Ερευνητικές μελέτες για τις ακτογραμμές στο Νομό Λασιθίου

9:37 π.μ. - Τετάρτη, 8 Μαΐου 2024
09:05 π.μ. - Τετ, 08/37/2024
Image: Ερευνητικές μελέτες για τις ακτογραμμές στο Νομό Λασιθίου

Προστασία από τη διάβρωση, τα σκουπίδια και τουριστική αξιοποίησή τους

Ένα «πακέτο» ερευνητικών μελετών έχει αναλάβει και ήδη ξεκίνησε να εκπονεί το Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτoυ Yπολογιστικών Μαθηματικών (Ι.Υ.Μ.) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας. Πρόσφατα έγινε μια πρώτη παρουσίαση της δουλειάς και των στόχων της έρευνας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Αντιπεριφέρειας Λασιθίου, από τον δρ. Νίκο Καμπάνη, διευθυντή ερευνών στο Εργαστήριο του ΙΤΕ και συνεργάτες του.

Όπως γράφει η "Ανατολή" και ο Νίκος Τραντάς, η πρώτη ερευνητική μελέτη εστιάζει στην περιοχή Παχειάς Αμμου και Θόλου Καβουσίου, όπου διερευνάται η περιβαλλοντική κατάσταση της ακτογραμμής, η διάβρωση και η τρωτότητα της από την κλιματική αλλαγή, το πρόβλημα συγκέντρωσης πλαστικών στη συγκεκριμένη ακτογραμμή. Συμπληρωματικά, κατόπιν πρότασης του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Ανδρουλάκη έχει συμπεριληφθεί στην έρευνα και το κομμάτι της ακτογραμμής του Καλού Χωριού. Παράλληλα ερευνάται πώς θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα για να μειωθεί ή εξαλειφθεί από τις συγκεκριμένες περιοχές. Κατόπιν εξειδικευμένης μελέτης η ομάδα θα προτείνει τις αναγκαίες παράκτιες παρεμβάσεις, που θα έχουν μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα – το ελάχιστον δυνατόν στην υδροδυναμική της περιοχής μελέτης. Δηλαδή οι παρεμβάσεις αυτές να μη δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα εντείνοντας τη διάβρωση.

Οι προτάσεις αυτές, στόχο, όπως είπε ο κ. Καμπάνης, έχουν να καταστούν αξιοποιήσιμες σε λιγότερο αναπτυγμένες περιοχές τουριστικά του Ν. Λασιθίου, όπως π.χ. στο Γούδουρα, στον Ξηρόκαμπο, στον Κουρεμένο, στον Τρυπητό του Δήμου Σητείας, στον Αφορεσμένο και στην ακτογραμμή Σισίου – Μιλάτου του Δήμου Αγίου Νικολάου – περιοχές όμως με ενδιαφέρον περιβαλλοντικό και πολιτιστικό απόθεμα, στην παράκτια ζώνη. Με τη διερεύνηση της δυναμικής των επιμέρους αυτών περιοχών, ως προς τον αναπτυξιακό σχεδιασμό τους, μέσω παράκτιων παρεμβάσεων, δίνεται έμφαση στη στήριξη του παράκτιου τουρισμού και στη δημιουργία ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Αυτός ο πλούτος μπορεί να τεκμηριωθεί και να αρχίσει να δίνει τη δυνατότητα στοιχειοθέτησης των παρεμβάσεων που χρειάζονται για την ανάδειξη αυτών των περιοχών. Οι παρεμβάσεις αυτές θα έχουν και εδώ στόχο την τουριστική ανάπτυξη.

Η άλλη μελέτη της οποίας παρουσιάστηκε το αρχικό της στάδιο είναι η δημιουργία ενός βοηθήματος ναυταθλητικών δραστηριοτήτων – συγκεκριμένα των «windsurfers» στους οποίους θα προσφέρεται μια ψηφιακή, υπηρεσία πρόγνωσης καιρού, που θα τους βοηθά να προγραμματίζουν πιο ευέλικτα την αθλητική αυτή δραστηριότητά τους στη θάλασσα, κατά την παραμονή τους στην Κρήτη. Αυτό θα τους βοηθά να επιλέγουν και περιόδους να έλθουν, που είναι πιο ελκυστικές ανεμολογικά, για το συγκεκριμένο άθλημα και έτσι να καθίσταται και ως προορισμός η περιοχή αυτή του νομού Λασιθίου ακόμη πιο ελκυστικός για τέτοιες δραστηριότητες.

Στην ερώτηση, αν οι περιοχές αυτές απειλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ο κ. Καμπάνης είπε: Σε κάποιες περιοχές, όπως στη νότια και ανατολική πλευρές του Ν. Λασιθίου δεν έχουμε προβλήματα πλαστικών στη θάλασσα. Όπως επίσης, στην θαλάσσια περιοχή του Αφορεσμένου δεν υπάρχουν συγκεντρώσεις πλαστικών που να προκαλούν ανησυχία ή δεν εμφανίζονται καθόλου. Κι αυτό γιατί η υδροδυναμική στην ανοιχτή θάλασσα είναι τέτοια που δεν υποστηρίζει την μεταφορά τους προς τα εκεί… Υπάρχουν, όμως, κατά τόπους, προβλήματα διάβρωσης, όπως π.χ. στον Κουρεμένο τον οποίο θα εντάξουμε στη γραμμή των ερευνητικών εργασιών που κάνουμε αλλά και σε άλλες περιοχές που αναλυτικά θα δείξομε και θα μελετήσουμε. Είμαστε ακόμη στην αρχή της συγκεκριμένης μελέτης. Για την πραγματοποίηση των αναλύσεων και προσομοιώσεων θα συλλεχθούν πρωτογενή δεδομένα από την περιοχή και θα αξιοποιηθούν τα ήδη υπάρχοντα. Για το λόγο αυτό θα γίνει εκτίμηση της διαχρονικής – ιστορικής εξέλιξης της ακτογραμμής αλλά και της παράκτιας ζώνης, φωτογραφιών και αεροφωτογραφιών και καταγραφή συνολικά όλων των παρεμβάσεων οι οποίες αφορούν την ακτογραμμή.

Ειδικά για την περιοχή του Αλιευτικού Καταφυγίου Σισίου θα γίνει λεπτομερής αποτύπωση της κατάστασης του προσήνεμου λιμενοβραχίονα, επισκόπηση της κατάστασης του πυθμένα και αποτύπωση της διασποράς των μετατοπισμένων ογκολίθων με χρήση εποπτικών οργάνων (drone, ROV) που διαθέτει το Εργαστήριο. Θα επισκεφθούμε όλες αυτές τις περιοχές όπου θα κάνουμε μετρήσεις και παρατηρήσεις και στη συνέχεια με τα μαθηματικά μοντέλα μας θα προσομοιώσουμε την κατάσταση για να βγάλουμε τα αντίστοιχα συμπεράσματα, κατέληξε ο καθηγητής.

cretalive.gr