Κοινοβουλευτική Παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για την Υγειονομική Περίθαλψη των Παιδιών της Κρήτης

8:04 π.μ. - Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024
08:01 π.μ. - Τετ, 31/04/2024
Image: Κοινοβουλευτική Παρέμβαση της Κ. Σπυριδάκη για την Υγειονομική Περίθαλψη των Παιδιών της Κρήτης

Θύματα της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης είναι τα παιδιά

Την επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και ιδιαίτερα στις παιδιατρικές κλινικές όλων των νοσοκομείων της Κρήτης εξαιτίας της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης παρουσίασαν στη Βουλή οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Με πρωτοβουλία της Βουλευτή Λασιθίου, κ. Κατερίνας Σπυριδάκη, κατατέθηκε ως Αναφορά η Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Κρήτης με θέμα την «Υγειονομική Περίθαλψη των Παιδιών της Κρήτης». Την Κοινοβουλευτική πρωτοβουλία της κ. Σπυριδάκη συνυπέγραψαν οι παρακάτω Βουλευτες του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής: κ. Ελένη Βατσινά – Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Φραγκίσκος Παρασύρης – Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Εμμανουήλ Χνάρης – Βουλευτής Ρεθύμνης και κ. Ιωάννης Τσίμαρης – Βουλευτής Ιωαννίνων και Τομεάρχης της Υγείας.

Θύματα της διαχρονικής πολιτικής της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης είναι τα παιδιά και, δυστυχώς, οι διακηρύξεις της Κυβέρνησης δείχνουν προς περαιτέρω αποδυνάμωση του ΕΣΥ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Παιδοχειρουργική κλινική του ΠΑΓΝΗ – η οποία καλύπτει όλη την Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο, ενώ χειρουργεί 400 παιδιά κάθε χρόνο - διαθέτει 2 παιδοχειρουργούς που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες του νοσοκομείου με 15 εφημερίες έκαστος. Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη και στην παιδοχειρουργική του νοσοκομείου των Χανίων που λειτουργεί με 2 γιατρούς. Αξίζει να σημειωθεί πως η μία από τι δύο παιδοχειρουργούς του νοσοκομείου των Χανίων παραιτήθηκε, καθώς της ζητήθηκε να καλύπτει 5 εφημερίες το μήνα στο ΠΑΓΝΗ. Ταυτόχρονα, τα νοσοκομεία του Ρεθύμνου και του Λασιθίου δεν διαθέτουν κανέναν παιδοχειρουργό.

Αποδεκατισμένες είναι επίσης και οι Παιδιατρικές κλινικές με το Βενιζέλειο και το νοσοκομείο της Σητείας να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση, όπου στο τελευταίο δεν υπηρετεί κανένας μόνιμος παιδίατρος. Στην ίδια μοίρα βρίσκονται και οι Παιδοψυχιατρικές κλινικές, με το ΠΑΓΝΗ να έχει μόνο 2 γιατρούς με 15 εφημερίες έκαστος και από τις οποίες οι 6 να μην πληρώνονται. Αξίζει να σημειωθεί πως η Παιδοψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ εξυπηρετεί όλη την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και το Νότιο Αιγαίο. Τέλος, παιδοψυχίατρο δεν διαθέτει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας ούτε το νοσοκομείο των Χανίων ούτε το νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, ενώ δραματική υποστελέχωση αντιμετωπίζουν  το Κέντρο Ψυχικής Υγείας του Ρεθύμνου (Κοι.Κε.Ψ.Υ.Π.Ε.) και του Βενιζέλειου νοσοκομείου του Ηρακλείου.

Το περιβάλλον της υγειονομικής περίθαλψης των παιδιών στην Κρήτη χαρακτηρίζεται από υπερεφημερεύσεις, άγονες προκηρύξεις, εξουθενωτικά «εντέλλεσθε» και ντόμινο παραιτήσεων.  

Με την Κοινοβουλευτική τους παρέμβαση οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αιτούνται άμεσες ενέργειες και σχετική ενήμερωσή τους αναφορικά με τα αιτήματα του Περιφερειακού Συμβουλίου της Κρήτης που αφορούν μεταξύ άλλων την «Άμεση στελέχωση των κλινικών με fast track διαδικασίες, με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου, μόνιμου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία όλων των Κλινικών παιδιατρικής περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης, ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών και η ασφαλής εφημέρευση των κλινικών σε καθημερινή βάση». Σκοπός της παρέμβασης είναι η «εξασφάλιση 24ωρης/7ήμερης λειτουργίας των ΚΥ για να καλύπτονται πλήρως οι ανάγκες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» με πλήρως στελεχωμένες παιδιατρικές κλινικές και με μόνιμο προσωπικό που δεν θα υποβάλλεται σε αναγκαστικές μετακινήσεις και υπερεφημερεύσεις.