Ενεργειακό, κόστος εφοδίων και αγροτική οδοποιία τα θέματα στην επιτροπή της ΚΕΔΕ

12:41 μ.μ. - Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2022
12:03 μ.μ. - Παρ, 11/41/2022
Image: Ενεργειακό, κόστος εφοδίων και αγροτική οδοποιία τα θέματα στην επιτροπή της ΚΕΔΕ

Το μέλος της Επιτροπής κ. Αργύρης Πανταζής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα»

Αναφορικά με τα θέματα που τέθηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης του πρωτογενή τομέα της ΚΕΔΕ μίλησε στον Ηχώ 99,8 το μέλος της Επιτροπής κ. Αργύρης Πανταζής, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Μαζί Αλλάζουμε την Ιεράπετρα».

Όπως είπε υπάρχουν πολλά προβλήματα που απασχολούν τον πρωτογενή τομέα αλλά και την ανάπτυξή του που φαίνεται να φρενάρεται λόγω και των αυξήσεων στην ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή εισηγείται ομόφωνα η πληρωμή του κόστους ρήτρας αναπροσαρμογής στον πρωτογενή τομέα, συμπεριλαμβανομένου αγροτικών επιχειρήσεων και των ΤΟΕΒ, , από τον Απρίλη μέχρι και τον Σεπτέμβρη να γίνει στο 100% από το ελληνικό δημόσιο. Ήδη πάντως με προσπάθειες όχι μόνο της Επιτροπής, το 50% επιστρέφεται με την Επιτροπή να εισηγείται πλέον λόγω της κατάστασης στην αγορά το ποσοστό αυτό να διαμορφωθεί στο 100%.

Ο κ. Πανταζής είπε ακόμη οτι τέθηκε θέμα για την επισιτιστική κρίση, εκφράζοντας ο ίδιος την άποψη ότι δεν θα αποφύγουμε μια τέτοια κρίση ειδικά σε ότι αφορά την προμήθεια πρώτων υλών για την παρασκευή προϊόντων π.χ. αρτοσκευασμάτων. Το θέμα όμως γενικότερα του κόστους παραγωγής είναι τεράστιο για αυτό θα συζητηθεί εκτενέστερα από την Επιτροπή σε επόμενη συνεδρίαση τον Μάιο και θα ζητήσουν τεκμηριωμένα να υπάρξει μια μορφή χρηματοδότησης σε κάθε αγροτική επιχείρηση, με βάση κάποιες προϋποθέσεις, όπως ανέφερε.

Ένα ακόμη ζήτημα που τέθηκε από πλευράς του ήταν να γίνει μια κατηγοριοποίηση των δήμων σε αμιγώς αγροτικούς σε αγροτικούς - τουριστικούς και σε αμιγώς τουριστικούς, έτσι ώστε κάθε χρόνο στους αγροτικούς δήμους να δίνονται χρηματοδοτήσεις για την αγροτική οδοποιία.

Τέλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Πανταζής έθιξε το θέμα της οργάνωσης των παραγωγών, φορέων, δήμων στη βόρεια Ελλάδα και της ενημέρωσης που παρέχεται στους παραγωγούς μέσω των ΟΤΑ, γεγονός που τους βοηθά να αξιοποιήσουν προγράμματα διεκδικώντας παράλληλα κονδύλια προς όφελος του παραγωγού. Κάτι που όπως τόνισε δεν ισχύει για την περιοχή μας. Θεωρώ, είπε κλείνοντας, ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει στα προβλήματα των αγροτών όλης της ελληνικής επικράτειας και να ανοίξει το «πουγκί» για την επιχορήγηση των αγροτικών επιχειρήσεων και όχι μόνο.