Ακρίβεια / Δραματική προειδοποίηση των δήμων για μπλακ άουτ σε βασικές υποδομές

9:25 μ.μ. - Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2022
09:03 μ.μ. - Παρ, 18/25/2022
Image: Ακρίβεια / Δραματική προειδοποίηση των δήμων για μπλακ άουτ σε βασικές υποδομές

Κίνδυνος τις επόμενες ημέρες να αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και να υπάρχουν διακοπές σε βασικές υποδομές σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ

Καμπανάκι κινδύνου από τους δήμους της χώρας καθώς βλέπουν ότι είναι ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί τους, ενώ δεν αποκλείουν και το ενδεχόμενο διακοπών ρεύματος σε διάφορες περιοχές.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, οι δήμοι από 360 εκ. ευρώ το χρόνο για ρεύμα, καύσιμα και θέρμανση, αν όλη η χρονιά πάει έτσι και δεν αποκλιμακωθούν οι τιμές, το κόστος θα εκτοξευτεί στο 1 δις ευρώ. Το άνοιγμα των λογαριασμών ρεύματος και θέρμανσης προκαλούν πολλαπλά εγκεφαλικά στους δημάρχους επισήμανε και συμπλήρωσε: «Αρδεύσεις, κολυμβητήρια, καύσιμα, σχολικά κτίρια, οδοφωτισμός ανεβάζουν τα κόστη στα ύψη» ανέφερε ο Δημήτρης Παπαστεργίου μιλώντας στην έκτακτη συνάντηση που είχαν σήμερα οι δήμαρχοι της χώρας, παρατηρώντας ότι η kWh από 6,3 λεπτά, έφτασε τα 26 σήμερα.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι ακόμη πιο επιτακτική είναι η ενίσχυση των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας, εκεί όπου αναλογικά το κόστος του ρεύματος είναι ακόμη μεγαλύτερο.

«Η μόνη ρεαλιστική λύση, είπε, είναι μία γενναία επιδότηση της kWh όπως ακριβώς έγινε χθες με αρκετές κατηγορίες επαγγελματιών, αλλιώς τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν να σκάνε λογαριασμοί ρεύματος και διακοπές σε βασικές υποδομές» ανέφερε.

Παράλληλα ο Δημήτρης Παπαστεργίου στάθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας κοινής πλατφόρμας από τη ΡΑΕ, στην οποία όλοι οι πάροχοι θα ανεβάζουν σε πραγματικό χρόνο λογαριασμούς και πληρωμές. «Για να ξέρουμε, είπε, κι εμείς σε πρώτο χρόνο πόσα χρήματα μας οφείλονται από τους παρόχους, με βάση τα χρήματα που έχουν πληρωθεί από τους δημότες μας. Για να μην πάθουμε ξανά όσα πάθαμε στο παρελθόν».

Υπενθυμίζεται ότι η αγορά βοά ότι υπάρχει ορατός κίνδυνος να σκάσουν «κανόνια» στην ενέργεια και σκάνδαλα τύπου Energa και Hellas Power, καθώς οι εταιρείες ενέργειας έχουν αφήσει «φέσια» άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ καθώς δεν αποδίδουν τα τέλη που εισπράττουν μέσω των λογαριασμών ρεύματος.