Κατερίνα Σπυριδάκη : «Ήρθε η ώρα να αναγεννήσουμε το Ε.Σ.Υ.»

8:48 π.μ. - Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2023
08:12 π.μ. - Παρ, 01/48/2023
Image: Κατερίνα Σπυριδάκη : «Ήρθε η ώρα να αναγεννήσουμε το Ε.Σ.Υ.»

Η βουλευτής του νομού Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, συνόδευσε τον κ. Ανδρουλάκη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο

Με κεντρική πολιτική επιλογή την αναγέννηση του ΕΣΥ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε την Τετάρτη (29/11) σε θεματική εκδήλωση στο Ηράκλειο της Κρήτης, όπου παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματος για την Υγεία, δίνοντας έμφαση σε ζητήματα που αφορούν ειδικά την Κρήτη. 

Η Ελλάδα είναι μια νησιωτική χώρα και αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη και δη στα θέματα Υγείας. Στο ΠΑΣΟΚ διεκδικούμε έναν Χάρτη Υγείας που θα σέβεται τις γεωγραφικές και δημογραφικές ανάγκες της κάθε περιοχής και θα έχει ακριβώς αυτό ως κεντρικό κριτήριο.

Το ΠΑΣΟΚ, επίσης, έχει ως μόνιμο συνομιλητή του την κοινωνία, ως εκ τούτου στη θεματική εκδήλωση τον λόγο πήραν γιατροί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας, νοσηλευτές, άνθρωποι εξειδικευμένοι στα οικονομικά της Υγείας και ασθενείς. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο πολύπαθο Λασίθι και τις δραματικές ελλείψεις που υπάρχουν και στα τρία διασυνδεόμενα Νοσοκομεία του Νομού. Υποστελέχωση με κάλυψη που πέφτει κάτω του 50% των οργανικών θέσεων και με κλινικές κομβικής σημασίας να υπολειτουργούν. Η κάλυψη των εφημεριών να καθίσταται ένας πραγματικός Γολγοθάς στις πλάτες των ιατρών που βλέπουν τις αντοχές τους να τους εγκαταλείπουν. Αυτή η εικόνα μόνο ως εξαθλίωση μπορεί να χαρακτηριστεί.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για τα προβλήματα που χρονίζουν στον τομέα της Υγείας. Ασυνέπεια επίσης παρατηρείται στις “κενού γράμματος” εξαγγελίες του Υπουργού και τις αποφάσεις των εκτελεστικών οργάνων της 7ης ΥΠΕ και του ΔΣ των διασυνδεόμενων Νοσοκομείων. Μήπως, το γεγονός ότι επαναλαμβανόμενα οι προκηρυχθείσες θέσεις βγαίνουν άγονες, σημαίνει ότι η πολιτική της Κυβέρνησης και δη του Υπουργείου Υγείας είναι άγονη;

Οι δικαιολογίες έχουν τελειώσει, τα Νοσοκομεία ζητούν άμεση στελέχωση και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης οφείλουν να αξιοποιηθούν καλύτερα προς όφελος της κοινωνίας, προς όφελος όλων μας. Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος ιδιωτικών δαπανών υγείας, μετά τη Βουλγαρία, σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτά είναι τα πραγματικά δεδομένα -  έχουμε καθήκον απέναντι στον πολίτη να τα αντιμετωπίσουμε.

Η βουλευτής του νομού Λασιθίου του ΠΑΣΟΚ, Κατερίνα Σπυριδάκη, συνόδευσε τον κ. Ανδρουλάκη στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, που αντιμετωπίζει και εκείνο οξύ πρόβλημα υποστελέχωσης, με την έλλειψη αναισθησιολόγων να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στα τακτικά χειρουργεία. Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν επίσης στα νοσοκομεία του νομού Λασιθίου, τα οποία η κ. Σπυριδάκη επισκέφθηκε τη Δευτέρα 13 και την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, ως επικεφαλής κλιμακίου του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να καταγραφούν όλες οι ανάγκες. 

Συνολικά, στα νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και στο ΕΚΑΒ του νησιού, υπάρχουν μεγάλα κενά, κάτι που καθιστά αναγκαία την προμήθεια 80 νέων ασθενοφόρων και την πρόσληψη του αντίστοιχου προσωπικού. 

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη δημόσια Υγεία

Το ΠΑΣΟΚ έθεσε μία σειρά προτεραιότητες για τη δημόσια Υγεία:

  1. Αναβάθμιση του ΕΟΔΥ και αναγκαιότητα χάραξης υγειονομικού χάρτη με συλλογή δεδομένων από όλη την Ελλάδα.
  2. Ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας με υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής, έμφαση στην πρόληψη για τα παιδιά και τους ενήλικες. Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Ενίσχυση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά». Ενίσχυση της ψυχικής υγείας.
  3. Ενίσχυση των μεγάλων νησιών με μεγάλα νοσοκομεία. Θέσπιση κινήτρων για τους υγειονομικούς προκειμένου να υπηρετούν στα μικρά νησιά που δεν έχουν υγειονομική θωράκιση.
  4. Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία με αξιοκρατική επιλογή διοικητών. Ολοήμερη λειτουργία στον χειρουργικό τομέα.
  5. Δημιουργία σύγχρονων μονάδων και δομών περίθαλψης εκτός νοσοκομείων.
  6. Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ. Αξιοποίηση των νέων επιστημόνων με οικονομικά κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων και άμεση προκήρυξη των κενών που προκύπτουν. 
  7. Ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης στον τομέα της Υγείας.
  8. Ψηφιακός μετασχηματισμός της Υγείας με καινοτόμες εφαρμογές.

Εμείς, ως ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, οραματιστές και πρωτεργάτες του ΕΣΥ έχουμε καθήκον να το προστατεύσουμε και να εξασφαλίσουμε για όλους τους πολίτες, με προτεραιότητα τους ευάλωτους και μη προνομιούχους, μία απρόσκοπτη πρόσβαση στη Δημόσια Υγεία. 

Προτείνουμε την αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ από το 4,5% στο 6% του ΑΕΠ, την κατεύθυνση πόρων του ΤΑΑ στη Δημόσια Υγεία σε συνδυασμό με επενδύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) και τον ενιαίο προγραμματισμό των πόρων από όλα τα διαθέσιμα κονδύλια για την Υγεία.

Για το ΠΑΣΟΚ, η αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) είναι πολιτική, κοινωνική και πάνω απ' όλα ιδεολογική προτεραιότητα.