Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Ελούντα και τη Σπιναλόγκα τον Ιούλιο

9:44 π.μ. - Τρίτη, 27 Μαρτίου 2018
09:03 π.μ. - Τρί, 27/44/2018
Image: Θερινό Σχολείο του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Ελούντα και τη Σπιναλόγκα τον Ιούλιο

Στα πλαίσια των Θερινών Σχολείων του Πανεπιστημίου Κρήτης διοργανώνονται από 9 έως 12 Ιουλίου, στην Ελούντα και τη Σπιναλόγκα, εκπαιδευτικά μαθήματα με θέμα το στίγμα

Το θερινό σχολείο διοργανώνει η αναπληρώτρια καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης στην Ιστορία της Ιατρικής Δρ. Μαριάννα Καραμάνου. «Διοργανώνουμε», μας δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία, «ένα θερινό σχολείο με θέμα το στίγμα στην Ιατρική. Το ονομάζω “Σπιναλόγκα 18, το στίγμα στην Ιατρική, παλιές και σύγχρονες αντιλήψεις”.
 
Ο στόχος μου είναι να έρθουν φοιτητές, μεταπτυχιακοί φοιτητές, φορείς, άνθρωποι που εργάζονται σε κοινωνικές δομές και οργανισμούς… σε μια προσπάθεια μελέτης των νοσημάτων που στιγμάτισαν τις δομές της κοινωνίας μας, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
 
Αναφέρομαι στα λοιμώδη νοσήματα. Κάποτε ήταν η λέπρα… και γνωρίζουμε τη Σπιναλόγκα με τον συμβολισμό της, καθώς έχει μείνει στο μυαλό του κόσμου για ένα στίγμα, το στίγμα της λέπρας. Σήμερα είναι το AIDS, αλλά και άλλα, ψυχικά νοσήματα. Στο θερινό σχολείο θα μελετήσουμε πώς αυτοί οι ασθενείς στιγματίζονται από την κοινωνία.
 
Θα προσθέσουμε και τους ογκολογικούς ασθενείς, γιατί και ο καρκίνος συνεχίζει σήμερα να έχει στίγμα για την κοινωνία. Στόχος μας επίσης είναι να δούμε πώς επέδρασαν αυτά τα νοσήματα στην κοινωνία μας, να μελετήσουμε τον τρόπο άσκησης της Ιατρικής.
 
Και θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στο πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε μία άρση αυτού του στίγματος, όχι μόνο στην Ιατρική. Σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν η πολιτεία, οι επαγγελματίες υγείας, ακόμα και οι πολίτες.
 
Το θερινό αυτό σχολείο θα οργανωθεί από 9 έως 12 Ιουλίου, στην Ελούντα, αλλά και επάνω στη Σπιναλόγκα. Θα περιλαμβάνει θεωρητικά μαθήματα από 10 περίπου καταξιωμένους καθηγητές και ερευνητές, γιατρούς και κοινωνιολόγους, που θα έρθουν από διάφορα μέρη της Ελλάδας για να διδάξουν. Θα έχουμε και βιωματικά σεμινάρια, καθώς άνθρωποι που πάσχουν από το στίγμα θα έρθουν και θα μας μιλήσουν και θα ανταλλάξουμε απόψεις.
 
Ο αριθμός των συμμετεχόντων αναμένουμε να είναι γύρω στα 30 άτομα… Δεν μπορούμε περισσότερα γιατί πρόκειται για ένα σχολείο εκμάθησης και οι συμμετέχοντες θα λάβουν μια πιστοποίηση. Παράλληλα θα διοργανώσουμε και διάφορα εικαστικά δρώμενα, με προβολή ταινιών που άπτονται του στίγματος και θα ακολουθήσει ο σχολιασμός τους».
 
 
anatolh.com