Σιγουράκης: Πιέζουν τις τιμές των κηπευτικών τα υπαίθρια της Βορείου Ελλάδας

9:10 π.μ. - Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024
09:04 π.μ. - Παρ, 19/10/2024
Image: Σιγουράκης: Πιέζουν τις τιμές των κηπευτικών τα υπαίθρια της Βορείου Ελλάδας

Αναγνωριστική χαρακτήρισε την εβδομάδα που πέρασε ο Σπύρος Σιγουράκης, οικονομολόγος και εκπρόσωπος της Golden Farm, μιλώντας στον Ηχώ 99,8 και την αγροτική εκπομπή "Ιεραπετρίτικη Γη"

Η απεργία δεν επηρέασε τις τιμές των προϊόντων. Αυτό που τις επηρεάζει είναι η παρατεταμένη καλοκαιρία σε όλη την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες προϊόντων στην δικιά μας περιοχή και παράλληλα μεγάλες πρώιμες ποσότητες σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Έτσι, οι αγορές γεμίζουν προϊόντα, με την περιοχή μας να χάνει το πλεονέκτημα που είχε αυτή την περίοδο τα προηγούμενα χρόνια. Το κόστος που απαιτείται για να φύγουν τα προϊόντα από την Κρήτη προς άλλες περιοχές, δημιουργεί επίσης ένα μειονέκτημα για την περιοχή μας αυτή τη στιγμή.

Όσων αφορά στις τιμές αναλυτικά. Οι ντομάτες από καινούριες καλλιέργειες που έχουν πολύ καλή ποιότητα πωλούνται από 1,00 ευρώ έως 1,10. Η τιμή για τις ντομάτες Οκτωβριανής καλλιέργειας κυμαίνεται από 0,50 λεπτά έως 0,75. Η τιμή της μελιτζάνας οπισθοχώρησε σημαντικά αυτή την εβδομάδα φτάνοντας τα 0,35 λεπτά η χαμηλότερη και έως 0,55 λεπτά η μέγιστη. Είχαμε πολύ μεγάλες ποσότητες οι οποίες απορρίφθηκαν, με ένα πολύ μικρό ποσοστό προϊόντος να μένει αδιάθετο. Υπήρξε ενδιαφέρον για το μακρύ αγγούρι από συγκεκριμένες αγορές, με την τιμή του να φτάνει τα 0,50 λεπτά.

hxonews

Οι αγορές που περίμεναν να ανοίξουν στα νησιά, δε το έκαναν, οπότε εκτιμούν ότι η ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει μεγαλύτερη ζήτηση στα προϊόντα με μεγαλύτερη απορρόφηση και πιο ικανοποιητικές τιμές. Αυτό ελπίζουν ότι θα γίνει για δύο λόγους: ο πρώτος είναι η αστάθεια που θα έχει ο καιρός στη υπόλοιπη Ελλάδα με αποτέλεσμα την μείωση της θερμοκρασίας που πιθανόν να προβληματίσει τις εκεί καλλιέργειες και άρα να μειωθεί η προσφορά από τα δικά τους προϊόντα και έτσι η δική μας περιοχή να συνεχίσει να τροφοδοτεί τις αγορές. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι περιμένουμε να ανοίξουν οι τροφοδοτικές, οι επιχειρήσεις που τροφοδοτούν ξενοδοχεία και εστιατόρια κυρίως σε τουριστικές περιοχές που απορροφούν μεγάλο όγκο προϊόντων.

Τέλος, ο κ. Σιγουράκης μίλησε για την ποιότητα των προϊόντων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας. Όπως είπε, οι καινούριες καλλιέργειες τόσο της ντομάτας όσο και του βελανιδιού έχουν πολύ καλές ποιότητες και ικανοποιητικές ποσότητες. Αντίθετα, οι Οκτωβριανές καλλιέργειες αυτών των προϊόντων οδηγούνται σε πρώιμο τελείωμα με την ποιότητα να μην είναι καλή. Υπάρχουν πολλά θερμοκήπια με νέες καλλιέργειες και καλή ποιότητα τόσο στο μακρύ αγγούρι όσο και στο Κνωσού.

Κλείνοντας, συμβούλεψε τους παραγωγούς να φροντίζουν πάντα το θερμοκήπιό τους ώστε να τους δίνει μεγάλες ποσότητες και καλής ποιότητας προϊόντα.