο ιερέας της ενορίας Καλαμαύκας, ένας δημοτικός υπάλληλος και συγγενικά πρόσωπα του θανόντος και ο Δήμαρχος Ιεράπετρας. Λαμβάνοντας οι ίδιοι την κλήση θεώρησαν ορθό να ενημερώσουν το σώμα και για ποιο λόγο προχώρησαν σε αναφορά.

Για το ιστορικό της υπόθεσης είπε ότι το παλιό κοιμητήριο είχε κλείσει με αποφάσεις του τότε τοπικού συμβουλίου που πρότασσε θέματα δημόσιας υγείας και του δημοτικού συμβουλίου αντίστοιχα. Το 2000 κατασκευάστηκε στην Καλαμαύκα ένα νέο κοιμητήριο που απέχει περίπου 500 μέτρα από το χωριό. Να σημειωθεί βέβαια ότι υπάρχει ένα θέμα με υπόγεια νερά σε τμήμα του νέου κοιμητηρίου, πρόβλημα που μπορεί να επιλυθεί με ένα τεχνικό έργο. Από το 2000 όλοι όσοι έχασαν τη ζωή τους έχουν ταφεί στο συγκεκριμένο κοιμητήριο. Με εξαίρεση, το 2019 όταν το παλιό κοιμητήριο άνοιξε για κάτοικο του χωριού που έχασε τη ζωή του και έγινε η ταφή του εκεί, όπου υπήρχε οικογενειακός τάφος. Μάλιστα για τη συγκεκριμένη περίπτωση εκδόθηκαν δυο άδειες ταφής με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου , με τον ίδιο υπογράφοντα και με σφραγίδα. Μια για άδεια ταφής στο κοιμητήριο Καλαμαύκας και μια για άδεια ταφής, σε παρένθεση , στο παλιό κοιμητήριο Καλαμαύκας. Το απαίτησε προφανώς το γραφείο τελετών.

Ο κ. Πανταζής έδωσε και άλλες λεπτομέρειες της υπόθεσης και σημείωσε ότι δεν ήταν η παράταξή τους που απήγγειλε τις κατηγορίες , αυτό έγινε από τον Εισαγγελέα. Σχολίασε στη συνέχεια προηγούμενες δηλώσεις της αντιδημάρχου κας Χρύσα Χατζημαρκάκη στον Ηχώ 99,8 ( ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Και κλείνοντας τόνισε ότι στη δίκη θα καταθέσουν τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους. Θεωρούν ότι στο πλαίσιο των θεσμικού τους ρόλου έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν κάποια πράγματα και αυτό έπραξαν. Θα δεχθούν και θα σεβαστούν , διότι όλοι έχουν το τεκμήριο της αθωότητας, όποια και εάν είναι η απόφαση του δικαστηρίου.