Αραχωβίτης – Λιπάσματα : Σταγόνα στον ωκεανό η επιδότηση

11:43 π.μ. - Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2022
11:10 π.μ. - Παρ, 14/43/2022
Image: Αραχωβίτης – Λιπάσματα : Σταγόνα στον ωκεανό η επιδότηση

Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, νυν βουλευτής, τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στον Ηχώ 99,8

Παγκόσμια ημέρα λιπασμάτων σήμερα 14 Οκτωβρίου και ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής τομεάρχης αγροτικής ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στον Ηχώ 99,8 με αφορμή και την διαβούλευση για την επιδότηση των λιπασμάτων .

Όπως είπε ο κ. Αραχωβίτη, κάθε βοήθεια είναι δεκτή αν και έρχεται πολύ αργά, αν και το ποσό είναι λίγο, μόλις στο 12% της αύξησης του κόστους λιπασμάτων για το 2022. Ένα ποσό που μάλιστα θα δοθεί μια φορά, άπαξ. Μιλάμε λοιπόν για σταγόνα στον ωκεανό.

Ως ΣΥΡΙΖΑ λέγαμε από την αρχή της κρίσης αναφορικά με τις καλλιέργειες, ιδιαίτερα στα κηπευτικά και τις ετήσιες καλλιέργειες, οτι εάν δεν υπάρξει λίπανση, δεν θα υπάρξει παραγωγή. Εμείς λέμε ότι η επιδότηση έρχεται αργά διότι τα λιπάσματα έπεσαν ήδη ή δεν έπεσαν καθόλου. Άρα ωφελημένοι φαίνεται να είναι εκείνοι που έριξαν λιπάσματα ακόμη και σε μικρότερες ποσότητες εξ ανάγκης, ενώ αυτοί που δεν μπόρεσαν να ρίξουν λίπασμα, θα είναι χαμένοι διπλά.

Η επιδότηση θα οριστεί βάσει των τιμολογίων αγοράς, ορίζοντας ένα πλαφόν με βάση τα στρέμματα που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιδοτηθεί ο παραγωγός για τιμολόγια πάνω από τις προβλεπόμενες δηλούμενες καλλιέργειες του ΟΣΔΕ.

Οι τιμές λιπασμάτων βέβαια έχουν αυξηθεί μέχρι και 400% σε κάποιες περιπτώσεις. Η επιδότηση καλύπτει ένα μικρό μέρος αυτής της ανόδου. Αν συνυπολογίσει κανείς το αυξημένο κόστος εργατικών χεριών, το κόστος ενέργειας βλέπουμε ότι υπάρχει ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» ανόδου τιμών που έχει πολλαπλασιάσει το κόστος παραγωγής. Και η παρέμβαση έγινε μόνο για ένα μικρό μέρος, στην τιμή των λιπασμάτων. Όλα τα άλλα μέρη του κόστους παραγωγής δεν έχουν "πειραχθεί".

Στη συνολική αύξηση του κόστους δηλαδή η παρέμβαση της κυβέρνηση είναι σε ένα μόνο σημείο και αυτό είναι σταγόνα στον ωκεανό, τόνισε ο κ. Αραχωβίτης σημειώνοντας ότι αναμένεται η ΚΥΑ για περισσότερες λεπτομέρειες.