Οικονομικός απολογισμός από την Αντιδήμαρχο Ιεράπετρας Χρύσα Χατζημαρκάκη

1:03 μ.μ. - Τετάρτη, 6 Σεπτεμβρίου 2023
01:09 μ.μ. - Τετ, 06/03/2023
Image: Οικονομικός απολογισμός από την Αντιδήμαρχο Ιεράπετρας Χρύσα Χατζημαρκάκη

Όλη η εικόνα του δήμου για έσοδα, έξοδα, δάνεια, οφειλές, από την αρμόδια αντιδήμαρχο

Σε οικονομικό απολογισμό εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου προχώρησε η αντιδήμαρχος κα Χρύσα Χατζημαρκάκη και ξανά υποψήφια με τον συνδυασμό του Θ. Καλαντζάκη «Ιεράπετρα Νέα Πορεία» σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχω 99,8.

Όπως είπε οι οικονομικές καταστάσεις αναρτώνται στο διαδίκτυο όπως προβλέπεται οπότε κάθε πολίτης μπορεί να είναι ενήμερος. Ο Δήμος υπόκειται σε αυστηρούς ελέγχους και πρέπει ό,τι γίνεται να είναι σύννομο αλλιώς υπάρχουν κυρώσεις. Φέτος ψηφίσαμε τον μεγαλύτερο προϋπολογισμό ύψους 49 εκατομμυρίων ευρώ. διπλάσιο από αυτόν του 2015 κατά την πρώτη θητεία της νυν δημοτικής αρχής. Παραλάβαμε το 2015 δάνεια ύψους 7,2 εκατομμύρια ευρώ που είχαν συναφθεί από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Από το μεγάλο δάνειο των 6 εκατομμυρίων ευρώ έχουν απομείνει δυο δόσεις που θα αποπληρωθούν μέσα στο 2024. Υπάρχουν άλλα μικρά δάνεια που αποπληρώνονται κανονικά. Να σημειωθεί εδώ ότι το 2014 -2015 ο δήμος δεν μπορούσε ένα δανειστεί. Πλέον μπορεί να δανειστεί εως και 5 εκατομμύρια ευρώ κάτι που δείχνει την αξιοπιστία μας αλλά και την προσπάθεια για νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, τόνισε η κα Χατζημαρκάκη.

Έκανε στη συνέχεια αναφορά στο πρόστιμο για αλλαγής χρήση χώρων του κτιρίου που στεγάζεται το Δημαρχείο λέγοντας ότι για το όλο θέμα υπάρχει καταγγελία ωστόσο έχουν κερδηθεί από τον Δήμο τα ασφαλιστικά μέτρα και αναμένεται η τελεσίδικη απόφαση. Επίσης μια οφειλή του Δήμου προς τον ΤΟΕΒ Ιεράπετρας που προέκυψε την περίοδο της λειψυδρίας η οποία θα πληρωθεί όταν το αρμόδιο Υπουργείο δώσει τα χρήματα στον Δήμο. Επιπλέον κατά τη διάρκεια της θητείας τους παρέλαβαν αρκετές τελεσίδικες αποφάσεις προς τρίτους που σταδιακά έχουν αποπληρωθεί.

Από εκεί και πέρα, επιγραμματικά. Η ρευστότητα του Δήμου για άμεσες υποχρεώσεις, είναι στο 2,5%. Ο δείκτης εσόδων είναι 3,94%, , αυξημένος σχέση με πέρυσι ενώ έχουν μειωθεί αντίστοιχα τα έξοδα. Τα έσοδα του Δήμου είναι 7,5 εκατομμύρια. Από αυτά βεβαιώθηκαν τα 7,9 εκατομμύρια ευρώ και τα εισπρακτέα τα 400.000 ευρώ. Οι οφειλές προς τον δήμο ανέρχονται στα 3,5 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν και παρελθόντα έτη.

Μίλησε ακόμη για τα ανταποδοτικά και στάθηκε στην πάγια προκαταβολή που δίνεται στους προέδρους των τοπικών συμβουλίων για να καλύψουν ανάγκες των χωριών σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος πρέπει να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.

Στη συνέχεια έκανε ένα σχόλιο για τους άλλους υποψήφιους συνδυασμού. Τόνισε κατόπιν ότι η πολιτική ταυτότητα του καθενός πρέπει να μένει εκτός Δημαρχείου. Η τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζεται, διεκδικεί, αντιδρά και ενεργεί με βάση το καλό του τόπο. Συνεργάζεται με την οποιαδήποτε κυβέρνηση και βέβαια οι αποφάσεις της επηρεάζονται από τις αποφάσεις της κεντρικής εξουσίας.

Κλείνοντας μίλησε για την υποψηφιότητά της και το ψηφοδέλτιο της παράταξης «Ιεράπετρα Νέα Πορεία» λέγοντας ότι είναι ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό, και κάλεσε τον κόσμο να κρίνει το έργο, τη σταθερότητα και τη συνέχεια.

Ακούστε εδώ τη συνέντευξη: