Συνεχίζονται μέχρι τέλος του χρόνου οι εργασίες στο φρούριο Καλέ

3:10 μ.μ. - Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2022
03:02 μ.μ. - Παρ, 04/10/2022
Image: Συνεχίζονται μέχρι τέλος του χρόνου οι εργασίες στο φρούριο Καλέ

Επισκέψιμα "Σπίτι Ναπολέοντα" και "Αρχαιολογική Συλλογή Ιεράπετρας" μετά την άνοιξη

Σε εξέλιξη είναι εργασίες συντήρησης και ανάπλασης μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ιεράπετρα. Η προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Νομού Λασιθίου κα Χρύσα Σοφιανού σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ηχώ 99,8 ανέλυσε διεξοδικά την πορεία των εργασιών κάνοντας στη συνέχεια αναφορά σε ανασκαφές που θα συνεχιστούν στος θέατρο αλλά και τη νήσο Χρυσή.

Ειδικότερα για το Σπίτι Ναπολέοντα είπε ότι έχει ολοκληρωθεί η ανάπλαση του κτιρίου όπως και η αναγραφή του εποπτικού υλικού με πληροφορίες για την ιστορία του σπιτιού, τη σχέση με τον Μ. Ναπολέοντα. Θα τοποθετηθούν πινακίδες και ειδικό σύστημα Μπράιγ για επισκέπτες με προβλήματα όρασης. Η παράδοση του έργου θα γίνει μέσα στον επόμενο μήνα οπότε και θα είναι επισκέψιμο. Βέβαια από την πλευρά του Δήμου υπάρχει πρόθεση να τοποθετηθούν σε επόμενο χρόνο κάποια έπιπλα όμως αυτό δεν αποκλείει την λειτουργία του από τον επόμενο μήνα.

Ως προς το Φρούριο Καλέ η συντήρηση και αναστήλωση γίνεται μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ. Εκεί γίνεται μια σημαντική και σοβαρή παρέμβαση δεδομένου ότι υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το Φρούριο λόγω της μεγάλης διάβρωσης που έχει υποστεί. Έχουν γίνει λοιπόν στερεωτικές εργασίες , ανασκαφή -για τις ανάγκες θεμελίωσης - κατά την οποία ανακαλύφθηκαν παλαιότερες φάσεις, αναστύλωση και οι εργασίες συνεχίζονται. Το Φρούριο δεν θα είναι επισκέψιμο φέτος το καλοκαίρι. Εκτιμάται ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου όπως άλλωστε προβλέπεται από το ΕΣΠΑ. Σκοπεύουν πάντως να εντάξουν το Φρούριο και στο επόμενο ΕΣΠΑ με στόχο να δημιουργηθεί ένας εκθεσιακός χώρος στο εσωτερικό του ώστε ο επισκέπτης να ενημερώνεται για την ιστορία του μνημείου. Γίνονται οι μελέτες που απαιτούνται και έχει ζητηθεί η συμβολή της Περιφέρειας σε αυτό με θετική ανταπόκριση.

Σε ότι αφορά τις εργασίες στο κτίριο της αρχαιολογικής συλλογής η κα Σοφιανού αισθάνθηκε την ανάγκη να απολογηθεί για την καθυστέρηση που παρατηρείται σημείωσε ωστόσο ότι δεν είναι από υπαιτιότητα της Εφορίας Αρχαιοτήτων ή του Δήμου. Το κτίριο «τραβάει» υγρασία από το υπέδαφος και αυτό είναι ένα μεγάλο αγκάθι που πρέπει να ξεπεραστεί παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει στο κομμάτι αυτό. Σε συνεργασία με τον Δήμο θα γίνει μια ακόμα προσπάθεια να εξαλείψουν το πρόβλημα γιατί διαφορετικά θα τεθούν σε κίνδυνο τα εκθέματα. Το εποπτικό υλικό πάντως είναι ήδη έτοιμο όπως και οι προσθήκες εντός του χώρου. Μέχρι το καλοκαίρι οπωσδήποτε η αρχαιολογική συλλογή θα ανοίξει για το κοινό.

Τέλος η κα Σοφιανού αναφέρθηκε στην προσπάθεια να συνεχιστούν οι ανασκαφές στο θέατρο αναμένοντας μια νέα χρηματοδότηση από την Περιφέρεια. Επιπλέον μελέτη για τη συντήρηση του τμήματος που έχει ανασκαφεί ώστε να προχωρήσουν στην αναστύλωση του θεάτρου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει μια υπόγεια δεξαμενή που έχει εντοπιστεί κάτω από την ορχήστρα του θεάτρου όμως δεν υπάρχουν ακόμη περαιτέρω στοιχεία επ΄ αυτού. Όσον αφορά τώρα τη νήσο Χρυσή όπου οι ανασκαφές έχουν δώσει σημαντικά και αξιόλογα ευρήματα, αυτές θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Σε ερώτημα εάν θα πρέπει να κλείσει το νησί για να προστατευτεί υποστήριξε ότι θέση τους είναι το νησί μα είναι ανοιχτό με αυστηρό όμως έλεγχο από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.