Το ΚΚΕ για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μαύρο Κόλυμπο

11:55 π.μ. - Τρίτη, 9 Απριλίου 2024
11:04 π.μ. - Τρί, 09/55/2024
Image: Το ΚΚΕ για την καταστροφική πυρκαγιά στο Μαύρο Κόλυμπο

Δεν πρόλαβε να μπει ο Απρίλης και ο Λαός του Λασιθίου ήδη ανησυχεί για το τι θα ακολουθήσει το φετινό καλοκαίρι στον τομέα της αντιπυρικής προστασίας

Το Σάββατο 6 Απρίλη η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή μας, άφησε πάνω από 2.000 στρέμματα καμένη γη με τις φλόγες να σταματούν στην κυριολεξία δίπλα από τον Μαύρο Κόλυμπο, με πολλές καταστροφές στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα αρδευτικά δίκτυα ενώ ένας 75χρονος εισήχθη στη ΜΕΘ του «Βενιζέλειου» Νοσοκομείου, διαφεύγοντας τελικά το κίνδυνο.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή, με επικεφαλής τους Συντυχάκη Μανόλη, βουλευτή και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, και τον Συμεωνίδη Σίμο, γραμματέα της ΤΕ Λασιθίου και μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ διαπίστωσαν ότι οι ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών μαζί με αυτές των εκατοντάδων κατοίκων, που συνέβαλλαν με ό,τι μέσο μπορούσαν, και η τύχη, είναι που κατέσβησαν την πυρκαγιά ώστε να μην φτάσει στο δασάκι του Κουτσουρά και στην ευρύτερη περιοχή. Μιλάμε για μία περιοχή που «καίγεται» 30 χρόνια και δεν έχουν γίνει καν αντιπυρικές ζώνες, ενώ αναδεικνύεται ότι και στην περιοχή αυτή και σε όλη την έκταση του Λασιθίου υπάρχει ανάγκη, επιπρόσθετα στις αντιπυρικές ζώνες, για φυλάκια, εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών, διανοίξεις δρόμων κ.α. πέρα από την στελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό όλων των εμπλεκόμενων και υπεύθυνων υπηρεσιών.

Οι δηλώσεις του υπουργού Β.Κικίλια φανερώνουν ότι ετοιμάζουν το Λαό του Λασιθίου και όλης της χώρας για το ίδιο έργο θεατές, όπου αποθεώνεται η ατομική ευθύνη των κατοίκων στην κύρια αιτία για την καταστροφή τους, δίπλα στα γνωστά χρεοκοπημένα επιχείρημα περί κλιματικής αλλαγής και ακραίων καιρικών φαινομένων. Θέλουν να κρύψουν ότι κανένα μέτρο δεν έχει παρθεί ώστε να στελεχωθούν πλήρως η πυροσβεστική υπηρεσία, ο εξοπλισμός της με επαρκή, σύγχρονα και ασφαλή μέσα και βεβαίως στο κομμάτι της πρόληψης, σε μία αντιπυρική περίοδο με σημαντικές απαιτήσεις, λόγω ανομβρίας και άλλων παραγόντων, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Η δασική υπηρεσία Λασιθίου είναι η πλέον υποστελεχωμένη με τεράστια κενά σε δασολόγους και δασοφύλακες ενώ δεν υπάρχουν καν δασεργάτες, με την χρηματοδότηση των δήμων να είναι κυριολεκτικά ψίχουλα.

Είναι φανερό ότι ο λαός του Λασιθίου και ιδιαίτερα της περιοχής που επλήγη στην προχθεσινή πυρκαγιά πρέπει να οργανώσει τον αγώνα του για να διεκδικήσει:

-Άμεση καταγραφή των ζημιών σε οικίες, καλλιέργειες, οικιακό και επαγγελματικό εξοπλισμό με αποζημίωση άμεσα στο 100% για το σύνολο των ζημιών και της καταστροφής.

-Άμεση και πλήρης αποκατάσταση όλων των καταστραμμένων υποδομών στα αρδευτικά και υδρευτικά δίκτυα και άλλων.

- Να χρηματοδοτηθούν κατεπειγόντως έργα αντιπυρικής προστασίας σε όλο το Νομό Λασιθίου, στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών, αναβάθμιση σε υπηρεσία του πυροσβεστικού κλιμακίου Σητείας, πρόληψη δασεργατών και δασοφυλάκων στο ύψος των αναγκών στην Δασική υπηρεσία, αύξηση χρηματοδότησης των δήμων και της περιφέρειας από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να δεχτούμε ότι υπάρχουν χρήματα για την πολεμική εμπλοκή της χώρας μας στα πολεμικά σχέδια των ΝΑΤΟ-ΕΕ, για την ενίσχυση των «πράσινων» ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων, για έργα βιτρίνας του «τουριστικού προϊόντος» αλλά δεν υπάρχουν για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού μας.

Απορρίπτουμε το «Πάμε και όπου βγει» για εμάς και τα παιδιά μας, οργανώνοντας τον αγώνα μας, διεκδικώντας το δίκιο μας. Το ΚΚΕ θα δώσει όλες του τις δυνάμεις ώστε να προωθήσει τις δίκαιες διεκδικήσεις του λαού της περιοχής μας.