Το όνομα «Κωνσταντίνος Δασκαλάκης» θα φέρει ο Παλλασιθιώτικος Μαθηματικός Διαγωνισμός

9:17 π.μ. - Παρασκευή, 11 Μαΐου 2018
09:05 π.μ. - Παρ, 11/17/2018
Image: Το όνομα «Κωνσταντίνος Δασκαλάκης» θα φέρει ο Παλλασιθιώτικος Μαθηματικός Διαγωνισμός

Βραβεύτηκαν τα παιδιά που διακρίθηκαν στους μαθηματικούς διαγωνισμούς

Με τη συμμετοχή πολλών παιδιών έγινε στον Άγιο Νικόλαο η βράβευση των μαθητών του Λασιθίου που διακρίθηκαν στους μαθηματικούς διαγωνισμούς της Μαθηματικής Εταιρείας. Ο Πρόεδρος του παραρτήματος Λασιθίου συνεχάρει τα παιδιά και ευχαρίστησε όλους όσους συμμετείχαν στην εκδήλωση. Ο μαθηματικός, κος Μάκης Καραγιάννης, αναφέρθηκε στα Μαθηματικά και τη Λογοτεχνία, συγχαίροντας με τη σειρά του τους μαθητές.
 
Στα πλαίσια των επετειακών πανελλαδικών εκδηλώσεων για το 2018 ως Έτος Μαθηματικών, η Διοικούσα Επιτροπή του παραρτήματος πρότεινε να κατατεθούν προτάσεις για την ονοματοθεσία του Παλλασιθιώτικου Μαθηματικού Διαγωνισμού, πρακτική που άλλωστε έχουν υιοθετήσει και άλλα παραρτήματα κατά καιρούς για τον αντίστοιχο διαγωνισμό αυτής της βαθμίδας.
 
Η επιτροπή θέλοντας να τιμήσει ανθρώπους από τον τόπο μας, που συνεισφέρουν ενεργά στην επιστήμη και στην χώρα, δείχνοντας παράλληλα εμπράκτως τον σεβασμό και την αναγνώριση στο πρόσωπο τους ως υγιή πρότυπα για την κοινωνία και τους νέους, πρότεινε ως όνομα του διαγωνισμού τον ειδικό τίτλο: «Κωνσταντίνος Δασκαλάκης»
 
Η πρόταση έγινε αποδεκτή και ως εκ τούτου η επίσημη τελετή ονοματοθεσίας πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια της εκδήλωσης βράβευσης των διακριθέντων μαθητών του Λασιθίου, την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018. Το βραβείο παρέλαβαν συγκινημένοι οι γονείς ενώ ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μίλησε μέσω διαδικτύου στους παρεβρησκόμενους, ευχαριστώντας τους διοργανωτές για την τιμή που του έκαναν.
 
*Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης μεγάλωσε στην Αθήνα, έχει, όμως, κρητικές ρίζες, καθώς ο πατέρας του είναι από τις Βουκολιές Χανίων, ενώ η μητέρα του από την Ιεράπετρα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ. Έγινε ευρύτερα γνωστός όταν κατάφερε να λύσει τον γρίφο του Τζων Φορμπς Νας που απασχολούσε τους επιστήμονες της πληροφορικής για 60 χρόνια μιας και απέδειξε ότι οι μέχρι τότε προσπάθειες στρέφονταν προς λάθος κατεύθυνση. Έδειξε δηλαδή ότι η ισορροπία αυτή, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι υπολογιστικά αδύνατη, δηλαδή ότι δεν υπάρχει τρόπος για να προβληθεί η ισορροπία. Για αυτή του την απόδειξη βραβεύθηκε από τον διεθνή οργανισμό ΑCΜ Αssociation for Computing Μachinery το 2008.
 
Το 2018 ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης βραβεύτηκε με το Βραβείο Νεβάνλινα για «την συνεισφορά του στην κατανόηση της υπολογιστικής πολυπλοκότητας θεμελιωδών προβλημάτων σχετικά με αγορές, δημοπρασίες, ισορροπίες και άλλες οικονομικές δομές». Το 2018 επίσης διακρίθηκε και με το βραβείο Simons Foundation Investigator award που δίνεται σε «κορυφαίους επιστήμονες στα πιο παραγωγικά τους χρόνια».