Φόβοι για μεταναστευτικές ροές εν όψει τουριστικής σεζόν - Στην Κρήτη ο Καιρίδης, στο Κάιρο την Κυριακή ο πρωθυπουργός

9:27 π.μ. - Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2024
09:03 π.μ. - Πέμ, 14/27/2024
Image: Φόβοι για μεταναστευτικές ροές εν όψει τουριστικής σεζόν - Στην Κρήτη ο Καιρίδης, στο Κάιρο την Κυριακή ο πρωθυπουργός

Στις κατασκηνώσεις του Καλαθά οι 67 μετανάστες - Αναχωρούν για την Αθήνα οι 23 μετανάστες που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα πάντα στην παραλία της Τρυπητής στη Γαύδο

Το ποτήρι της υπομονής για τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες - και όχι μόνο - των περιοχών της Κρήτης που δέχονται τη μεγάλη μάζα των ολοένα αυξανόμενων εσχάτως μεταναστευτικών ροών από τη Λιβύη έχει αρχίσει να ξεχειλίζει...

Μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” και την “ΚΡΗΤΗ TV”, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης και δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης τόνισε την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Το ανοικτό ζήτημα είναι ποια κεντρική πολιτική θα ακολουθήσει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση γι’ αυτό το κύμα που δεν είναι καθόλου τυχαίο κι είναι βέβαιο ότι πλέον έχουν βάλει στόχο την Κρήτη. Αυτή η διέλευση μέσω των δικών μας νερών πλήττει άμεσα το νησί (...). Σκεφτόμαστε κι αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους που κάποιοι τους εκμεταλλεύονται με στυγνό τρόπο και στην ουσία τους θαλασσοπνίγουν», δήλωσε ο κ. Μαρινάκης, που αναφέρθηκε και στον Λίβυο στρατάρχη Χαφτάρ.

«Δυστυχώς ο “φίλος” ο Χαφτάρ έχει φτιάξει ένα πολύ “ωραίο” σύστημα λαθρομετακίνησης, προφανώς με σκοπό το χρήμα, και δε σκέφτεται κανέναν από εμάς. Άρα είναι πολύ σωστή νομίζω η κίνηση να βρεθούν το σαββατοκύριακο στην Αίγυπτο (σ.σ. αναφέρεται στη συνάντηση των Λάιεν, Μητσοτάκη, Μελόνι και Ντε Κρο στο Κάιρο), που είναι μια σοβαρή χώρα που μπορεί να έχει έναν πολύ καλό ρυθμιστικό ρόλο», συμπλήρωσε ο κ. Μαρινάκης.

Ανήσυχος εμφανίστηκε ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, που τόνισε ότι «υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ειλικρινά. Οι Δήμοι οι δικοί μας δεν μπορούν χωρίς καμιά βοήθεια και οικονομική ενίσχυση. Δεν πιστεύω πως το πρόβλημα λύνεται μόνο με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Πρέπει να εμφανιστούν και στελέχη από το Λιμενικό, την ΕΛ.ΑΣ., ακόμα κι από τον Στρατό για να δουν πώς θα ανακόψουν τις μεταναστευτικές ροές», ανέφερε ο δήμαρχος Φαιστού.

«Αυτά είναι τα δεδομένα της Γαύδου. Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Όταν δεν έρθει καράβι (σ.σ. από την Κρήτη στη Γαύδο λόγω καιρικών συνθηκών) ... (...) εμείς θα τρέχουμε και δε θα μπορούμε ούτε να τους προσφέρουμε κάτι, ενώ το νησί δεν αντέχει...», επεσήμανε η δήμαρχος Γαύδου Λίλιαν Στεφανάκη.

«Το φιλότιμό μας έχει αρχίσει να εξαντλείται», τονίζει με τη σειρά της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος της Δυτικής Κρήτης που υπογραμμίζει ότι «το Μεταναστευτικό ήρθε για να μείνει και στην Κρήτη και όσο γρηγορότερα ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση και τη διαχείρισή του, τόσο το καλύτερο για όλους, πριν είναι πολύ αργά και μετατραπεί η νήσος Γαύδος στη δικιά μας Λαμπεντούζα».

Πόροι σε Δήμους που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις

Στο μεταξύ, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ TV”, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης παραδέχτηκε ότι Κρήτη και Γαύδος δέχονται αυξημένες μεταναστευτικές ροές.

«Οπωσδήποτε η τάση έχει μια δυναμική, η οποία μας προβληματίζει και γι’ αυτό λαμβάνουμε μια σειρά από πρωτοβουλίες. Κομβικής σημασίας είναι η συνεργασία με την Αίγυπτο, απ’ όπου προέρχεται η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών», ανέφερε ο κ. Καιρίδης, επισημαίνοντας ότι η μεγάλη απόσταση της Κρήτης από την Αφρική κάνει πιο δύσκολη τη διαδικασία ελέγχου, μιας και μιλάμε μια για τεράστια θαλάσσια έκταση.

Η λιβυκή ακτή απέχει 200 και 250 μίλια από τη Γαύδο και ακόμη περισσότερα από τη νότια Κρήτη κι εκεί υπάρχει κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή. Πάντα η ελληνική κοινωνία, η κυβέρνηση και προφανώς το Λιμενικό προτεραιοποιεί την ανθρώπινή ζωή», είπε ακόμη ο υπουργός, που αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα στην Κρήτη, προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για τη διαχείριση του προβλήματος.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Καιρίδη, «το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ταμείο για χρηματοδότηση και στήριξη Δήμων που υπάρχουν δομές φιλοξενίας. Έχουμε επεξεργαστεί τροπολογία για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε πόρους από αυτό το ταμείο και για περιοχές όπου δεν υπάρχουν δομές, αλλά δέχονται μεταναστευτική πίεση, όπως κατεξοχήν ο νομός Χανίων σήμερα, είτε μιλάμε για τη Γαύδο είτε για τον Δήμο Χανίων».

Στο Κάιρο ο πρωθυπουργός

Τέλος, ο κ. Καιρίδης αναφέρθηκε και στην επερχόμενη συνάντηση του Καΐρου την Κυριακή, όπου θα συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν. Εκεί θα βρίσκονται και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και του Βελγίου, προκειμένου να οριστικοποιήσουν μια συμφωνία ουσιαστικής οικονομικής στήριξης στην Αίγυπτο, με ένα πακέτο 7,4 δισ. ευρώ για τον Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ώστε το Κάιρο να παραμείνει ανάχωμα για εκατομμύρια μετανάστες από την Υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή.

Στήριξη «μαμούθ» στην Αίγυπτο

Εν μέσω αύξησης των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα μεταβεί την Κυριακή στο Κάιρο με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας, της Ιταλίας και του Βελγίου για να οριστικοποιήσουν και να ανακοινώσουν μια συμφωνία μαμούθ 7,4 δισ. ευρώ.

Η Ευρώπη αντιλαμβάνεται πως ο μόνος τρόπος να αποτραπεί νέα μεταναστευτική κρίση είναι δια της «διπλωματίας του μεταναστευτικού», κάτι στο οποίο επιμένει και η Ελλάδα.

Την επομένη της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ, ξεκίνησε να προετοιμάζεται ένα πακέτο στήριξης της Αιγύπτου, η οποία αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις και φιλοξενεί 9 εκ. μετανάστες από την Αφρική.

Στις κατασκηνώσεις του Καλαθά οι 67 μετανάστες

Στις κατασκηνώσεις του Καλαθά μεταφέρθηκαν χθες το απόγευμα οι 67 μετανάστες, που διασώθηκαν στη Γαύδο. Παράλληλα, αναχωρούν για την Αθήνα οι 23 μετανάστες που είχαν εντοπιστεί νωρίτερα πάντα στην παραλία της Τρυπητής στη Γαύδο. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, 10 από αυτούς θα πάνε στον καταυλισμό της Αμυγδαλέζας και 13 στη Μαλακάσα. Το ανακριτικό του Λιμενικού προχώρησε στη σύλληψη ενός Αιγύπτιο που φέρεται να ταυτοποιείται ως ο διακινητής.

neakriti.gr